2022-08-11 07:48:26
Φωτογραφία για Το φθινόπωρο καταλήγει σε συμβούλους και project managers για τα έργα των 4,5 δισ. ευρώ η ΕΡΓΟΣ.Ε
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης

H ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει καταλήξει εντός του φθινοπώρου στον τεχνικό σύμβουλο αλλά και στους 6+1 projects managers για τα έργα αξίας 4,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για διαγωνισμούς που τρέχουν αυτή την περίοδο και η αξία τους ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ.

Γεράσιμος Σεραφειμίδης

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τον διαγωνισμό για τον τεχνικό σύμβουλο αξίας 8,9 εκατ. ευρώ πηγές με πολύ καλή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας αναφέρουν στο mononews πως έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη σύμβαση και πως είναι ζήτημα εβδομάδων η υπογραφή της.

Σχετικά με το project για τους 6 project managers αξίας 200 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και θα αναρτηθούν στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Επιπλέον, την ίδια περίοδο και με τον ίδιο τρόπο θα βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο που θα αναλάβει την παρακολούθηση των υπό κατασκευή έργων.


Σημειώνεται πως η ΕΡΓΟΣΕ αναζητά τεχνικούς συμβούλους στο πλαίσιο της αναβάθμισης της για το mega project αξίας 4,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων το σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνδεθεί με σημαντικά ελληνικά λιμάνια. Πρόκειται για έξι ξεχωριστούς διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν προσελκύσει όλους μεγάλους εγχώριους αλλά και διεθνείς Ομίλους, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ, Intrakat, Mytilineos, Alstom και Siemens.

Όπως έχει γράψει ήδη το mononews ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στη Β΄Φάση που αφορά τον ανταγωνιστικό διάλογο για το τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο κάθε έργου και εν συνεχεία την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον γνωρίζουμε ποιοι είναι ανάδοχοι για τις παραπάνω συμβάσεις, τότε είναι αρκετά πιθανό να πέσουν οι υπογραφές για τα πρώτα έργα του mega-project τον Μάρτιο του 2023.

Τι θα αναλάβει ο τεχνικός σύμβουλος

Ακολουθώντας χρονολογική σειρά ο πρώτος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε αφορά την εύρεση του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την ΕΡΓΟΣΕ κατά το Στάδιο Β1 του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΡΓΟΣΕ έχει δώσει σε όλα τα ενδιαφερόμενα σχήματα τις προμελέτες με τα έργα και τους έχει ζητήσει να καταλήξουν στη βέλτιστη χάραξη για κάθε σύνδεση. Ο τεχνικός σύμβουλος θα βοηθήσει το φορέα να καταλήξει στην καλύτερη πρόταση ανά έργο, η οποία εν συνεχεία θα βγει προς δημοπράτηση και κάθε σχήμα θα δώσει τη δεσμευτική προσφορά του.

Αναλυτικότερα ο ανάδοχος καλείται να συνδράμει την ΕΡΓΟΣΕ:

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των λύσεων από τους υποψηφίους.

Κατά την τεχνική αξιολόγηση των λύσεων που θα προταθούν από τους υποψήφιους ανάδοχους.

Στην επεξεργασία και επιλογή τεχνικών λύσεων και στη σύνθεση αυτών ώστε να προκύψει η βέλτιστη λύση, για την οποία οι υποψήφιοι θα υποβάλουν την τελική τους προσφορά.

Στην αξιολόγηση πάσης φύσεως αιτημάτων των υποψηφίων που αφορούν τεχνικά θέματα.

Στην παρακολούθηση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος του ανταγωνιστικού διαλόγου

Στην εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών (μελέτες κτηματολογίου, μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους οφέλους, περιβαλλοντικών μελετών κ.α.).

Ο ρόλος των project managers

Από εκεί και έπειτα τη σκυτάλη θα πάρουν οι 6 project managers. Αυτοί καλούνται να υποστηρίξουν την ΕΡΓΟΣΕ κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων και θα έχουν ένα ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του φορέα και των ανάδοχων σχημάτων. Η αξία του project ανέρχεται στα 200 εκατ. Ευρώ και οι διαγωνισμοί που θα «τρέξουν» από τα τέλη του Αυγούστου αφορούν:

Την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής και την εγκατάσταση σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο το εκτιμώμενο κόστος του έργου για τις υπηρεσίες συμβούλου ανέρχεται στα 49,4 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες το εκτιμώμενο κόστος του έργου για τις υπηρεσίες συμβούλου ανέρχεται στα 89,1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης και την κατασκευή του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης το κόστος του έργου για τις υπηρεσίες συμβούλου ανέρχεται στα 2,67 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Την κατασκευή της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα της με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο ο σύμβουλος εκτιμάται πως θα χρειαστεί 18,4 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.\

Την κατασκευή της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής από το Κορωπί έως το Λαύριο και το Λιμένα Λαυρίου, το κόστος του έργου για τις υπηρεσίες συμβούλου ανέρχεται στα 23,4 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Πάτρα στο τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών το κόστος για τις υπηρεσίες συμβούλου ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

mononews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η φωτογραφία της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η φωτογραφία της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ