2022-09-07 14:22:11
Φωτογραφία για Στην Ελλάδα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CoViD - Σε ποιούς θα χορηγηθούν

Τι θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους και τι προτείνουν το ECDC και ο ΕΜΑ.

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη οι πρώτες παρτίδες με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CoViD, τα οποία αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον. Η ημερομηνία χορήγησης αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σε έκτακτη ενημέρωση που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αναμένεται να ανακοινώσει και τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της CoViD.

Σύμφωνα με τις χθεσινές συστάσεις του ECDC και του ΕΜΑ, τα δύο εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα αφορούν άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά της COVID-19.

 

 

Το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και έγκυες γυναίκες.

Επιπλέον, οι διαβιούντες και το προσωπικό δομών μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να χρειαστούν το εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς των δύο Οργανισμών, τα αρχικά εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς και να λαμβάνονται υπόψη για αναμνηστικές δόσεις, όταν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα νεότερα προσαρμοσμένα εμβόλια.

Δημ.Κ.

πηγή: ιατρονετ

 

 

 

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ