2022-03-16 13:42:49
Φωτογραφία για Τα «παιδιά» και τα «αποπαίδια» του Υπομεδί
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα

Διαβάσαμε στον εξαιρετικό ιστότοπό σας το στήσιμο των εργοταξίων «μετρό» από την εργολαβία που της ανατέθηκε η κατασκευή της νέας γραμμής «τέσσερα» του Μετρό Αττικής «Άλσος Βεΐκου – Γουδί», σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την κατοχύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – GHELLA SpA – ALSTOM Transport S.A..

Επίσης παρατηρούμε ότι ήδη μελέτες βρίσκονται «στα σκαριά» για επεκτάσεις της γραμμής «δύο» αμφίπλευρα, δηλαδή και προς τα Άνω Λιόσια και προς τη Γλυφάδα, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της γραμμής «ένα» από το Θησείο έως το Φαληρικό Δέλτα και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Αντίθετα και ενώ από το 2004 η Αττική και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει προαστιακό σιδηρόδρομο, ουδεμία επέκταση λαμβάνει χώρα παρότι α. η μελέτη της επέκτασης από το Κορωπί έως το Λαύριο είναι εδώ και πολλά χρόνια έτοιμη και ώριμη, β
. υπάρχει σύνδεση των Άνω Λιοσίων με τον εμπορικό λιμένα του Νέου Ικονίου Πειραιά, αλλά ουδόλως αξιοποιείται για την κίνηση προαστιακών συρμών στο τμήμα αυτό, γ. υπάρχει εγκατεστημένη εργολαβία από το 2018 για την επέκταση του προαστιακού από τον Ισθμό στο Λουτράκι αλλά η εργολαβία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη του μετρό, αφού δεν έχει στρώσει σε τέσσερα χρόνια ούτε ένα μέτρο γραμμής! δ. η κατάσταση του δικτύου και των σταθμών του προαστιακού είναι κάκιστη σε σύγκριση με εκείνη του Μετρό Αττικής. Κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες και συστήματα πληροφόρησης και αναγγελίας βρίσκονται βανδαλισμένα ή εκτός λειτουργίας, ε. το δίκτυο του προαστιακού νοτίως του σταθμού του Ταύρου δεν υποστηρίζεται καν από σηματοδότηση / τηλεδιοίκηση, στ. η πολυποθούμενη κατασκευή της προαστιακής γραμμής Άνω Λιόσια – Ελευσίνα – Ασπρόπυργος – Μέγαρα από την ΕΛ.ΠΕ έχει μείνει στο στάδιο της εξαγγελίας και τίποτα πέραν τούτου και ζ. η επέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα, αν και έχει προκηρυχθεί μοιάζει ότι δεν θα κατασκευαστεί ποτέ.

Επιπλέον, τα δρομολόγια του προαστιακού συνεχίζουν να είναι πολύ αραιά, ενώ η Στασύ, αν και θα μπορούσε να δρομολογήσει συρμούς στα όρια της δικαιοδοσίας της από τον Πειραιά έως τον Άγιο Στέφανο / Αυλώνα και από τη Μαγούλα έως το Κορωπί, εν τούτοις δρομολογεί συρμούς μόνο στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, βελτιώνοντας λίγο την πυκνότητα των συρμών στο τμήμα αυτό, παράλληλα με τους συρμούς του προαστιακού. Το χειρότερο από όλα είναι ότι διαφημίζεται ότι το καλοκαίρι και από τον νέο σταθμό μετρό στον Πειραιά, όσοι προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους προς το αεροδρόμιο, θα φτάνουν στον ίδιο χρόνο με τους συρμούς του προαστιακού, διότι οι τελευταίοι, παρότι μπορούν να αναπτύξουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, διαγράφουν μεγαλύτερη διαδρομή επομένως ο χρόνος περίπου θα είναι ο ίδιος!

Όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο προαστιακός με πολύ λιγότερα κεφάλαια, από εκείνα που δαπανούνται για τις επεκτάσεις του Αττικό Μετρό, θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες μετακίνησης από τις γραμμές του μετρό. Είναι πολύ λυπηρή και άδικη η συμπεριφορά του Υπομεδί και των κυβερνήσεων διαχρονικώς προς το μετρό να το φροντίζουν και να το περιποιούνται ως «παιδί» τους, σε απόλυτη αντίθεση με τον προαστιακό τον οποίον έχουν εγκαταλείψει και «πετάξει στο δρόμο» ως… «αποπαίδι» τους.

Καλώ, λοιπόν, όλους όσους βλέπουμε και διαπιστώνουμε αυτήν την ασυγχώρητη αδικία να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον προαστιακό σιδηρόδρομο και επιλέγοντάς τον για τις μετακινήσεις μας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες: «αγκαλιάστε και φροντίστε τον προαστιακό ως παιδί σας και μάλιστα ως το καλύτερο»!

Με εκτίμηση

Σ. Βενέτης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ