2022-05-05 00:04:03
Φωτογραφία για Ερευνα: Η βαριά Covid γερνάει το μυαλό έως 20 χρόνια!
Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει ότι η σοβαρή νόσηση προκαλεί εγκεφαλική εξασθένηση ισοδύναμη με γήρανση 20 ετών. «Είναι πολύ πιθανό κάποια άτομα να μην αναρρώσουν ποτέ πλήρως», προειδοποίησε καθηγητής του Κέιμπριτζ.

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από σοβαρή λοίμωξη με Covid 19 υποφέρουν από την ίδια γνωστική εξασθένηση που αντιμετωπίζουν γενικά οι άνθρωποι μεταξύ 50 και 70 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 10 πόντων IQ, λέει η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης από κορωνοϊό εξακολουθούν να είναι ανιχνεύσιμες περισσότερο από έξι μήνες μετά την ασθένεια, ότι η εγκεφαλική αποκατάσταση είναι σταδιακή στην καλύτερη περίπτωση και ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άτομα που είχαν μόνο ήπια περιστατικά, όπως μετέδωσε το Skynews.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Covid 19 προκαλεί διαρκή προβλήματα γνωστικής και ψυχικής υγείας αυξάνονται συνεχώς, με ασθενείς που έχουν αναρρώσει να εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα μήνες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν περιλαμβάνουν «κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου», προβλήματα στην ανάκληση λέξεων, διαταραχές ύπνου, άγχος και ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)», λένε οι επιστήμονες.

Προηγούμενη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε διαπιστώσει ότι περίπου ένα στα επτά άτομα είχε συμπτώματα που περιελάμβαναν γνωστικές δυσκολίες 12 εβδομάδες μετά τη διάγνωση με κορωνοϊό. 

Αν και ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονα εγκεφαλικά συμπτώματα, έως και τα τρία τέταρτα των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία αναφέρουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα έξι μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 46 άτομα που έλαβαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για την COVID-19 στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge. «Τα άτομα υποβλήθηκαν σε λεπτομερή ηλεκτρονικά γνωστικά τεστ κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά την οξεία ασθένειά τους χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Cognitron, η οποία μετρά διαφορετικές πτυχές των νοητικών ικανοτήτων όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική», είπαν οι ερευνητές. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα 46 άτομα ήταν λιγότερο ακριβή και είχαν πιο αργούς χρόνους απόκρισης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και τα ίδια αποτελέσματα ανιχνεύονταν ακόμη έξι μήνες μετά τη νόσηση.

«Συγκρίνοντας τους ασθενείς με 66.008 μέλη του ευρύτερου κοινού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μέγεθος της γνωστικής απώλειας είναι κατά μέσο όρο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται με την γήρανση 20 ετών, μεταξύ 50 και 70 ετών, και ότι αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 10 μονάδων IQ», είπαν.

Ποια είναι τα σημάδια της εγκεφαλικής βλάβης;

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαμ ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες σε εργασίες συλλογιστικής, ένα πρόβλημα που όπως λένε οι ερευνητές, οφείλεται στο γνωστό πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης λέξεων.

«Έδειξαν επίσης πιο αργές ταχύτητες επεξεργασίας, κάτι που ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες παρατηρήσεις μετά την COVID-19 για μειωμένη κατανάλωση γλυκόζης στον εγκέφαλο, στις λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για την προσοχή, την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και τη μνήμη εργασίας».

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μενόν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η εγκεφαλική εξασθένηση είναι κοινή σε ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ακόμη και της τυπικής γήρανσης, αλλά τα μοτίβο που είδαμε - το γνωστικό «αποτύπωμα» της COVID -19– ήταν διαφορετικό».

Ο καθηγητής Menon πρόσθεσε: «Παρακολουθήσαμε μερικούς ασθενείς έως και δέκα μήνες μετά την οξεία λοίμωξή τους, και μπορέσαμε να δούμε μια πολύ αργή βελτίωση.

«Αν και αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα άτομα να μην αναρρώσουν ποτέ πλήρως», προειδοποίησε..
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ραντεβού στο Βελιγράδι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ραντεβού στο Βελιγράδι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ