2022-11-16 21:23:10
Φωτογραφία για ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Θέση της Λαικής Συσπείρωσης για τα Δημοτικά Τέλη.



 

    Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί πως ο λαός πληρώνει ακριβά το κριτήριο της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας και είναι μεγάλες οι ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που δεν αποδίδουν ακόμα και θεσμοθετημένους πόρους στην Τοπική Διοίκηση, κι ενώ δίνονται δισ. ευρώ για τις ‘ανάγκες’ των οικονομικών ομίλων, της "ψηφιακής" και "πράσινης" οικονομίας. Για τα Δημοτικά Τέλη η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ υποστηρίζουμε πως ο πολίτης, ο δημότης θα έπρεπε να φορολογείται μια φορα ανάλογα με το εισόδημά του  και να του παρέχονται όλες οι υπηρεσίες δωρεάν, να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες, υδρευση, καθαριότητα, παιδεία, υγεία , πολιτισμός ,αθλητισμός , που θα έχουν όλοι πρόσβαση, κι όχι να διπλοτριπλοφορολογείται ο λαός (ενφια, φπα ,έμμεσους φόρους ,) και να φοροαπαλλάσσονται  οι έχοντες και κατέχοντες.

Οι άλλες παρατάξεις κρύβουν όμως επιμελώς την αιτία. Δεν εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, γιατί παρότι προβάλλουν την ''αυτοδιοικητική'' τους ιδιότητα, είναι ενταγμένοι στους πολιτικούς σχηματισμούς του κυρίαρχου συστήματος, συμφωνούν και υλοποιούν όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Κάνουν λίγη αντιπαράθεση αποκλειστικά για το θεαθήναι, και για διαχειριστικά ζητήματα μόνο.

Γιατί, πήρε φωτιά η τιμή της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των εφοδίων και «καίνε» τους Δήμους και τους κατοίκους των πόλεών μας; Για ποιών τα κέρδη θυσιάζεται ο λαός και δεινοπαθούμε στη λειτουργία των Δήμων;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις - ''φωτιά'', επιβλήθηκαν και μονιμοποιήθηκαν λόγω της πολιτικής της ''πράσινης μετάβασης'', στην οποία συμφωνούν όλες οι Κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, γι’ αυτό και ψήφισαν από κοινού την ένταξη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, τις εγγυημένες τιμές.

Μας λένε για 10-15% εξοικονομηση ενέργειας, αλλά να αφήσουμε ανοικτή την «κάνουλα» που τροφοδοτεί με χρήμα και πλούτη την οικονομική ολιγαρχία. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Καλούμε   το λαό να διεκδικήσουμε την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, και ηλεκτρική ενέργεια..Απαιτούμε την άμεση αξιοποίηση των δικών μας πηγών ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, όπως ο λιγνίτης για το λαό. Ποιος από μας πιστεύει ότι τα ''πιράνχας'' νοιάζονται για το περιβάλλον και το κλίμα; Εδώ δόθηκαν και δίνονται κορυφογραμμές ,βουνά και κάμποι στους ομίλους της ενέργειας και το όφελος είναι μερικές χιλιάδες μπροστά στα δις που κονομάνε.

Σ’ αυτούς που κυριαρχούνται από ηττοπάθεια και θέλουν ''συναίνεση'', ''λογική του εφικτού'', θυμίζω τα λόγια του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες: ''Το να αλλάξουμε τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι ούτε τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη''.

η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει μεγάλες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για κατοικίες και επαγγελματίες και για κατηγορίες δημοτών (άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αναπηρία άνω 67%, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι πάνω από ένα έτος, δικαιούχοι ΚΕΑ, σε αυτές τις κατηγορίες κυμαινόμενη απαλλαγή από 50% έως 100%)

 Για τα χρέη Υδρευσης αποχετευσης  .Δεν ζητήσαμε νέα στοιχεία για το 2022. Είναι φανερό όμως πως δεν έχει αλλάξει κάτι για τους μεγάλους οφειλέτες .  Από μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχει εισπραχθεί ούτε  ευρώ. Σε διακανονισμό φαίνεται πως οι μικροοφειλέτες προχωράνε.  Τι εγινε  με  τα 50.000. που θα πλήρωνε  η μεγαλοοφειλέτης επιχείρηση; Πιο σίγουρη θεωρείται η τσέπη του μικροκαταναλωτη. Ένα παράδειγμα:  Τα 0,93 ευρώ για τα 51-140 κυβικά είναι πανάκριβα! Για το νερό δεν είναι μόνο η τιμή. Όλο αυτό το εμφιαλωμένο που προμηθεύονται οι περισσότεροι ποιός σκέφτεται πόσο κοστίζει; Ούτε μπορούν να πάνε όλοι στις κοινόχρηστες βρύσες(Πολλοί δεν έχουν κι εμπιστοσύνη στην ποιότητα του νερού) Κι ο μικροκτηνοτρόφος πληρώνει το νερό νεράκι ,μαζι με την εκτοξευση των τιμών ζωοτροφών ,λιπασμάτων  την ακρίβεια , στα καυσιμα ,δεν είναι εφοπλιστής για να έχει αφορολόγητο πετρελαιο έχει και το νερό πανάκριβο . Και αφού είναι λιγότερα τα έσοδα από τα έξοδα η Δημοτική αρχή θα έπρεπε να προσανατολίζεται στη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων από όλες διαδοχικά τις  κυβερνησεις. Που είναι πάνω από 12 δις  Η λύση που πρότεινε η Δημοτική Αρχή και ψηφίστηκε για τον ισοσκελισμό εσόδων εξόδων τοσο για την καθαριότητα-φωτισμό, όσο και για ύδρευση -αποχέτευση στερεί χρήματα από άλλες ανάγκες. Για το Τέλος Ταφής Απορριμάτων η Λαική Συσπείρωση είχε θέση την κατάργησή του και οι άλλες παρατάξεις την αναστολή της επιβολής του.

 Και όταν μάλιστα η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι ελλιπέστατοι σε αρκετές γειτονιές του Δήμου μας. Και πως να μην είναι αφού δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό.

Εμείς καλούμε τους δημότες και τους φορείς, συλλόγους γονέων κλπ  να μη συμβιβαστούν με την φορομπηχτική πολιτική κράτους και δημοτικής αρχής και να οργανώσουν τον αγώνα τους για:

·         Μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για όλα τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες.

·         Απαλλαγή για ανέργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους.

·         Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πράσινου του δήμου.

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

·         Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Θεωρούμε πως οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί ακουμπάνε ακριβώς στις λαικές ανάγκες και γιατί υπάρχει ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι

Όσο για το περιβαλλοντικό τέλος που επέβαλε η συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή και αίσχος. Ο κόσμος δεν είχε σταλιά νεράκι να ποτίσει τις ελιές του ,να πληρώσει και χαράτσι από πανω για το Πρασινο Ταμείο;

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ