2022-10-27 16:28:20
Φωτογραφία για Ψάχνοντας για δουλειά στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα

Ο τουρισμός είναι ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Μάλιστα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλό φόρτο εργασίας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Παρόλο που η ζήτηση για προσωπικό είναι μεγάλη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να βρεις μια δουλειά που να σε ικανοποιεί και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες σου. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες σε προσωπικό όλο και αυξάνονται, επομένως είναι σχετικά εύκολο να απορροφηθείς σε αυτόν τον κλάδο.

Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε συμβουλές για να βρεις μια αξιόλογη δουλειά στον τουρισμό. Το κλειδί είναι πάντα η κατάλληλη προετοιμασία.

Κάνε μια σχετική έρευνα

Ο τουριστικός κλάδος περιλαμβάνει πληθώρα επαγγελμάτων, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποφασίσεις με ποια πτυχή του επιθυμείς να ασχοληθείς. Λάβε υπόψη τις δεξιότητες, τις σπουδές και την προσωπικότητά σου και στόχευσε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Αφού αποφασίσεις το πώς θα κινηθείς, κάνε μια έρευνα γύρω από τις πιο αξιόλογες επιχειρήσεις του κλάδου που επέλεξες και διάβασε μερικά βιογραφικά επαγγελματιών και αγγελίες. Κατάγραψε τις επιχειρήσεις που σε ενδιαφέρουν, καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται και που μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Δημιούργησε ένα βιογραφικό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις

Με βάση την έρευνα που έχεις κάνει, ήρθε η ώρα να φτιάξεις ή να ανανεώσεις το βιογραφικό σημείωμά σου.

Η εμφάνιση του βιογραφικού μετράει

Η πρώτη εντύπωση μετράει, έτσι θα πρέπει να δώσεις βαρύτητα στη δομή και την αισθητική του CV σου. Ένα λιτό και ευπαρουσίαστο βιογραφικό αφήνει πάντα θετική εντύπωση. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις σχεδιασμού, καθώς υπάρχουν πολλές έτοιμες φόρμες βιογραφικού διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μια μικρή παράγραφος μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ανάδειξε την προϋπηρεσία, την εκπαίδευσή, καθώς και τις δεξιότητές σου μέσα από ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο. Μια καλή ιδέα είναι να ενσωματώσεις και μια μικρή παράγραφο στην αρχή του CV σου, όπου θα συστήνεσαι σε πιο προσωπικό επίπεδο.

Η σημασία των ξένων γλωσσών

Στον κλάδο του τουρισμού, οι γνώσεις ξένων γλωσσών είναι περιζήτητες και αποκτούν άλλη βαρύτητα. Δημιούργησε μια ξεχωριστή ενότητα, όπου θα αναφέρεις το επίπεδο των γνώσεών σου ξεχωριστά για την κατανόηση, τη γραπτή και την προφορική επικοινωνία. Μην ξεχάσεις να παραθέσεις και τυχόν πτυχία ή πιστοποιήσεις που διαθέτεις.

Η εξοικείωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λογισμικό

Ένα προσόν που πολλοί υποψήφιοι ξεχνούν να αναφέρουν είναι η εξοικείωσή τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξειδικευμένο λογισμικό. Ανάλογα με τη θέση εργασίας στην οποία στοχεύεις, οι γνώσεις χειρισμού λογισμικού παραγγελιοληψίας, κρατήσεων και εμπορικής διαχείρισης είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει ένα προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων.

Φτιάξε ένα προφίλ στο LinkedIn

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται προς το LinkedIn για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό. Εάν έχεις ήδη παρουσία σε αυτό το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο ή ακόμα και αν δημιουργήσεις τώρα το προφίλ σου, φρόντισε ώστε να συμβαδίζει με το βιογραφικό σου.

Ψάξε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή

Αφού έχεις δημιουργήσει το βιογραφικό σου, το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζεις πού να ψάξεις, αλλά και το πότε να ψάξεις. Ειδικά όσον αφορά στις εποχικές δουλειές το timing είναι το παν. Δεδομένου ότι η θερινή περίοδος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων ξεκινά με το Πάσχα των καθολικών (λίγο πριν από το Πάσχα των ορθοδόξων), η καλύτερη περίοδος αναζήτησης εργασίας είναι γύρω στον Μάρτιο.

Τώρα, σχετικά με το πού να ψάξεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε εξειδικευμένες πλατφόρμες που αναρτούν αγγελίες, σε ομάδες εύρεσης εργασίας στα κοινωνικά δίκτυα, στο LinkedIn, αλλά και απευθείας στις επίσημες ιστοσελίδες των επιχειρήσεων, όπου πολλές διαθέτουν μια ενότητα με τις ανάγκες τους σε προσωπικό.

Παράλληλα, λάβε υπόψη ότι πολλές μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, διοργανώνουν κάθε χρόνο Open Day γνωριμίας, με σκοπό να καλύψουν τα κενά τους για την επόμενη σεζόν.

Δεν έχεις προϋπηρεσία; Σκέψου την πρακτική άσκηση

Σε περίπτωση που δεν έχεις προϋπηρεσία, εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις αίτηση για πρακτική άσκηση σε κάποια τουριστική επιχείρηση. Μπορεί οι απολαβές να μην είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά θα αποκτήσεις εμπειρία και θα μπορέσεις να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από λίγο καιρό θα μπορέσεις να κυνηγήσεις και κάποια καλύτερη θέση.

Συνδύασε δουλειά με ταξίδια

Οι πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι λογικό, έχουν αυξημένες ανάγκες για προσωπικό, οι οποίες συνήθως δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ντόπιους. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν για τη θερινή σεζόν σε κάποιο νησί ή σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.

Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικότερα στα νησιά, οι απολαβές είναι πολύ καλύτερες και αρκετές επιχειρήσεις προσφέρουν πρόσθετα προνόμια, όπως διαμονή και διατροφή.

Κάνοντας αίτηση σε κάποια επιχείρηση που βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας σου, μην ξεχάσεις να αναφέρεις στο βιογραφικό σου ότι προτίθεσαι να μετεγκατασταθείς εκεί.

Μάθε τα δικαιώματά σου

Δυστυχώς, όλοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις εκμετάλλευσης των εποχικών υπαλλήλων. Η γνώση είναι δύναμη, οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι η συμφωνία που θα κάνεις είναι σύννομη, είναι να ενημερωθείς για τα δικαιώματά σου.

Διάβασε τις σχετικές διατάξεις, ενημερώσου για την τυχόν ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων και φρόντισε ώστε όλα όσα έχετε συμφωνήσει να αναγράφονται στη σύμβαση εργασίας που θα υπογράψεις.

Προετοιμάσου κατάλληλα για τη συνέντευξη και κάνε ερωτήσεις που θα σου δώσουν μια πλήρη εικόνα για τις συνθήκες, τα ωράρια, τις απολαβές και τις παροχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι σε θέση να επιλέξεις μια δουλειά που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και τις ανάγκες σου, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μην αφήσεις τα κακώς κείμενα του κλάδου να σε αποθαρρύνουν από το να κυνηγήσεις μια καριέρα στον τουρισμό. Υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που εκτιμούν τους ανθρώπους τους και εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια στην ίδια επιχείρηση κάθε θερινή σεζόν.

Εφάρμοσε τις παραπάνω συμβουλές και ξεκίνα την καριέρα σου στον τουριστικό κλάδο με αυτοπεποίθηση.


NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ