2022-09-27 08:56:05
Φωτογραφία για Ανθρακούχο νερό: Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αν το πίνετε συχνά





Το ανθρακούχο νερό δεν είναι εξίσου καλό με το νερό και μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα υγείας αν καταναλώνεται πολύ συχνά.



Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες του σώματος όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η μεταφορά θρεπτικών ουσιών και η απομάκρυνση των αποβλήτων. Το νερό λειτουργεί ακόμη και ως λιπαντικό και αμορτισέρ για τις αρθρώσεις.

Αλλά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, κάποιοι το βαριούνται. Τι ισχύει λοιπόν με το ανθρακούχο νερό; Τελικά, το ανθρακούχο νερό είναι εξίσου καλό με το κανονικό νερό, σωστά; Όχι ακριβώς.

Ανθρακούχα υγρά

Το ανθρακούχο νερό παράγεται με την έγχυση νερού με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό παράγει ανθρακικό οξύ με ασθενές όξινο pH μεταξύ 3 και 4.

Αυτή η «καλή αίσθηση» στο στόμα που νιώθετε αφού πίνετε ένα ανθρακούχο ποτό είναι στην πραγματικότητα η χημική ενεργοποίηση των υποδοχέων πόνου στη γλώσσα σας που ανταποκρίνονται σε αυτό το οξύ, δίνοντας μια πιο όξινη γεύση. Και εδώ είναι ένα μέρος του προβλήματος, καθώς το οξύ στα ποτά μπορεί να βλάψει τα δόντια μας.


Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας, το σμάλτο των δοντιών , είναι ο πιο σκληρός ιστός στο σώμα. Είναι κατασκευασμένο από ένα ορυκτό που ονομάζεται υδροξυαπατίτης που περιέχει ασβέστιο και φωσφορικό άλας. Το σάλιο είναι κυρίως νερό αλλά περιέχει επίσης ασβέστιο και φωσφορικά άλατα.

Συνήθως υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των μεταλλικών στοιχείων των δοντιών και των μετάλλων στο σάλιο. Το στόμα και το σάλιο έχουν κανονικά (pH από έξι έως επτά), αλλά όταν αυτό πέσει κάτω από το 5,5, τα μόρια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος κινούνται έξω από τα δόντια και στο σάλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ανθρακικού οξέος στα ανθρακούχα ποτά.

Σύμφωνα με τον Dr. Edmond R. Hewlett του Αμερικανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, η συχνή κατανάλωση των συγκεκριμένων ανθρακούχων νερών μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Όταν συμβαίνει αυτό, τα δόντια γίνονται πιο ευαίσθητα στη θερμοκρασία και επιρρεπή στις κοιλότητες. Ξέχνα δηλαδή το αγαπημένο σου παγωτό το καλοκαίρι και το λαμπερό, αψεγάδιαστό σου χαμόγελο!

Σύμφωνα με την γνωστή εκπομπή "The today show", όταν πίνουμε ανθρακούχο νερό, οι φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπονται σε ανθρακικό οξύ προκαλώντας έντονα προβλήματα στα δόντια. Τα αποτελέσματα μάλιστα είναι ακόμη χειρότερα όταν προσθέτεις λεμόνι ή λάιμ στο ποτό σου. Σε καμία περίπτωση όμως το ανθρακούχο νερό δεν είναι τόσο βλαβερό όσο τα αναψυκτικά, οπότε μπορούμε να τα καταναλώνουμε με μέτρο. 

Ο Dr. Hewlett συμβουλεύει να πίνουμε τα συγκεκριμένα ποτά όσο πιο γρήγορα μπορούμε, προκειμένου να μειώσουμε το χρόνο που αγγίζουν τα δόντια μας και να μην ξεχνάμε να πίνουμε όσο πιο πολύ μη ανθρακούχο νερό μπορούμε.

"Για έναν μέσο, υγιή άνθρωπο, τα ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη, δεν πρόκειται να αποτελέσουν την κύρια αιτία εμφάνισης κοιλοτήτων", δήλωσε ο οδοντίατρος Andrew Swiatowic. "Εάν όμως ανησυχείς, μπορείς πάντα να αραιώνεις το ανθρακούχο νερό με κανονικό νερό".

ΠΗΓΗ: theconversation, olivemagazine.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ