2022-04-14 08:03:44
Φωτογραφία για Σχετικά με την  ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπηθει η Γη
Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας

Αγαπητοί φίλοι, άρθρα σε ελληνικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες, η Γη θα "χτυπηθεί" από μία ηλιακή καταιγίδα. Αυτές οι ανακοινώσεις είναι δυστυχώς ένα ακόμα δείγμα της βαθύτατης ημιμάθειας (αν όχι παντελούς άγνοιας) των μέσων ενημέρωσης σχετικά με επιστημονικά θέματα. Η NOAA, η εθνική υπηρεσία ωκεανών και ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, εκδίδει σχεδόν καθημερινά προειδοποιήσεις για γεωμαγνητικά φαινόμενα, τα οποία ιεραρχεί με ένα σύστημα βαθμονόμησης όπως άλλα φυσικά φαινόμενα, πχ τους τυφώνες ή τις κακοκαιρίες. Η γεωμαγνητικές υποκαταιγίδες και καταιγίδες δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο για την Γη. Ο Ήλιος είναι ένα αστέρι που δημιουργεί ενεργά φαινόμενα στην επιφάνεια του εξαιτίας του ισχυρού μαγνητικού του πεδίου και της περιστροφής του. Αυτά τα ενεργά φαινόμενα οδηγούν συχνά σε εκτινάξεις ηλιακής μάζας (αερίων υπό τη μορφή πλάσματος) η οποία οδηγείται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα με μεγάλες ταχύτητες
. Το πλάσμα είναι μία κατάσταση της ύλης όπου λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, τα δομικά του στοιχεία, τα άτομα, έχουν χωριστεί σε θετικά φορτισμένα ιόντα και αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια. Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια όταν πλησιάζουν τη Γη, αλληλεπιδρούν με τη γήινη μαγνητόσφαιρα, το γήινο μαγνητικό πεδίο, αλλάζουν τη γεωμετρία του και προκαλούν αυτό που αποκαλούμε γεωμαγνητικές υποκαταιγίδες. Μία σειρά γεωμαγνητικών υποκαταιγίδων μπορεί να οδηγήσει σε μία μαγνητική καταιγίδα. Τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται, αφορούν πολικές περιοχές (κοντά στους μαγνητικούς πόλους της Γης) και συνήθως δεν ξεπερνούν κάποιες αυξομοιώσεις τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο και φυσικά την εμφάνιση του βόρειου ή νότιου σέλαος.

Η τελευταία προειδοποίηση του NOAA αφορά και πάλι περιοχές πάνω από τις 65 περίπου μοίρες (Καναδάς, Αλάσκα) και είναι ένα ήπιο φαινόμενο που ακόμα και σε αυτές τις περιοχές δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια σημαντική αναστάτωση.

Τις ανακοινώσεις του ΝΟΑΑ μπορείτε να διαβάζετα καθημερινά εδώ:

https://www.swpc.noaa.gov/pro.../alerts-watches-and-warnings

Ενώ την κλίμακα έντασης του κάθε φαινομένου μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ