2022-04-18 09:43:57
Φωτογραφία για Παγκόσμια Τράπεζα: «Το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία μπορούν να μεταμορφώσουν τον Μέσο Διάδρομο, να τι πρέπει να κάνουν»
Ο Διακαυκάσιος Μεταφορικός Διάδρομος (CTC) μπορεί να φτάσει σε επίπεδο υψηλής απόδοσης εάν η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν συντονιστούν και ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει καταρτίσει στρατηγική και σχέδιο δράσης που τονίζει τους τομείς εστίασης των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών διαδικασιών, της διαφάνειας πρόσβασης και του θεμιτού ανταγωνισμού, της έναρξης και της κατάλληλης σύστασης μιας κοινής επιχείρησης, της οργάνωσης μπλοκ τρένων και βελτιστοποίηση της διατροπικής υποδομής.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

Το CTC μπορεί να μην είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος. Αναφέρεται στο τμήμα του Μεσαίου Διαδρόμου μεταξύ του λιμανιού του Μπακού και των γεωργιανών λιμανιών Πότι και Μπατούμι της Μαύρης Θάλασσας. Επομένως, το CTC είναι το δυτικό τμήμα του Μεσαίου Διαδρόμου, ή συνηθέστερα, το σκέλος του Μεσαίου Διαδρόμου που διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία μπορεί επίσης να συνδεθεί εν μέρει μαζί της.


Η Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποίησε εκτενή μελέτη για τη διαδρομή. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζει ότι η διαδρομή CTC μπορεί να παίξει σημαντικό, αν όχι τον πιο σημαντικό, ρόλο στην ανάπτυξη του Μεσαίου Διαδρόμου με αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι «παρά τις ορισμένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται, η CTC δεν εκπληρώνει τη δυνητική της ικανότητα να διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Κίνας, Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης, εν μέρει λόγω φυσικών και μη φυσικών φραγμών κατά μήκος του διαδρόμου στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία». . Ως αποτέλεσμα, κατέληξε σε κάποιες προτάσεις.

Ένα κοινό τελωνειακό περιβάλλον

«Μια λύση one-stop-shop θα ήταν το ιδανικό μοντέλο που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν στις τελωνειακές διαδικασίες κατά μήκος της διαδρομής CTC», αναφέρει η μελέτη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, «τα τελωνεία στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στη Γεωργία, ενώ στο Αζερμπαϊτζάν, οι χρήστες σημείωσαν ότι τα τελωνεία έχουν κάνει κάποιες θετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, περισσότερες βελτιώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις δύο χώρες να αναπτύξουν την κοινή τους διαδρομή. Βραχυπρόθεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα συμβουλεύει τις δύο χώρες να επικεντρωθούν στη «βελτίωση των τελωνειακών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της ροής πληροφοριών και να προχωρήσουν σε μια ενιαία λύση». Επιπλέον, θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των τελωνειακών υπαλλήλων και να τους καταστήσουν κατάλληλους να εργαστούν σε συντονισμό με άλλες χώρες.

Μακροπρόθεσμα, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ενός ενιαίου τελωνειακού χώρου με απλουστευμένες διαδικασίες και αποτελεσματικούς χρόνους λειτουργίας για την αποφυγή καθυστερήσεων στα σύνορα. Επιπλέον, συνιστάται στις δύο χώρες να δημιουργήσουν έναν «πράσινο διάδρομο» όπου δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον τα τελωνειακά σημεία ελέγχου και τα τρένα θα μπορούν να διέρχονται απρόσκοπτα και χωρίς στάσεις.

Ο συντονισμός των τιμολογίων το πιο αδύναμο σημείο

Ένα από τα μειονεκτήματα του CTC είναι η έλλειψη επαρκούς διαφάνειας σε πολλές διαδικασίες. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι «υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των τιμολογίων και ποιοι παράγοντες τους επηρεάζουν. Επιπλέον, φαίνεται να λείπει ο συντονισμός που απαιτείται για τη θέσπιση ενιαίου τιμολογίου για όλο το μήκος της διαδρομής. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα, η απλούστευση των τιμολογίων και η ευθυγράμμιση των συμφερόντων των συμμετεχόντων στο διάδρομο θα μείωνε σημαντικά το κόστος μεταφοράς. Αυτή η έλλειψη συντονισμού υπογραμμίστηκε ως το πιο αδύναμο σημείο που επηρεάζει τον διάδρομο».

Η διαφάνεια είναι επίσης κρίσιμη για τον υπόλοιπο Μέσο Διάδρομο. Όχι μόνο από την άποψη των τιμολογίων αλλά και από την άποψη της κατανομής της χωρητικότητας και το ποιος έχει προτεραιότητα σε ποιον. Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι ένα μοντέλο ανοιχτής πρόσβασης θα ήταν ιδανικό σε αυτή την περίπτωση. «Η ανοιχτή πρόσβαση είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πιθανοί πελάτες αισθάνονται ότι έχουν δίκαιη, διαφανή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες, και με τις καλύτερες διαθέσιμες τιμές. Η εφαρμογή μιας πολιτικής ανοιχτής πρόσβασης στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία θα μπορούσε να βελτιώσει τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής, ενώ θα κάνει τον διάδρομο πιο ελκυστικό για τους ιδιωτικούς φορείς», αναφέρει το ίδρυμα.

Μια καλά δομημένη κοινοπραξία μεταξύ των μερών και ένα Σύστημα Πληροφοριών Διαχείρισης Διαδρόμου (CMIS) θα ήταν μια καλή λύση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται παραπάνω. Ήδη εξετάζεται η ιδέα μιας κοινοπραξίας μεταξύ των χωρών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το 2023 θα είναι το έτος ίδρυσής του. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι για την ίδρυση της κοινής επιχείρησης, τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να εμβαθύνουν σε αυτήν και να διασφαλίσουν ότι θα δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο ελκυστικό από εμπορική άποψη. Όσον αφορά το CMIS, θα συνέβαλε στο να καταστεί ο διάδρομος προσβάσιμος μέσω ενός «ενιαίου παραθύρου για εμπορικούς, επιχειρησιακούς και οικονομικούς σκοπούς».

Το μπλοκ τρένων είναι κορυφαία προτεραιότητα

Ως μέρος των κοινών προσπαθειών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, η οργάνωση «προγραμμάτων μπλοκ τρένων με εμπορευματοκιβώτια που θα επιτρέπουν απρόσκοπτες αποστολές εμπορευματοκιβωτίων με προβλέψιμη χωρητικότητα» αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται στις χώρες να συγκροτήσουν μια τακτική επιχειρησιακή ομάδα υπεύθυνη για τη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των μπλοκ τρένων.

Η υποδομή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δρομολόγησης αποτελεσματικών, καλά οργανωμένων και έγκαιρων μπλοκ τρένων. Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία θα πρέπει «να επαναδιαμορφώσουν την υπάρχουσα υποδομή, συμπεριλαμβανομένου του μήκους του μπλοκ, των πλευρών διέλευσης και των ταχυτήτων για να ανταποκριθούν στις λειτουργίες των τρένων μπλοκ εμπορευματοκιβωτίων», λέει το ίδρυμα. Ωστόσο, οι υποδομές θα πρέπει να βελτιωθούν γενικά για να διευκολυνθούν οι πολυτροπικές/διατροπικές μεταφορές. Μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Τράπεζα εξηγεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η διατροπική συνδεσιμότητα στον Νότιο Καύκασο και, συγκεκριμένα, η διατροπική λιμενική υποδομή στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο να "αναδιαρθρωθεί ο Διατροπικός Σταθμός Akhalkalaki στη Γεωργία, ώστε να επιτρέπεται σε δύο τρένα μήκους 750 μέτρων να σταθμεύουν δίπλα-δίπλα για ταχεία μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων". Τέλος, για τη διατροπική υποδομή και τις μεταφορές να λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προτείνει τη δημιουργία μιας «μονάδας διατροπικών μεταφορών που θα εργάζεται σε στρατηγικό επίπεδο για την ανάπτυξη διατροπικών εμπορευμάτων και σε τακτικό επίπεδο για να διασφαλίζει ότι τα εμπορευματοκιβώτια δεν θα καθυστερούν πλοία και στο λιμάνι».

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ