2022-05-23 09:36:02
Φωτογραφία για Παγώνη: Ποια η διαφορά της ευλογιάς των πιθήκων με την ανεμοβλογιά
Θετικός σε ανεμοβλογιά και αρνητικός στην ευλογιά των πιθήκων βρέθηκε ο τουρίστας που νοσηλεύεται στο «Αττικό» Νοσοκομείο και μέχρι χθες θεωρείτο ύποπτο κρούσμα. Η Ματίνα Παγώνη, εξήγησε σήμερα τη διαφορά των δύο ασθενειών.

Ειδικότερα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά εξήγησε πως η μόνη διαφορά είναι ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Αναφερόμενη στα συμπτώματα, η κα Παγώνη είπε πως διαρκούν περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες και είναι κυρίως κεφαλαλγία, μυαλγία, πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων και το εξάνθημα που ξεκινά από το πρόσωπο και «απλώνει» στο σώμα -με τις χαρακτηριστικές «φυσαλίδες».

Όπως τόνισε επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας» και «είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970».

Η ειδικός επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.


«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες από τις αρχές Ιουνίου. Ξεκινά η αποστολή sms. Ανακοινώσεις από Μητσοτάκη

Ο «χάρτης» της ευλογιάς

Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ήταν υπό διερεύνηση σε 12 χώρες, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δελτίο Τύπου.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν από ένα έως πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα μαϊμού πανώλης μέχρι το Σάββατο, δήλωσε ο ΠΟΥ σύμφωνα με το CNN.

«Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα καθώς θα επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Είναι ένας ιός που καταλαβαίνουμε»

Παράλληλα, ο Dr. Ashish Jha, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19, δήλωσε στο ABC πως δεν θα εκπλαγεί αν οι ΗΠΑ δουν «μερικά ακόμη» κρούσματα ευλογιάς τις επόμενες ημέρες.

«Αλλά αισθάνομαι ότι αυτός είναι ένας ιός που καταλαβαίνουμε, έχουμε εμβόλια εναντίον του, έχουμε θεραπείες εναντίον του, και εξαπλώνεται πολύ διαφορετικά από τον SARS-CoV-2», δήλωσε επίσης ο Jha.

«Δεν είναι τόσο μεταδοτικό όσο η Covid-19» είπε μετά ο Jha, προσθέτοντας: «Αλλά θα το παρακολουθούμε πολύ στενά και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε την περαιτέρω εξάπλωση και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που μολύνονται».

Υπογραμμίζεται πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι απαιτείται στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο για να μεταδοθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ