2022-10-11 07:27:17
Φωτογραφία για Η Κύπρος σκέφτεται την κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου με χρηματοδότηση της ΕΕ
Το μουσείο σιδηροδρόμων στην Ευρύχου

Το ενδεχόμενο κατασκευής ενός σιδηροδρόμου – συγχρηματοδοτούμενου με την Ευρωπαϊκή Ένωση – προβλήθηκε τη Δευτέρα μετά από συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και της επισκέπτριας Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean.

Ο Valean βρίσκεται στο νησί για να παρακολουθήσει το διεθνές συνέδριο 2022 Maritime Cyprus 2022. Είχε συναντήσεις με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου αργότερα, ο Καρούσος είπε ότι συζήτησαν την ιδέα ενός σιδηροδρόμου και του τραμ.

«Οι μελέτες υπάρχουν και έχει γίνει πολύ καλή προπαρασκευαστική εργασία και γνωρίζουμε ότι με έναν ελαφρύ σιδηρόδρομο θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τις κύριες πόλεις της Κύπρου με το αεροδρόμιο», είπε ο Καρούσος.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης με τον Valean τρόπους συγχρηματοδότησης του έργου.


Σύμφωνα με τον Καρούσο, ένας σιδηρόδρομος θα βοηθούσε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς και στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους των ιδιωτικών ταξιδιών λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

«Με βάση τις μελέτες που έχουμε, [ο σιδηρόδρομος] θα μπορούσε να εγκατασταθεί εντός του τρέχοντος οδικού δικτύου».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Σήμερα η πόρτα άνοιξε, κάναμε το πρώτο βήμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη συγχρηματοδότηση από τα διάφορα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ».

Η Κύπρος δεν έχει επί του παρόντος λειτουργικούς σιδηροδρόμους.

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (CGR), ένα στενό σιδηροδρομικό δίκτυο που λειτουργούσε στην Κύπρο από τις αρχές του 20ου αιώνα, έκλεισε το 1951 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Με συνολικό μήκος 76 μιλίων (122 χλμ.), το CGR είχε 39 σταθμούς, στάσεις και στάσεις, οι σημαντικότεροι από τους οποίους εξυπηρετούσαν την Αμμόχωστο, το Πραστιό Μεσαορίας, την Αγκαστίνα, το Τραχώνι, τη Λευκωσία, την Κοκκινοτριμιθιά, τη Μόρφου, το Καλό Χωριό και την Ευρύχου. Μια επέκταση του σιδηροδρόμου, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία, λειτούργησε μέχρι το 1974.

Σύμφωνα με διαδικτυακές πληροφορίες, η τελευταία αμαξοστοιχία που έκανε τρένο στο CGR αναχώρησε από τον σταθμό Λευκωσίας για Αμμόχωστο στις 31 Δεκεμβρίου 1951. Κατά τη διάρκεια της 46χρονης ιστορίας της, η κυπριακή σιδηροδρομική γραμμή μετέφερε πάνω από 7 εκατομμύρια επιβάτες και 3 εκατομμύρια τόνους αγαθών και ορυκτών.

Η Cyprus Mining Corporation χρησιμοποίησε τον σιδηρόδρομο για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μεταλλευμάτων και ορυκτών σε όλη την Κύπρο. Ορισμένοι από τους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής χρησίμευαν επίσης ως τηλεφωνικά κέντρα και ταχυδρομεία/τηλεγραφήματα καθώς και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ο σιδηρόδρομος χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη μεταφορά στρατευμάτων από την Αμμόχωστο, τον Ξερό και το αεροδρόμιο.

cyprus-mail.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ