2022-07-06 08:56:56
Φωτογραφία για Νέα εταιρική σχέση τεσσάρων χωρών φέρνει τον Μέσο Διάδρομο στην Ευρώπη
Οι υπουργοί μεταφορών της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας δημιούργησαν ένα τετραμερές συντονιστικό συμβούλιο και μια ομάδα εργασίας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. 

 Νίκος Παπατόλιος

Στοχεύουν να επενδύσουν από κοινού και να αναπτύξουν σιδηροδρομικές υποδομές, εστιάζοντας στις εμπορευματικές μεταφορές. Όπως υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Adil Karaismailoğlu, οι εταίροι φιλοδοξούν να γίνουν «περιφερειακοί και παγκόσμιοι ηγέτες logistics» και ο Μέσος Διάδρομος του Δρόμου του Μεταξιού θα παίξει ρόλο σε αυτό.

«Η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τις σιδηροδρομικές υποδομές και τις πράσινες μεταφορές σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και θα προσπαθήσει να λάβει γρήγορες αποφάσεις και ακόμη πιο γρήγορη την εμφύτευσή τους», πρόσθεσε ο Karaismailoğlu. Εκ μέρους του, ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας Tomislav Momirović είπε ότι «για πρώτη φορά, πραγματοποιήσαμε μια τετραμερή συνάντηση με συναδέλφους από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία για τη δημιουργία συμβουλίου και ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί όλες τις επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως στον σιδηρόδρομο. τομέας."


«Ωφελούμε τις χώρες μας και τον κόσμο»

«Στοχεύουμε να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για πράσινες μεταφορές, που θα επηρεάσουν το μέλλον όχι μόνο των χωρών μας αλλά και του κόσμου μας. Θέλουμε να αφαιρέσουμε τα σημεία συμφόρησης στις μεταφορές και να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό δίκτυο μεταφορών», σχολίασε ο Karaismailoğlu, ο οποίος βλέπει την Τουρκία και την περιοχή των Βαλκανίων να γίνονται η ραχοκοκαλιά των ευρασιατικών μεταφορών.

Δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στους αυξανόμενους όγκους μέσω του Μεσαίου Διαδρόμου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει η κύρια σιδηροδρομική διαδρομή για την κυκλοφορία Ασίας-Ευρώπης. Ακόμα κι αν η σιδηροδρομική κυκλοφορία μέσω της Ρωσίας επιστρέψει στους προπολεμικούς όγκους, είναι πεπεισμένος ότι ο Μέσος Διάδρομος είναι εδώ για να μείνει, καθώς παρέχει τους καλύτερους χρόνους διέλευσης, επίσης σε σύγκριση με τις θαλάσσιες διαδρομές.

«Έχουμε σοβαρές ευθύνες για την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας σύμφωνα με τον Μέσο Διάδρομο», δήλωσαν οι τέσσερις υπουργοί που αποτελούν το τετραμερές συμβούλιο στο οποίο θα αναφέρεται η κοινή ομάδα εργασίας. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα συνεργαστούν η Τουρκία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Όπως ακριβώς τα μέλη του Middle Corridor συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη της διαδρομής, ο στόχος των τεσσάρων εταίρων θα είναι η επέκταση αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τα πρώτα πρακτικά βήματα έχουν ήδη γίνει

Όσον αφορά τα έργα υποδομής και τις επενδύσεις που θα φέρουν τις τέσσερις χώρες πιο κοντά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διαδρόμου σιδηροδρομικών μεταφορών, η γραμμή υψηλής ταχύτητας Kapikule-Halkali μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι μια επένδυση που επικεντρώνεται στη διεθνή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Karaismailoğlu, ο οποίος αναμένει ότι η γραμμή θα συντονιστεί με τις εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Το έργο Halkalı – Kapikule, που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί φέτος, έγινε η πρώτη διαδικασία συγκόλλησης στα μέσα Ιουνίου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτή η σιδηροδρομική γραμμή θεωρείται ειδικό έργο. Πρώτον, είναι μέρος του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, όπου η Τουρκία βλέπει τον αυξανόμενο ρόλο της ως χώρα διέλευσης.

Ωστόσο, δεν είναι ένα απλό τουρκικό έργο. Η Ευρώπη ενδιαφέρεται εξίσου για τη σιδηροδρομική γραμμή. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν σε ένα επενδυτικό σχέδιο. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το τμήμα από το Kapikule κοντά στα βουλγαρικά σύνορα έως το Cerkezkoy με επιχορήγηση 25 εκατομμυρίων. Το τμήμα Cerkezkoy-Halkalı που συνδέεται με την πόλη της Κωνσταντινούπολης χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση και κοστίζει 278 εκατομμύρια.

Η σιδηροδρομική γραμμή θα επιτρέπει την κίνηση των τρένων με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα υψηλής ταχύτητας, τα οποία περιορίζονται στη μετακίνηση επιβατών, αυτή η σιδηροδρομική γραμμή είναι εκεί για να ενισχύσει εξίσου την κυκλοφορία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει τη φιλοδοξία να αυξήσει το σιδηροδρομικό διαχωρισμό από το σημερινό πέντε σε 22 τοις εκατό το 2053. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι εμπορευματικές μεταφορές στη γραμμή θα αυξηθούν από 1,53 εκατομμύρια τόνους σε 9,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως . Η επιβατική κίνηση θα πρέπει να αυξηθεί από 600.000 σε 3,4 εκατομμύρια ετησίως.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ