2022-11-05 21:59:19
Φωτογραφία για Σ. Λουκίδης: Πόσα μονοκλωνικά και αντι-ιικά δόθηκαν στην Ελλάδα για την CoViD
Μονοκλωνικά ευάλωτα στις μεταλλάξεις, το ερωτηματικό για τη δόση του Evusheld, τα αντιικά χάπια και η ρεμδεσιβίρη. Μια ανασκόπηση από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ.

Η μακρά περιπέτεια της πανδημίας είχε πολλούς σταθμούς, από τον φόβο του άγνωστου εισβολέα, στις αρχές του 2020, ως την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων στο τέλος του ίδιου χρόνου και από τις επιθετικές πρώτες μεταλλάξεις στην σημερινή ευνοϊκότερη συγκυρία. Ορόσημα σε αυτή τη διαδρομή, εκτός από το εμβόλιο, αποτέλεσε η δημιουργία, έγκριση και κυκλοφορία σημαντικών προληπτικών και θεραπευτικών "όπλων". Μονοκλωνικά αντισώματα και αντιικά φάρμακα είχαν κρίσιμη συμβολή, μαζί με τον εμβολιασμό, στο να καταστεί ο ιός καλύτερα διαχειρίσιμος σήμερα.

Μιλώντας στο 28ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, έκανε μια αναδρομή στους σημαντικούς σταθμούς αυτής της διαδρομής. Περιέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα τρωτά σημεία κάθε μιας από τις διαθέσιμες θεραπείες, επεσήμανε τα σημεία προσοχής των γιατρών που τα συνταγογραφούν, ενώ αναφέρθηκε στη σειρά επιλογής των σχημάτων, ανάλογα με την κατάσταση και το προφίλ του ασθενούς.

  Διαβάστε περισσότερα pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ