2022-10-25 14:35:15
Φωτογραφία για Μας αφορά όλους: Ο καρκίνος του μαστού χτυπά και τους άνδρες. H διαφορά από τις γυναίκες



Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν ιστό μαστού. Στους άνδρες, ο περισσότερος ιστός του μαστού βρίσκεται πίσω από τη θηλή. Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερο ιστό μαστού από τους άνδρες και πολύ υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι καρκίνοι μπορεί να εμφανιστούν στον ιστό του ανδρικού μαστού. Όμως, ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι αρκετά πιο σπάνιος σε σχέση με τις γυναίκες. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και πώς οι άνδρες μπορούν να βοηθήσουν τις συντρόφους τους στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Ανατομικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών

Το ανθρώπινο στήθος και στα δύο φύλα έχει θηλές, λιπώδη ιστό, κύτταρα μαστού και πόρους. Άνδρες και γυναίκες έχουν επίσης μερικούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Και τα δύο φύλα μπορεί να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή μεταλλάξεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η παχυσαρκία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου και για τα δύο φύλα και το ανθρώπινο σώμα, ανεξαρτήτως φύλου, παράγει την ορμόνη οιστρογόνο, η οποία σε ορισμένα επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.


Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες εμφανίζεται πιο σπάνια απ’ ό,τι στις γυναίκες, επειδή, αν και ο ιστός του μαστού και στους δύο είναι παρόμοιος, οι άνδρες έχουν κυρίως λίπος και ινώδη ιστό μαστού που ονομάζεται στρώμα και έχουν λιγότερους πόρους και λοβούς. Ο γυναικείος μαστός ωριμάζει κατά την εφηβεία, αναπτύσσοντας λειτουργικούς λοβούς και γαλακτοφόρους πόρους για να παράγουν και να μεταφέρουν γάλα μετά τον τοκετό. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού στις γυναίκες αναπτύσσονται σε αυτούς τους πόρους και τους λοβούς.

Οι κληρονομικές μεταλλάξεις που προέρχονται από τα γονίδια, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και στα δύο φύλα, αλλά είναι πιθανό να επηρεάσουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες. Ενώ οι μεταλλάξεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε έναν άνδρα, οι άνδρες με αυτές τις μεταλλάξεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τον καρκίνο του μαστού ή άλλους καρκίνους.

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες παράγουν περισσότερα οιστρογόνα σε σχέση με τους άνδρες, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου. Οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται γυναικομαστία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη ή πρήξιμο του ιστού του μαστού τους. Η γυναικομαστία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού ανδρών, αλλά όταν ανακαλυφθεί, πρέπει να διαφοροποιηθεί από τον καρκίνο του μαστού των ανδρών.

Πότε διαγιγνώσκονται οι άνδρες με καρκίνο του μαστού και ποια τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος, όπως και με τους υπόλοιπους σπάνιους καρκίνους γενικά, μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις για όσους αναπτύσσουν τη νόσο και τους γιατρούς που τη θεραπεύουν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που περιπλέκουν το θέμα και κάνουν την θεραπεία πιο δύσκολη. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν πως να ελέγχουν τον εαυτό τους για καρκίνο του μαστού, ενώ δεν γνωρίζουν και τα ακριβή συμπτώματα της νόσου.

Παράλληλα, οι άνδρες που αναπτύσσουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού μπορεί να επιλέξουν να τα αγνοήσουν όταν γίνουν αντιληπτά τα σημάδια. Οι άνδρες συνήθως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία και με καρκίνο σε πιο προχωρημένο στάδιο, για αυτούς και άλλους λόγους, που συχνά οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα. Συνολικά, οι άνδρες μπορεί να έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τις γυναίκες λόγω της διάγνωσης σε πιο προχωρημένα στάδια και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία ενός άνδρα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού είναι τα 68, ενώ η μέση ηλικία μιας γυναίκας κατά τη διάγνωση είναι τα 62.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι παρόμοια με αυτά των γυναικών και περιλαμβάνουν ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο μέσα ή κοντά στο στήθος, αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού και όταν η θηλή γυρνάει προς τα μέσα. Παράλληλα, επειδή το στήθος των ανδρών είναι συνήθως μικρότερο και έχει λιγότερο ιστό από το στήθος των γυναικών, οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται καλύτερα ένα εξόγκωμα ή δομικές αλλαγές στο στήθος.

Όπως και με τις γυναίκες, οι άνδρες με συμπτώματα μπορεί να υποβληθούν σε μαστογραφία, μια ακτινογραφία χαμηλής δόσης που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει κηλίδες, εξογκώματα ή ανωμαλίες στον ιστό του μαστού. Οι άνδρες μπορούν επίσης να υποβληθούν σε υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να καθορίσουν εάν ο ασθενής έχει προχωρήσει σε μεταστατικό καρκίνο του μαστού, στον οποίο τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή σε μακρινά μέρη του σώματος. Επίσης, όσον αφορά την θεραπεία, ακολουθείται η ίδια με τις γυναίκες όπου περιλαμβάνει μαστεκτομή, χειρουργική αφαίρεση μαστού, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονική θεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Η συμβολή του άνδρα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες

Μπορεί στους άνδρες ο καρκίνος του μαστού να είναι πιο σπάνιος, δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου λεπτομέρειες για τον καρκίνο του μαστού, ούτε ποια είναι τα συμπτώματα ούτε τα σημάδια στον μαστό. Αυτό είναι ένα μεγάλο σφάλμα διότι η έλλειψη ενημέρωσης των ανδρών, καθώς επίσης και η μη γνώση τους πάνω στο θέμα, αποτελεί έναν αρνητικό παράγοντα. Όταν ένας σύντροφος ή ένας σύζυγος δεν είναι ενημερωμένος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν μπορεί να ενθαρρύνει την γυναίκα στο να κάνει τακτικά προληπτικούς ελέγχους και να εντοπίσει σημάδια που δείχνουν καρκίνο του μαστού.

Αντίστοιχα, η γνώση των συζύγων για τον καρκίνο του μαστού παίζει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των συμπεριφορών προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού των συζύγων τους. Παράλληλα, η σωστή ενημέρωση των ανδρών μπορεί να βοηθήσει στο να στέκονται στο πλευρό των συντρόφων τους τόσο όσον αφορά τον έλεγχο όσο και για τις θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Τέλος, είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες να είναι απολύτως σωστά ενημερωμένοι για θέματα υγείας και το κυριότερο να μην αμελούμε να κάνουμε τακτικές εξετάσεις ούτε να φοβόμαστε να επισκεφτούμε έναν γιατρό, αν εντοπίσουμε κάποιο ανεπιθύμητο σημάδι. Η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές.

με πληροφορίες από: ipop Μάριος Βουτσίνος, themaygeiastv

themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ