2022-09-10 08:54:23
Φωτογραφία για Φίλοι Σιδηροδρόμου Αθήνας: Εκδρομή σε Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία στις, 27, 28, 29, 30 Οκτωβρίου 2022
Αμαξοστοιχία στον λιμένα Κρυονερίου, έτοιμη για αναχώρηση

Αγαπητοί Φίλοι και Μέλη του Σ.Φ.Σ.,

Ο σύλλογος μας δεν μπορεί να αφήσει να περάσει απαρατήρητη μία επέτειος που έχει σχέση με ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα, το Δίκτυο της Πελοποννήσου, τους ιστορικούς ΣΠΑΠ, αφού οι κατασκευαστικές εργασίες αυτού του ιστορικού δικτύου άρχισαν από τον Πειραιά το Φθινόπωρο του 1882, πριν δηλαδή 140 χρόνια. 

Δεν μπορεί δε να μην επισκεφθούμε, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, και το δίκτυο των πρώην «Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος» (ΣΒΔΕ), το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας δηλαδή, το οποίο, αν και επισκευάστηκε προ λίγων ετών ώστε να λειτουργήσει ως τοπικός σιδηρόδρομος, αφέθηκε στην τύχη του και απαξιώνεται. Επίσης, η μεγαλύτερη του και πλέον εμβληματική γέφυρα, η γέφυρα του Εύηνου ποταμού, καταστράφηκε φέτος από το νερό που «κατέβαζε» ο ποταμός αυτός λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων
. Η οποία όμως, αν και διατηρητέα, τα αρμόδια για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Υπουργεία θέλουν να αποχαρακτηρίσουν και να κατεδαφίσουν! Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, μία επίσκεψη - διαμαρτυρία του Σ.Φ.Σ. ,τόσο στην γέφυρα, όσο και στις περιοχές από τις οποίες διέρχονταν το δίκτυο αυτό, για αυτήν τις απαράδεκτες αποφάσεις, για τις οποίες έγιναν, και συνεχίζονται να γίνονται, πολλές διαμαρτυρίες διαφόρων «Φορέων» που δραστηριοποιούνται στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Βέβαια, όπως πάντα στις εκδρομές μας, θα επισκεφθούμε και πολλά και μοναδικά «μνημεία της Φύσης», αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας, όπως τις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Μεσολογγίου, την αρχαία Πλευρώνα, με την μοναδική θέα στην Λιμνοθάλασσα και στον κάμπο του Μεσολογγίου, την εκκλησία των Βλαχερνών στην Κυλλήνη, που άρχισε κα κατασκευάζεται στην Βυζαντινή περίοδο της Πελοποννήσου, αλλά ολοκληρώθηκε, με πρόσθετα στοιχεία, από τους Βιλεαρδουίνους του Πριγκιπάτου του Μορέως, και η οποία είναι κατάγραφη και σημερινό προσκύνημα, το όχι και τόσο γνωστό Παναχαϊκό και την περιοχή που βγάζει την ποικιλία «Δεμέστιχα», τα όμορφα Καλάβρυτα, το φαράγγι του Βουραϊκού που θα απολαύσουμε ταξιδεύοντας με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Καλαβρύτων - Διακοφτού, τους μοναδικούς βιότοπους του Άραξου και της Καλογριάς, και άλλα πολλά.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Θα αναχωρήσουμε το πρωί της σιδηροδρομικώς για το Αίγιο. Εκεί θα επιβιβαστούμε σε λεωφορείο τύπου πούλμαν το οποίο θα μας μεταφέρει στο Ρίο για να πάρουμε τον Προαστιακό σιδηρόδρομο για την Πάτρα, κινούμενοι στην Εθνική οδό και όχι στον Αυτοκινητόδρομο, ώστε να απολαύσουμε το όμορφο παραθαλάσσιο Αχαϊκό τοπίο, αλλά και τα έργα κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αιγίου - Ρίου. Στην Πάτρα θα διανυκτερεύσουμε και τις τρείς νύκτες στο ιστορικό ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με θέα στον Πατραϊκό και στην Αιτωλοακαρνανία, με την γοητεία των πολυτελών « ξενοδοχείων εποχής» του 1950.

Πάτρα: Άποψη από το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 με το ίδιο λεωφορείο θα περάσουμε στην Αιτωλοακαρνανία , διασχίζοντας τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Θα αρχίσουμε την επίσκεψη της γραμμής των ΣΒΔΕ από το Αγρίνιο και, περνώντας από το μεσαιωνικό Αγγελόκαστρο και τα Σταμνά, θα καταλήξουμε στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και τον γραφικό οικισμό του Αιτωλικού. Στην συνέχεια θα πάμε στο Μεσολόγγι κινούμενοι στην επαρχιακή οδό πλάι στην λιμνοθάλασσα και τα αλατωρυχεία, κάνοντας μία παράκαμψη (είτε πηγαίνοντας, είτε γυρνώντας, από το Αγρίνιο) για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνος με την μοναδική θέα. Στο Μεσολόγγι θα γευματίσουμε στην απόληξη της Λιμνοθάλασσας , την Τουρλίδα με τις ψαροταβέρνες της. Μετά το φαγητό, και αφού επισκεφτούμε τον γνωστό και από τον «Θίασο» του Αγγελόπουλου γοητευτικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μεσολογγίου, θα συνεχίσουμε με κατεύθυνση το Κρυονέρι, απέναντι από την Πάτρα. Εκεί γίνονταν μετεπιβίβαση από τις αμαξοστοιχίες των ΣΒΔΕ στο πλοίο που πήγαινε στην Πάτρα, πάνω σε μία προβλήτα. Το 1952, ορισμένες αμαξοστοιχίες εισέρχονταν σε ένα φέρρυ-μποτ με σιδηροτροχιές και έτσι οι επιβάτες συνέχιζαν το ταξίδι τους για Πάτρα και Αθήνα χωρίς μετεπιβίβαση. Ήταν η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα που το τραίνο μεταφέρονταν με Φέρρυ μποτ «Ρα-Ρα». Αριστερά μας η επιβλητική Βαράσοβα, με τις Σκήτες της, ένα Μικρό Άγιο Όρος, που μελετάται τις τελευταίες 10ετίες. Επιστροφή

Η ατμάμαξα Α:6 "ΚΑΛΥΔΩΝ" στον σταθμό Μεσολογγίου

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Θα μεταβούμε στην Κάτω Αχαγιά με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Πάτρας , όπου θα επιβιβαστούμε στο ίδιο λεωφορείο για να επισκεφτούμε τους μοναδικούς βιότοπους του Άραξου (όπου και το ομώνυμο αεροδρόμιο) και της Καλογριάς, όπου το πυκνό δάσος ενώνεται με τη θάλασσα και τις λιμνοθάλασσες. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε ορισμένους παλαιούς σταθμούς της υπό ανακατασκευή γραμμής Κάτω Αχαγιά - Πύργος και θα καταλήξουμε στην παραθαλάσσια Κυλλήνη (την Γλαρέντζα ή Clarence) , το λιμάνι του Πριγκιπάτου του Μορέως (για να θυμηθούμε

και την Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Τερζάκη), όπου και «έκοβαν» το νόμισμα του Πριγκιπάτου, τα Τορνέζε, και όπου θα γευματίσουμε στις ψαροταβέρνες του χωριού. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την ιστορική Μονή των Βλαχερνών (στην Κυλλήνη) και τα Λουτρά της Κυλλήνης (το Λίτζι), την Λουτρόπολη που δημιούργησαν οι ΣΠΑΠ , ώστε να αυξήσουν το επιβατικό τους έργο. Επιστροφή στην Πάτρα.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Θα διασχίσουμε οδικά το Παναχαϊκό , επισκεπτόμενοι ενδιαφέροντα μέρη, και θα καταλήξουμε στα Καλάβρυτα, όπου και θα γευματίσουμε. Από εκεί, με το «οδοντωτό» θα διασχίσουμε το Φαράγγι του Βουραϊκού και θα πάμε στο Διακοφτό, από όπου θα πάρουμε το τραίνο για την Αθήνα.

Η τιμή της εκδρομής είναι 220€ για τα Μέλη, και 240€ για τα μη Μέλη. Επιπλέον χρέωση για τα Μονόκλινα 90€ και για τις τρεις ημέρες. Δηλώσεις συμμετοχής στην Λέσχη μας κάθε Τετάρτη 18.00 με 21.30 τηλ. 210.5130300 καθώς και στον Ταμία κ. Μιχάλη Θεοφανόπουλο 6978686308

Επίσης η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή το 30% της τιμής

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ