2022-10-28 12:10:49
Φωτογραφία για Αρντίσια. Ο ανθεκτικός και απόλυτα ...χριστουγεννιάτικος θάμνος
Ιδιαίτερα ανθεντική και εύκολη στην καλλιέργειά της   Αρντίσια είναι ιδανική, εκτός  των άλλων, και για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις λόγω του βαθυπράσινου φυλλώμματός της και των κατακόκκινων καρπών που εμφανίζονται στην διάρκεια του χειμώνα. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Ardisia crenata  η βοτανολογική της ονομασία και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή τροπικό θάμνο, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία. 

Λόγω της μορφολογίας των καρπών, που αποκτούν το κόκκινο χρώμα τους λίγο πριν την περιόδο των χριστουγέννων, συχνά αναφέρεται και ως "μούρο των χριστουγέννων".  

Σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς πρόβλημα και σε εξωτερικό περιβάλλον, όμως είναι αρκετά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες γι΄αυτό τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να βρίσκεται σε προστατευμένο εσωτερικό χώρο.


Το ύψος του φυτού σε εσωτερικό χώρο μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο με παράπλευρη ανάπτυξη 50cm, ενώ συχνά αναπτύσσει έναν μόνο κεντρικό βλαστό. 

Είναι κυρίως φυτό για γλάστρες, όμως σε περιοχές με ήπιους χειμώνες χωρίς έντονες παγωνιές μπορεί να φυτευθεί και απευθείας στο χώμα, σε σημεία προστατευμένα από τον άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τον έντονο αέρα. Φυτά σε εξωτερικό χώρο αναπτύσσονται παραπάνω και μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος ακόμη και τα δύο μέτρα. 

Τα λουλούδια της έχουν λευκή ή ροζ απόχρωση και στο κέντρο τους υπάρχει η "κάψουλα" του καρπού που αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας είναι κιτρινοπράσινη και στην διάρκεια του χειμώνα αποκτά το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα. 

Καλλωπιστικής αξίας και το βαθυπράσινο στιλπνό φύλλωμα, ειδικά σε μονοκορμικά φυτά, που το μεγαλύτερο μέρος του αναπτύσσεται περίπου με την μορφή μπάλας στην κορυφή.

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ενώ χρειάεται φως, διαφορετικά η ανθοφορία-καρποφορία της είναι μειωμένη, αλλά όχι έκθεση στην  άμεση  ηλιακή ακτινοβολία.

Ιδανικά σημεία για να τοποθετήσετε την Αρντίσια οι θέσεις κοντά σε παράθυρα όπου όμως θα δέχεται φιλτραρισμένο το φως μέσα από κουρτίνες ή άλλα προστατευτικά μέσα. 

Φυτά σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει επίσης να βρίσκονται σε σημεία που δεν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τις πρωϊνές και μεσημεριανές ώρες. 

Ο ήλιος προκαλεί εγκαύματα στο φύλλωμα, που εκδηλώνεται με κιτρίνισμα στις άκρες των φύλλων και σταδιακά έχει σαν αποτέλεσμά αυτά να πέφτουν. 

Ανήκει  στα είδη που δεν αγαπά τις αλλαγές θέσεις και τις συχνές μεταφυτεύσεις. 

Μεταφυτέψτε το λιγότερο κάθε τρία χρόνια και μόνο αν το φυτό ασφυκτιά στην παλιά του γλάστρα και αποφύγετε να μετακινείτε την γλάστρα της σε διαφορετικά σημεία. 

Πότισμα: Άνοιξη και καλοκαίρι, τις περιόδους ανάπτυξης του φυτού, χρειάζεται μέτριο πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα με μικρές ποσότητες νερού, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας - υγρασίας που επικρατούν στον χώρο που βρίσκεται. Φθινόπωρο και χειμώνα τα ποτίσματα θα πρέπει να ελαττώνονται σημαντικά. 

Το χώμα της θα πρέπει να διατηρεί μόνιμα μια ελάχιστη υγρασία και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Η προστασία του χώματος με βρύα ή χαλίκι συμβάλλει στην διατήρηση της υγρασίας, ειδικά σε χώρους με ποσοστά υγρασία μικρότερα του 40%

Κλάδεμα: Φυτά τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο δεν απαιτούν συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των τυχόν μαραμένων φύλλων και καρπών.    

Μείωση του όγκου του φυτού μέσω κλαδέματος μπορεί να γίνει στην διάρκεια της άνοιξης. 

Λίπανση: Από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου ένα υγρό ενισχυτικό καλλωπιστικών συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού, κάθε 20-25 ημέρες. Στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδο "ανάπαυσης" του φυτού οι λιπάνσεις θα πρέπει να μειώνονται και να πραγματοποιούνται κάθε 50-60 ημέρες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Αρντίσια ανθίζει στην διάρκεια του καλοκαιριού και ανάλογα με την ποικιλία τα μικροσκοπικά λουλούδια της έχουν λευκό ή ροζ-μωβ χρώμα.

Η κάψουλα στο εσωτερικό τους διατηρείται πάνω στους βλαστούς και όταν τα πέταλα των ανθών μαραθούν και έχει αρχικά λευκοκίτρινη απόχρωση και στην διάρκεια του χειμώνα κόκκινη. 

Οι καρποί παραμένουν κατακόκκινοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Φυτά μικρής ηλικίας ίσως δεν παρουσιάσουν ανθοφορία - καρποφορία τα 1-2 πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ ένας λόγος που η Αρντίσια μπορεί να μην δημιουργεί άνθη - καρπούς είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στον χώρο που βρίσκεται, αν αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές (πάνω από 24°C) ή πολύ χαμηλές  (κάτω από 10°C). 

Ιδανικές συνθ

Ο πολλαπλασιασμός της  σε εξωτερικό περιβάλλον και ειδικά στις περιοχές που συναντάται ως εγγενές είδος πραγματοποιείται αυτόματα μέσω των σπόρων που μεταφέρουν ο  αέρας και τα πουλιά, είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές της Ασίας και της Αυστραλίας θεωρείται "χωροκατακτηικό" είδος και εφαρμόζονται μέθοδοι περιορισμού της εξάπλωσής της που απειλεί με υπερκάλυψη και εξαφάνιση άλλα είδη της εκεί πανίδας.  

Αντίθετα ο πολλαπλασιασμός της με σπόρους σε ερασιτεχνικές καλλιέργειες δεν είναι πάντα αποτελεσματικός ενώ τα νέα φυτά παρουσιάζουν πολύ αργή ανάπτυξη. 

Σε μεγάλα φυτώρια και ειδικά αυτά που ειδικεύονται σε είδη εσωτερικού χώρου θα βρείτε ήδη αναπτυγμένα φυτά Αρντίσιας, που ειδικά την περιόδο των χριστουγέννων έχουν πολύ εντυπωσιακή και απόλυτα γιορτινή όψη και είναι κατάλληλα και για δώρο.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ