2022-10-01 07:40:05
Φωτογραφία για Αφιέρωμα στον πόλεμο του ’40 τον Οκτώβριο στην ΕΡΤ2
Iστορικά ντοκιμαντέρ, ελληνικές σειρές εποχής και εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και ταινίες που αφορούν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, θα μεταδίδονται καθημερινά στην ΕΡΤ2 όλο τον Οκτώβριο.

Με μαρτυρίες και μνήμες επιζώντων, πλαισιωμένες με πλούσιο αρχειακό υλικό, ο αντιφασιστικός και αντιναζιστικός αγώνας της Ελλάδας  οπτικοποιείται με συναρπαστικό τρόπο και συνδέει τις γενιές του τότε και του τώρα.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Διηγούνται όχι μόνο ηρωικές επιθέσεις αλλά και την καθημερινότητα στο μέτωπο και στα μετόπισθεν.  

Από τη Δευτέρα 3/10 έως και την Πέμπτη 27/10/2022

Ώρα 17:00 – 19:00 οι αγαπημένες ελληνικές σειρές από το Αρχείο της ΕΡΤ

Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Κοινωνική σειρά εποχής 18 επεισοδίων, παραγωγής 1997.

Μια σκληρή ιστορία γυναικών στα χρόνια του πολέμου, έτσι όπως την εμπνεύστηκε η Λιλή Ζωγράφου, «ζωντάνεψε» στη μικρή οθόνη το 1997 σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και με εξαιρετικές ερμηνείες από τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Τάνια Τρύπη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρίνα Ψάλτη και Αφροδίτη Γρηγοριάδη.


Η υπόθεση αφορούσε σε μια οικογένεια που έκρυβε έναν Ιταλό αντιφασίστα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο οποίος έγινε και η αιτία… δραματικού εμφυλίου μεταξύ των αδελφών της φαμίλιας.

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ 

Κοινωνική σειρά εποχής 8 επεισοδίων, διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Φ. Γελαδόπουλου, παραγωγής 1987.

Η ζωή της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Μαρίας Δημάδη, που εργαζόταν ως διερμηνέας στο γερμανικό φρουραρχείο του Αγρινίου κι έδινε χρήσιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο ΕΑΜ. Η δράση της στηριζόταν στην εμπιστοσύνη που της έδειχνε ο Γερμανός φρούραρχος Φον Τόρμαν και η οποία οφειλόταν στον έρωτα που έτρεφε προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, ο αξιωματικός των S.S. Χάιντς, υποπτεύθηκε την αλήθεια και έστησε μια παγίδα με ψεύτικες πληροφορίες, αποκαλύπτοντας τον σύνδεσμό της με την Αντίσταση, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τη συλλάβουν και να την εκτελέσουν λίγες μόλις ημέρες πριν από την απελευθέρωση Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίδης

Παίζουν: Ελένη Σάνιου, Χρήστος Πάρλας, Βασίλης Κολοβός,  Χρήστος Ζορμπάς,  Γιώργος Κυρίτσης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Τσάγκλος, Παύλος Χαϊκάλης κ.ά. 

ΜΑΥΡΗ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ 

Κοινωνική-ιστορική σειρά 12 επεισοδίων, παραγωγής 1990.

Κεντρικός χαρακτήρας της σειράς η Ναταλία φον Κράουζε, χήρα του Γερμανού στρατηγού και βαρόνου φον Κράουζε, που «έπαιζε» έναν διπλό ρόλο πληροφοριοδότη μεταξύ της αντικατασκοπίας του Γ΄ Ράιχ και της Αντίστασης.

Σκηνοθεσία: Πωλ Σκλάβος

Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Αλέκα Κατσέλη, Γιώργος Κυρίτσης, Αίας Μανθόπουλος, Έφη Ροδίτη, Τίμος Περλέγκας, Βάσια Παναγοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Δημήτρης Τζουμάκης, Σοφία Ολυμπίου, Νίκος Βανδώρος, Σοφοκλής Πέππας, Βασίλης Τσάγκλος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Αντώνης Κατσαρής

Στη ζώνη 19:00, ντοκιμαντέρ που αφηγούνται προσωπικές ιστορίες

και εξιστορούν γεγονότα από το Έπος του ’40, ενώ παρεμβάλλεται πλούσιο κινηματογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ»

Ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο δύσκολο ξεκίνημα του σχολείου τον Οκτώβριο του 1925 σ’ ένα νοικιασμένο σπίτι της οδού Άνδρου στην Κυψέλη, όπου με πενιχρά μέσα και 37 μόνο μαθητές, μπόρεσε να δημιουργηθεί μια κοιτίδα δημιουργικής μάθησης, από την οποία τις επόμενες δεκαετίες ξεπετάχθηκαν άξιοι Έλληνες. 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΙΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ»

Ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα απάνθισμα μαρτυριών από νέους της περιόδου της Κατοχής, που με ποικίλους τρόπους πολέμησαν το ναζισμό. Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν, μεταξύ των άλλων, ο Μανώλης Γλέζος, οι δημοσιογράφοι Χρήστος Πασαλάρης και Γιάννης Βούλτεψης, καθώς και διάφορα, νεαρά τότε, στελέχη αντιστασιακών ομάδων.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ’40»

Ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση.

Παρακολουθούμε την ιστορία του καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Μέσα από το πορτρέτο του Γεωργάκη, σκιαγραφούνται πτυχές της Ιστορίας της Ελλάδας, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ»

Ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση.

Η συγκλονιστική μέρα της ταφής του Κωστή Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου 1943. Η αφήγηση εκτείνεται από τη στιγμή της ανακοίνωσης του θλιβερού νέου στο Βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη» μέχρι τα γεγονότα που ακολούθησαν έως την ταφή του μεγάλου ποιητή. 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση.

Στρατιωτικοί παράγοντες μιλούν στο ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον γερμανικό στρατό, τον Οκτώβριο του 1944 και περιγράφουν τα συναισθήματά τους. 

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΛΥΜΜΑ  

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1992.

Πρόκειται για το χρονικό της μεταφοράς χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού, πριν από τη γερμανική εισβολή στη χώρα το 1941.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Βάκκας 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 1940»  

Η συγκλονιστική δεκαετία όπως αποτυπώνεται στις κινούμενες κινηματογραφικές εικόνες της εποχής. Γνωστά ντοκουμέντα του Αλβανικού μετώπου στα τέλη του ’40 και στις αρχές του ’41. Σκηνές από τη ζωή στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική επαρχία. Η καθημερινότητα των Αθηναίων στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Οι μέρες της Απελευθέρωσης και του Εμφυλίου. Τα πρώτα ειρηνικά χρόνια μετά τον πόλεμο. 

Σκηνοθεσία-έρευνα: Λάκης Παπαστάθης 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1993.

Το πρώτο μέρος αποτελεί μια αφήγηση των πολιτικών γεγονότων που ακολούθησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αθήνας με την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής, στις 12 Οκτωβρίου 1944, με χρήση πλούσιου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού της εποχής.

Το δεύτερο μέρος ανατρέχει σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα από το 1935 μέχρι και το 1964, χρησιμοποιώντας αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό. 

Σκηνοθεσία-έρευνα: Λάκης Παπαστάθης 

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1984.

Ντοκιμαντέρ με θέμα την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944. 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης

ΜΟΝΟ ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑΣΕΜΙ

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1994.

Ένα ντοκιμαντέρ-μαρτυρολόγιο με θέμα τα γνωστά-άγνωστα μπουντρούμια της γερμανικής Κομαντατούρ (Διοικητήριο) στην καρδιά της Αθήνας στην οδό Κοραή, κατά την κατοχική περίοδο 1941-1944.

«Μόνο μυρίζοντας γιασεμί». Μια φράση χαραγμένη σε κάποιον τοίχο της φυλακής. 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ  ΤΟΥ 1940 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Σκηνοθεσία: Σταμ. Κ. Χονδρογιάννης

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: «ΜΕΡΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1990.

Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» προβάλλεται μια σύνθεση οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα.

Επίσης, προβάλλονται σκηνές της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι συγκοινωνίες με τα τραμ και τα γκαζοκίνητα λεωφορεία, το συσσίτιο και ο λιμός που εξολόθρευσε τον άμαχο πληθυσμό της πόλης, με πλάνα από την περισυλλογή νεκρών από τους δρόμους, την περίθαλψη παιδιών και ενηλίκων εξασθενημένων από την ασιτία.

Σκηνοθεσία: Ομάδα Cinetic

ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1988.

Ντοκιμαντέρ με θέμα την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, με κορύφωση τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών από τις ναζιστικές δυνάμεις στη μαρτυρική κωμόπολη στις 13/12/1943.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…: «ΝΤΑΧΑΟΥ. Νο 52000»  

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2003.

Η ζωή του Δήμου Παυλάκη, παραμύθι, βγαλμένο από τη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Δήμος Παυλάκης αφηγείται την ιστορία της σύλληψής του από Ιταλούς στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Παπαθανασίου

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…: «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ, Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Μέσα από την εκπομπή μεταφερόμαστε στην περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ο Δημήτριος Μάργαρης, συνταξιούχος πλέον ταχυδρομικός, κατατάσσεται ως έφεδρος ανθυπολοχαγός της στρατιωτικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αναλαμβάνει την προστασία του ταχυδρομικού ταμείου, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Παπαθανασίου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: «Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΕΣΠΟ» 

Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση.

Στο επεισόδιο αυτό θυμάται με συγκίνηση την εκπομπή του όπου ζωντάνεψε τη μεγάλη περιπέτεια της ανατίναξης της ΕΣΠΟ. Μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους, ήταν η πολύνεκρη ανατίναξη του κτηρίου της ναζιστικής Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ), στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ»  

Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση.

Με αφορμή τον επετειακό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου θυμάται την εκπομπή-αφιέρωμα στον Ιωάννη Τσιγάντε, που πολέμησε το 1943 τους Ιταλούς, και αποκαλύπτει την αντιστασιακή δράση του στο πλαίσιο της οργάνωσης των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΔΑΣ 614, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν από κοντά τα γεγονότα.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: «ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΝΤΑΣ»  

Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θυμάται την εκπομπή-αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1982) στον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα.

Στο πλατό της εκπομπής, οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία τους.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: «ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ»

Η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό, την «Τραγουδίστρια της Νίκης», Σοφία Βέμπο. Τα γυρίσματα έγιναν στο σπίτι της στην οδό Στουρνάρη με ερασιτεχνικά μέσα, λίγους μήνες πριν πεθάνει, τον χειμώνα του 1987.

Η ερμηνεύτρια, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της Ιστορίας, μιλάει για την καριέρα της, που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονται με πατριωτικούς στίχους.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ: «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1982.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστριών γίνεται λόγος για τη μαζική συμμετοχή, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τη μεγάλη προσφορά τους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα. 

Σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πέλλη Κεφαλά, Αθηνά Ραπίτου

ΟΚΤΩ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ: «ΗΤΑΝ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ»  

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Οκτώ ματιές σε θεματικές επετείους», παραγωγής 2000, παρουσιάζονται τα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου μέσα από την προσωπική ιστορία του Γιώργου Οικονόμου. Ο συνταξιούχος δάσκαλος περιγράφει τα πολεμικά γεγονότα, όπως τα έζησε ο ίδιος στο Τάγμα Κόνιτσας.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΛΙΜΟΣ) 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2009.

Το ντοκιμαντέρ αφορά στη γερμανο-ιταλική κατοχή στην Ελλάδα και την κατάδειξη ενός συγκλονιστικού γεγονότος: του λιμού τον χειμώνα του 1941-42 που έπληξε κυρίως την Αθήνα και οδήγησε στον θάνατο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες διερευνάται η αναζήτηση των ενόχων και οι ευθύνες των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ειδική έρευνα σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ελβετία.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2005.

Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής Μπουμπουλίνας της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της, Γιώργου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Λουλές

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ: «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ’40»  

Μουσική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου, η οποία έχει θέμα τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της ιταλικής εισβολής και λίγο αργότερα, κατά τη γερμανική Κατοχή.

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μάς δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40.

Ακούγονται τραγούδια που έγιναν γνωστά εκείνη την εποχή, ενώ διάφοροι άνθρωποι του θεάτρου ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους για την πορεία του θεάτρου κατά τα δύσκολα χρόνια της Kατοχής.

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

ΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά.

«Είμαι ένας γραφιάς που συντάσσει, όπως μπορεί, το χρονικό της ανησυχίας. Τίποτα περισσότερο», γράφει στο ημερολόγιό του ο Γιώργος Θεοτοκάς.

Αυτό το χρονικό, από την ημέρα κήρυξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, επιχειρεί να αναπλάσει το ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη συμβολή των δημοσιογράφων στον πόλεμο του ’40, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και στις ανταποκρίσεις από το μέτωπο και στην κινηματογράφηση πολεμικών γεγονότων.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Μουσικές μνήμες μιας οδυνηρής περιόδου, όπου οι Έλληνες έβρισκαν τον τρόπο να τραγουδούν, να διακωμωδούν τον κατακτητή και να εκφράζουν τον πόνο τους μέσα από το τραγούδι.

ΘΕΑΤΡΟ: «ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ» 

Εξαιρετική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος

Τηλεσκηνοθεσία: Κώστας Ζωγόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βίνα Ασίκη, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Ορφέας Ζάχος, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιάννης Μαλούχος, Μαρία Μαρτίκα, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δήμητρα Σερεμέτη, Εύη Τριανταφύλλου, Τάσος Ψωμόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου

Υπόθεση: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» είναι ένα έργο-σταθμός στο νεοελληνικό θέατρο.

Οι Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος κατάφεραν εκτός από το να γράψουν μία άρτια από κάθε άποψη κωμωδία, ν’ αποτυπώσουν, μέσα από τις σκηνές της, την πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στη χώρα μας και να εκφράσουν την αγωνία του μέσου Έλληνα για το μέλλον αυτού του τόπου.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: «ΠΑΙΔΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ»

Ημίωρο δημιουργικό ντοκιμαντέρ για το πώς γράφτηκε το τραγούδι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», που ηχογραφήθηκε το 1940, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και ερμηνεία της Σοφίας Βέμπο.

Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας- Βαγγέλης Παπαδάκης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ (μεσημέρι)

ΠΕΜΠΤΗ 27/10/2022, στις 14:00 - «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ»

Πολεμικό δράμα, παραγωγής 1959.

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας

Σενάριο: Γιάννης Β. Ιωαννίδης

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Γεωργούλη, Λυκούργος Καλλέργης, Γκίκας Μπινιάρης, Ανδρέας Ζησιμάτος, Τάκης Χριστοφορίδης, Γρηγόρης Βαφιάς, Αρτέμης Μάτσας, Μιχάλης Νικολόπουλος, Τώνης Δημητράς, Δημήτρης Κάλλας κ.ά.

Υπόθεση: Ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο Μανώλης (Αλέκος Αλεξανδράκης), φτάνει στην Κρήτη, αμέσως μετά την πτώση της στα χέρια των Γερμανών. Σε συνεργασία με αντάρτες και συμμάχους Άγγλους σαμποτέρ, υπό την ηγεσία του λοχαγού Τζον (Τάκης Χριστοφορίδης) συμμετέχει σε σαμποτάζ εγκαταστάσεων των Γερμανών. Τότε γνωρίζει και τη Μαρία (Αλίκη Γεωργούλη), που βοηθάει στην Αντίσταση. Η παλιά του αγαπημένη Ντόνα (Τζένη Καρέζη) θα του εξασφαλίσει κάποια μυστικά έγγραφα, τα οποία θα κλέψει από τον Γερμανό διοικητή (Λυκούργος Καλλέργης), ο οποίος θέλει να την παντρευτεί. Κατόπιν προδοσίας από έναν Έλληνα χαφιέ (Αρτέμης Μάτσας), η κοπέλα θα αποκαλυφθεί και θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα με άλλον έναν πατριώτη, τον Νικόλα (Γκίκας Μπινιάρης), που ήταν μπάρμαν στο καμπαρέ όπου δούλευε η Ντόνα. Τελικά, ο νεαρός αξιωματικός θα τιμωρήσει τον προδότη και θα καταφέρει να διαφύγει στο Κάιρο μαζί με τη νέα του αγαπημένη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10/22 στις 14:00 – «ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ» 

Δραματική κωμωδία, παραγωγής 1962.

Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης

Σενάριο: Διονύσης Μήλας

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ελένη Καρπέτα, Γιάννης Καλατζόπουλος, Νάσος Κεδράκας, Γιώργος Ρόης

Υπόθεση: Δύο πολύ καλοί φίλοι, ο Παναγής και ο Ανέστης, έπειτα από χρόνια συναντιούνται εντελώς τυχαία και θυμούνται τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής όταν συγκατοικούσαν. Ξαναζούν με τη μνήμη τους τον αγώνα τότε για την επιβίωση, τον συνεχή φόβο από τους Γερμανούς, το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ομάδες Αντίστασης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/10/2022, στις 14:00 - «ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ»

Δραματική κωμωδία, παραγωγής 1958.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Φωτογραφία: Γρηγόρης Δανάλης

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Νίτσα Τσαγανέα, Βύρων Πάλλης, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίκος Φέρμας, Θάνος Τζενεράλης, Ταϋγέτη, Σόνια Ζωίδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Περικλής Χριστοφορίδης, Στάθης Χατζηπαυλής, Λευκή Παπαζαφειροπούλου, Κώστας Σταυρινουδάκης, Άλκης Γιαννακάς, Βαγγέλης Πλοιός

Υπόθεση: Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά πλην όμως έντιμα με τη γυναίκα του Ειρήνη και την κόρη του Πόπη, δέχεται την επίσκεψη του μέλλοντα γαμπρού του, ο οποίος του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξενιτευτεί στην Αυστραλία, για να βγάλει λεφτά και να παντρευτεί την Πόπη. Την ίδια μέρα, ο Δεκαβάλλας δέχεται και την επίσκεψη του εξαδέλφου του Απόστολου, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στη μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι του.

Ωστόσο, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, η Πόπη αντιλαμβάνεται ότι η Τζένη, η κόρη του Απόστολου, σκοπεύει να παντρευτεί τον μνηστήρα της, πνίγει όμως τα δάκρυά της για να μη στενοχωρήσει τον πατέρα της, ο οποίος πλέει σε πελάγη ευτυχίας.

Γρήγορα όμως, ο καλοκάγαθος στρατηγός αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση του ανδριάντα δεν ήταν παρά μία ακόμα κομπίνα για να φαγωθούν κρατικά χρήματα και διώχνει όλους τους προικοθήρες και τους απατεώνες.

Κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

 

Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ