2022-06-11 06:49:47
Φωτογραφία για Λάμπρανθος. To ξεχωριστό και ανθεκτικό παχύφυτο για εδαφοκάλυψη, γλάστρες και παρτέρια
Aπό τα πιο εντυπωσιακά ανθοφόρα παχύφυτα και ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία ο Λάμπρανθος προσφέρει εντυπωσιακό χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι,  σε ολη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Γενικά χαρακτηριστικάLampranthus sp η βοτανολογική ονομασία του γένους που αριθμεί περισσότερα από εκατό είδη, με καταγωγή από την Νότια Αφρική. 

Η καλλωπιστική του αξία έγκειται τόσο στην ιδιαίτερη μορφολογία του φυλλώματος όσο στα πολύ έντονα και φωτεινά χρώματα των λουλουδιών, χαρακτηριστικό από το οποίο προέρχεται και η ονομασία του που στα λατινικά σημαίνει "λαμπερό λουλούδι". 

Τα φύλλα είναι σαρκώδη και λεία σε τριγωνικό ή κυλινδρινό σχήμα ανάλογα με την ποικιλία και με μήκος 5-7cm και τα σε σχήμα μαργαρίτας άνθη αποτελούνται από δεκάδες λεπτά πέταλα σε διπλή σειρά και σε έντονη πορτοκαλί, κίτρινη, κόκκινη, ροζ ή μωβ απόχρωση. 

Το φύλλωμα συχνά όταν ο Λάμπρανθος βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία καλύπτεται σχεδόν στο σύνολό του από τα εντυπωσιακά λοουλούδια. 


Πολυετές και έρπον φυτό με ύψος έως 15-20cm και με μεγάλη και γρήγορη παράπλευρη ανάπτυξη, καλλιεργείται κυρίως ως είδος εδαφοκάλυψης και σε σύντομο διάστημα μπορεί να καλύψει μεγάλες περιοχές σε δύσκολα σημεία και εδάφη, όπου άλλα καλλωπιστικά δεν ευδοκιμούν. 

Κατάλληλος και για φύτευση σε παράκτιες περιοχές αφού δεν επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε βραχόκηπους, για δημιουργία μπορντούρας ή σαν φυτό πρώτης σειράς σε παρτέρια, ενώ εξίσου ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης. 

Είναι ευαίσθητος μόνο σε συνθήκες παρατεταμένου παγετού ενώ η ανθεκτικότητά του στον ήλιο και την ξηρασία όπως και το γεγονός ότι σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες κάνουν τον Λάμπρανθο από τα πιο κατάλληλα είδη εδαφοκάλυψης για άνυδρους κήπους.  

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας διαφορετικά η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα:  Μετά το αρχικό στάδιο εγκατάστασης και εγκλιματισμού τους τα ενήλικα φυτά Λάμπρανθου μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και με καθόλου ή ελάχιστο πότισμα, μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και όταν παρατεταμένα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Φυτά στο αρχικό στάδιο φύτευσης θα πρέπει να ποτίζονται τακτικότερα, ενώ φυτά σε γλάστρες χρειάζονται  πότισμα περίπου μία φορά κάθε 5-6 ημέρες στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να έχει στεγνώσει πλήρως και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα.

Το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας μπορούν να αφαιρεθούν μαραμένα λουλούδια ή να κοπούν τμήματα του φυτού για να περιοριστεί η ανάπτυξή του ή για να διατηρήσει το συμπαγές του σχήμα.  

Λίπανση: Η λίπανση όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά αντίθετα συχνά οδηγεί στο αντίθετο του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, αφού έχει σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κατ΄ύψος ανάπτυξη του φυλλώματος εις βάρος της ανθοφορίας. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η πλούσια ανθοφορία του Λάμπρανθου διαρκεί από τον Μάϊο έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες τα φυτά μπορεί να μείνουν ανθισμένα ακόμη και έως το τέλος του φθινοπώρου.  

Πολλαπλασιάζεται εύκολα, όπως όλα τα παχύφυτα, με σπόρους ή μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Βλαστοί - φύλλα μπορούν μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό και να φυτευθούν στο χώμα μετά μερικές εβδομάδες όταν θα έχουν αποκτήσει ρίζες. 

Από τις αρχές της άνοιξης στα φυτώρια θα βρείτε φυτά Λάμπρανθου για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας έντονο χρώμα, με ένα πολύ εύκολης καλλιέργειας και ανθεκτικό παχύφυτο! 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ