2022-08-25 23:01:30
Φωτογραφία για Λοροπέταλο. Ένας εντυπωσιακός θάμνος με κοκκινωπό φύλλωμα
Εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες στολίζει πραγματικά γλάστρες και παρτέρια με τα πολύ ιδιαίτερα άνθη του. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Loropetalum chinense η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για αειθαλή καλλώπιστικό θάμνο με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. 

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες Λοροπέταλου διαθέτουν κοκκινωπό φύλλωμα και λουλούδια σε ροζ, μωβ ή κόκκινη απόχρωση, υπάρχουν όμως και ποικιλίες με λευκά άνθη και πράσινα φύλλα.

Η απόχρωση των νέων φύλλων, ανάλογα με την ποικιλία και το φυσικό φως που δέχεται το φυτό,  είναι χάλκινη ή κοκκινωπή και των ήδη αναπτυγμένων λαδορπράσινη  ή μπορντώ.

Οι βλαστοί αναπτύσσονται σε επικαλυπτόμενες στρώσεις, δημιουργώντας συμπαγές φύλλωμα και τα μήκους περίπου 2,50cm ωοειδή φύλλα διαθέτουν ελαφρώς τραχιά υφή στην πίσω τους όψη.


Το ύψος του Λοροπέταλου διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να κυμαίνεται από 1-3 μέτρα με περίπου ίδια παράπλευρη ανάπτυξη.

Εκτός του φυλλώματος ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και τα πολύ ιδιαίτερα άνθη του Λοροπέταλου, με τα πολύ λεπτά πέταλα που μοιάζουν με κορδέλες.

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά σε παρτέρια αλλά και δοχεία φύτευσης και εκτός των άλλων, οι ψηλές ποικιλίες με το κατάλληλο κλάδεμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία φράχτη. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το  Λοροπέταλο ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Χρειάζεται άμεση έκθεση στο φως του ήλιου τουλάχιστον για 6 ώρες ημερησίως,  ώστε να προυσιάζει πλούσια ανθοφορία, αλλά όχι συνεχόμενα. Ιδανικές θέσεις είναι τα σημεία με 3-4 ώρες πρωινό και άλλες τόσες απογευματινό ήλιο και ημισκιά - σκιά στην διάρκεια του μεσημεριού, ειδικά τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις αλλά με αισθητά μειωμένη ανθοφορία, ενώ το σημείο που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να είναι προστατευμένο και από τον έντονο αέρα.

Το Λοροπέταλο είναι ευαίσθητο μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου ψύχους - παγετού φυτά σε παρτέρια θα πρέπει να προστατεύονται με αντιπαγετικό κάλυμμα ή οι γλάστρες να μεταφέρονται σε προστατευμένο πιο ζεστό σημείο. 

Πότισμα: Ανήκει στα σχετικά ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία. Εκτός από τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού που θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 ημέρες, χρειάζεται νερό μία φορά την εβδομάδα. Στην διάρκεια του χειμώνα δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου πότισμα, ανάλογα βεβαίως τόσο με την θέση του όσο και με τις γενικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν.  

Το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Το ετήσιο κλάδεμα, αρχές της άνοιξης ή ακόμη καλύτερα μετά το τέλος του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού, ειδικά σε φυτά για δημιουργία φράχτη.

Αφαίρεση ξερών-ασθενικών βλαστών μπορεί να γίνει όλες τις εποχές, ενώ το ιδιαίτερα "βαθύ" κλάδεμα με αφαίρεση χαμηλών βλαστών πολύ συχνά επιφέρει την απώλεια της ανθοφορίας την ερχόμενη  άνοιξη. 

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό σκεύασμα γενικής χρήσης για ανθοφόρα καλλωπιστικά, σε κόκκους για φυτά τοποθετημένα απευθείας στο χώμα ή σε υγρή μορφή για Λοροπέταλο σε γλάστρα, ενισχύουν σημαντικά την ανθοφορία του.

Οι λιπάνσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 μήνες από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου, με εξαίρεση τα διαστήματα του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Λοροπέταλο ανθίζει μέσα της άνοιξης, ενώ πολλές ποικιλίες παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ανθοφορίες σχεδόν σε όλη την διάρκεια του χρόνου, ειδικά σε περιοχές με ήπιες και σχετικά ζεστές κλιματολογικές συνθήκες.  

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης, με τρυφερούς βλαστούς μήκους περίπου 15cm, που να μην διαθέτουν άνθη.

Αφαιρέστε τα περισσότερα φύλλα του βλαστού, αφήνοντας μόνο λίγα στην κορυφή, και τοποθετείστε το μόσχευμα σε αφράτο φυτόχωμα εμπλουτισμένο με τύρφη ή κομπόστ. Διατηρείστε τα μοσχεύματα σε δροσερό και σχετικά προστατευμένο σημείο από τον ήλιο για περίπου δύο μήνες, έως να ριζώσουν, οπότε και τα νέα φυτά μπορούν να μεταφερθούν στην οριστική τους θέση. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο νεαρά όσο και ήδη αναπτυγμένα φυτά Λοροπέταλου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τον πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αυτόν θάμνο, που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επέστρεψε στο σπίτι του σώος!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επέστρεψε στο σπίτι του σώος!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ