2022-04-01 14:18:16
Φωτογραφία για Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 80% θέτει σε μπελάδες τις ισπανικές και όχι μόνο, σιδηροδρομικές εταιρείες
Οι ισπανικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνευ προηγουμένου αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ζήτησαν από την κυβέρνηση στήριξη, για να αποφευχθούν διαταραχές στις υπηρεσίες τους.

Αυτό επαναλήφθηκε από το Ισπανικό Κέντρο Προώθησης Εμπορευμάτων Σιδηροδρομικών Μεταφορών, CPTMF, το οποίο ζήτησε συνάντηση με την επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών, Κινητικότητας και Αστικής Ατζέντας, Raquel Sánchez, για να θέσει το θέμα.

Το υψηλό κόστος λειτουργίας είναι άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνει ο διαχειριστής υποδομής ADIF. Σύμφωνα με την CPTMF, αυτά τα κόστη έχουν αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό. Η κατάσταση που δημιουργείται επηρεάζει σοβαρά τους πελάτες της, λέει ο βιομηχανικός όμιλος, και ζητούν από το υπουργείο να διαιτητεύσει μέτρα που «μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να μετριάσουν


τις επιπτώσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές».

Παρόμοιες ανησυχίες και σε άλλες χώρες

Η ισπανική σιδηροδρομική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που εγείρει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την αντίστοιχη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ουγγαρία, οι σιδηροδρομικές εταιρείες κάνουν λόγο για αύξηση σχεδόν 300 τοις εκατό στην τιμή της ενέργειας έλξης και ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να παρέμβει.

Στο Βέλγιο, η Lineas είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εφαρμόζει δυναμική επιβάρυνση ενέργειας σε όλες τις μεταφορές της από την 1η Απριλίου 2022 για να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας. Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές της ενέργειας επέβαλαν πραγματική οικονομική επιβάρυνση στη σιδηροδρομική εταιρεία, εξήγησε η Λινέας.

Καμία κρατική υποστήριξη

Αν και η γενική τάση είναι οι εταιρείες να ζητούν κρατική υποστήριξη, ο γερμανικός βιομηχανικός οργανισμός Allianz pro Schiene κάλεσε την κυβέρνησή του να μην προχωρήσει σε μείωση του φόρου καυσίμων, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει να δώσει έμφαση στη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Η Allianz pro Schiene επισημαίνει το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο λέει ότι έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο, σε σύγκριση με «μόνο» 80% αύξηση στην τιμή του καυσίμου ντίζελ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου επί της ισχύος έλξης, υποστήριξε.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ