2022-11-10 22:35:05
Φωτογραφία για Διαμόρφωση χώρων για άτομα με κινητικά προβλήματα
Για τους περισσότερους από εμάς και τυχερούς είναι ένα θέμα  αρχικά αδιάφορο και ...αχρείαστο, όμως πέρα από απρόβλεπτες ασθένειες και ατυχήματα ο ίδιος ο χρόνος πολύ συχνά το καθιστά μέρος της καθημερινότητας μας, Όταν πχ κάποια στιγμή επιφορτιστούμε την φροντίδα ηλικιωμένων γονιών ή συγγενών με παρόμοια προβλήματα ή όταν εμείς οι ίδιοι θα διαπιστώσουμε πως το ότι ...ου γαρ έρχεται μόνον, σημαίνει δυσχέρεια ακόμη και στα έως χτες αυτονόητα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, αν αυτό δεν τηρεί κάποιες βασικές προδιαγραφές που να διευκολύνουν άτομα με κινητικά προβλήματα. 

Ζούμε σε μια χώρα που το ποσοστό των ατόμων με δυσκολίες κίνησης αγγίζει το 10% του πληθυσμού, η δε κρατική  ευαισθησία και μέριμνα για την διευκόλυνσή τους εξαντλείται στις ελλειπέστατες δημόσιες υποδομές, ακόμη και στα πιο στοιχειώδη.

Από την απουσία καθολικού κανονισμού δόμησης με πρόβλεψη τα ασανσέρ να έχουν υποχρεωτικά τις απαραίτητες minimum διαστάσεις ώστε να χωρά ένα τυπικό αναπηρικό αμαξίδιο, το φαινόμενο των παρκαρισμένων οχημάτων πάνω στις ειδικές ράμπες των πεζοδρομίων στα λιγοστά σημεία που υπάρχουν τέτοιες, τα  πεζοδρόμια ...παγίδες  όπου είναι αδύνατο να κινηθεί αμαξίδιο έως τους δημόσιους χώρους, καταστήματα κλπ που επίσης δεν διαθέτουν καθολικά και υποχρεωτικά,  όπως θα έπρεπε, προδιαγραφές εύκολης πρόσβασης σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. 

Απομένει το δικαίωμα των ατόμων αυτών να κινούνται άνετα τουλάχιστον στον ιδιωτικό τους  χώρο,  ώστε να μην είναι αποκλεισμένοι και εκεί από απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Ανάλογα με το αν η κίνηση του ατόμου υποστηρίζεται από μπαστούνι, οποιουδήποτε τύπου χειροκίνητο  - τροχήλατο Π  ή αναπηρικό αμαξίδιο και τον βαθμό αυτοεξυπηρέτησης, οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι διαφορετικές
. Όμως, γενικά, εστιάζονται στο γεγονός ότι η όποια δυσκολία στην κίνηση απαιτεί περισσότερο ελεύθερο χώρο και τα πάντα, κατά το δυνατόν, τοποθετημένα σε ύψος χαμηλότερο από το σύνηθες. Είτε αυτό αφορά κάθε μορφής χρηστικά αντικείμενα είτε γενικότερες υποδομές σε μπάνιο, κουζίνα κλπ.

Ταυτόχρονα όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο με κινητικές δυσκολίες τόσο περισσότερες θα πρέπει να είναι οι μετατροπές-προσαρμογές ώστε ειδικά ένας νέος άνθρωπος να μην στερείται καμιά συνηθισμένη δραστηριότητα - δυνατότητα και να είναι αυτόνομος μέσα στον ιδιωτικό του χώρο.  Να είναι πχ σε θέση να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή κλπ και γενικά να φροντίζει τον εαυτό του και τον χώρο του με άνεση, όπως όλοι μας. Σε αντίθεση με υπερήλικα άτομα που εξ΄αντικειμένου συνήθως βασίζονται στη βοήθεια κάποιου για τα περισσότερα από αυτά. 

Είσοδος-Πόρτες

Απαραίτητες οι μικρές ή μεγαλύτερες ράμπες, σε όλα τα σημεία που υπάρχουν είτε σκαλιά είτε διαφορά ύψους του δαπέδου, σε  εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως και οι ράβδοι στήριξης παραπλεύρως σε εξωτερικές και εσωτερικές πόρτες, αν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο. 

Το πλάτος στις πόρτες είναι ένα από τα βασικότερα θέματα, είτε αφορά την πρόσβαση μέσω αυτών σε άτομα κινούμενα με αμαξίδιο είτε με Π, πατερίτσες κλπ. Από εκείνη του ασανσέρ έως και τις εσωτερικές πόρτες, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διαθέτουν την σωστή διάσταση. Ειδικά στο εσωτερικό του σπιτιού όπου συχνά ακόμη και μετά την αφαίρεση της πόρτας το πλάτος του κουφώματος δεν επαρκεί για την διέλευση αμαξιδίου, αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με ριζικές μετατροπές είτε με την πρόβλεψη το αμαξίδιο να έχει τις ανάλογες διαστάσεις.

Κουζίνα

Για κάποιον χωρίς την παραμικρή δυσκολία κίνησης, είναι σχεδόν αδύνατο να διανοηθεί σε πόσο πραγματικά "ακατόρθωτα" μετατρέπονται απλές καθημερινές κινήσεις-δραστηριότητες για ένα άτομο που π.χ αδυνατεί να προσεγγίσει τόσο όσο απαιτείται στον πάγκο της κουζίνας ώστε να μπορέσει να ανοίξει την βρύση ή να σταθεί όρθιο για να πιάσει ένα αντικείμενο τοποθετημένο ψηλά κλπ.

Το βασικό στην διαρρύθμιση-διαμόρφωση της κουζίνας είναι η πρόβλεψη ελεύθερων σημείων από χαμηλά ντουλάπια, ώστε ένα αμαξίδιο να να χωρά στον χώρο κάτω από τον νεροχύτη, στο τραπέζι κλπ. όπως και το ύψος όλων αυτών των σημείων που θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιον και καθήμενο.

Τα μη εντοιχισμένα, μετακινούμενα τροχήλατα ντουλάπια-συρτάρια είναι η καταλληλότερη επιλογή, αφού μπορούν περιστασιακά να απομακρυνθούν επιτρέποντας την πιο εύκολη πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ και τα τραπέζια με τέτοιου είδους δυνατότητα είναι εξίσου πρακτικά.

Όλα τα ιδιαίτερα βαριά ή αντικείμενα καθημερινής και αναγκαίας χρήσης θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χαμηλά ή μέσου ύψους σημεία και με όσο πιο βολικό τρόπο, ανάλογα με το αν θα εξυπηρετούν άτομα σε αμαξίδιο ή στηριζόμενα σε άλλο μέσο κάτι που συνεπάγεται αδυναμία φυσιολογικής και άνετης χρήσης όχι μόνο των κάτω αλλά και των άνω άκρων. 

Μπάνιο

Ο χώρος που, ανάλογα με τον βαθμό αυτοεξυπηρέτησης του ατόμου, χρήζει συνήθως των μεγαλύτερων μετατροπών.

Η χρήση μπανιέρας, έτσι κι αλλιώς ακόμη και για υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας, δεν ενδείκνυται. 

Μια ντουζιέρα σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το δάπεδο, χωρίς κάποιο υπερυψωμένο σημείο, είναι το ιδανικό και εντελώς απαραίτητη μια πρόσθετη αντιολισθητική επιφάνεια και ένα κάθισμα, ο τύπος του οποίου μπορεί να διαφέρει από ένα απλό σκαμνάκι έως ένα ειδικό κάθισμα, για άτομα με καθολική αδυναμία κίνησης, όπως και μια ή και περισσότερες ράβδοι στήριξης σε όποια σημεία του τοίχου κρίνεται αναγκαίο.  

Υπνοδωμάτιο

Η εύκολη μετακίνηση από και προς το κρεβάτι θα πρέπει να εξασφαλίζεται τόσο με την ανυπαρξία εμποδίων, επίπλων κλπ. όσο και από το ύψος του κρεβατιού ή και με ένα πρόσθετο στήριγμα στο πλαϊ του, αν αυτό είναι  απαραίτητο.  

Στην σύγχρονη αγορά ειδικών επίπλων-ειδών για άτομα με κινητικά προβλήματα διατίθενται κρεβάτια που ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του κάθε ατόμου είναι κατασκευασμένα με τρόπο που να παρέχουν τον μέγιστο βαθμό διευκόλυνσης.  

Όλα τα απαραίτητα παραπλεύρως του κρεβατιού θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα κομοδίνο επίσης ειδικού σχεδιασμού και ύψους, αναλογικά με το αντίστοιχο του κρεβατιού, ώστε να είναι εύκολη η χρήση τους.

Κάθε είδους χαλιά-δάπεδα μη αντιολισθητικά είναι εντελώς ακατάλληλα και για τον συγκεκριμένο όπως και για όποιον άλλο χώρο του σπιτιού, ενώ ακόμη και το περιεχόμενο σε ντουλάπες, ντουλάπια, ράφια κλπ. θα πρέπει να είναι ταξινομημένο, κυρίως κατά ύψος, με τα πλέον αναγκαία τοποθετημένα στα πιο χαμηλά και εμφανή σημεία είτε αυτό αφορά ρούχα, βιβλία, αντικείμενα προσωπικής φροντίδας κλπ.   

  

Εκτός των αμαξιδίων, διαφόρων ειδών χειροκίνητων ή τροχήλατων πι, ειδικών κρεβατιών κλπ. τα καταστήματα εξοπλισμού για άτομα με δυσκολίες κίνησης, διαθέτουν λύσεις για κάθε είδους δυσκολία-δραστηριότητα και κάθε μορφής διευκολύνσεις, όμως οι περισσότερες από αυτές έχουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος.

Γι΄αυτό και στην περίπτωση που χρειαστεί να διαμορφώσετε ανάλογα μια ιδιωτική κατοικία είναι προσφορότερο είναι να αποτανθείτε σε ειδικούς που ανάλογα με τον χώρο-αντικείμενο (μπάνιο, κουζίνα, ξύλινες κατασκευές κλπ) θα μπορέσουν να φτιάξουν το κάθε τι ακριβώς στις προδιαγραφές που χρειάζεστε ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος και με την συμβουλή ειδικού στην ιατρική φροντίδα ατόμων με κινητικά προβλήματα, αφού είναι βέβαιο ότι μόνο εκείνος θα σας βοθήσει να αποφύγετε αβλεψίες και λάθη και να προβλέψει πολλές από τις "λεπτομέρειες" που όμως στην πράξη μόνον τέτοιες δεν αποδεικνύονται.  

Τέλος, χτίζοντας-διαμορφώνοντας ή ανακαινίζοντας ένα τυπικό μέσο σπίτι, χωρίς κανείς εκ των ενοίκων του να αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα, καλό είναι να φαινόμαστε προνοητικοί και για εκείνη την στιγμή που πχ η μεζονέτα σε τρία επίπεδα θα μας είναι περίπου ...άχρηστη, αφού αργά ή γρήγορα το να ανέβουμε σκάλες θα μετατραπεί από κάτι φυσιολογικό στο μεγαλύτερο μαρτύριο για τα ...αρθριτικά μας :) 

Τα σπίτια των οποίων ο σχεδιασμος εξ΄αρχής έχει προβλέψει όσο λιγότερα σκαλιά και διαφορές κλίσης και επιπέδου στα δάπεδα τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων, εσωτερικά κουφώματα μεγάλων διαστάσεων, αντιολισθητικά δάπεδα,  ντουζιέρα αντί μπανιέρας και ευρύχωρη κουζίνα και μπάνιο ακόμη και αν αυτό σημαίνει λίγα λιγότερα τμ στους υπόλοιπους χώρους, είναι γενικά σπίτια που πολύ ευκολότερα και με μικρές εκ των υστέρων μετατροπές μπορούν να εξυπηρετήσουν την άνετη διαμονή ατόμων με κινητικά προβλήματα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ