2022-12-15 09:26:26
Φωτογραφία για Κηροπηγή woodii. Ένα από τα ομορφότερα παχύφυτα για εσωτερικούς χώρους
Γενικά Χαρακτηριστικά

Ανθοφόρο παχύφυτο του γένους Ceropegia (Apocynaceae) που συχνά αναφέρεται και ως "αλυσίδα από καρδιές". 

Αναρριχώμενο και πράσινο όλες τις εποχές του χρόνου δεν ξεπερνά σε ύψος τα 10cm ενώ το μήκος των βλαστών μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Η απόχρωση των σε σχήμα καρδιάς φύλλων διαφέρει ανάλογα τόσο με την ποικιλία όσο και με τον φωτισμό που δέχεται το φυτό και ποικίλει από βαθύ έως ανοιχτό πράσινο με πρασινωπές ή και μωβ διχρωμίες. 

Όσο αναπτύσσεται δημιουργεί στην βάση του ξυλώδεις κονδύλους ενώ περιστασιακά πάνω στους βλαστούς σχηματίζονται βολβοί - όζοι.

Το μικρά άνθη της αποτελούνται από πέντε πέταλα και έχουν χρώμα σε αποχρώσεις του ροζ-μωβ.

Η Κηροπηγή woodii είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου για κρεμαστά καλάθια ή γλάστρες τοποθετημένες σε ψηλά σημεία. .  

Φροντίδα


Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Κηροπηγή woodii ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και τοποθετείστε πριν το χώμα μια στρώση χαλίκια για την σωστή απορρόφηση και αποροοή του νερού ποτίσματος.   

Θέση: Χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι έκθεση άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσο περισσότερο φως δέχεται το φύλωμμα αποκτά περισσότερες ροζ-μωβ διχρωμίες, ενώ αν ο φωτισμός δεν είναι επαρκής τα φύλλα γίνονται μεγαλύτερα αλλά λιγότερα σε αριθμό.

Σε περίπου τροπικές συνθήκες και σε περιβάλλον που η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 20°C μπορεί να ευδοκιμήσει και σε εξωτερικό χώρο, σε ημισκιερό σημείο προστατευμένο και από τον αέρα. 

Πότισμα: Από τη άνοιξη έως το καλοκαίρι θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 ημέρες, ανάλογα και με την θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο, ώστε το χώμα της να διατηρείται πολύ ελαφρά υγρό. 

Χρειάζεται να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, να μην παραμένει νερό ποτίσματος στην γλάστρα ή στο πιατάκι, που έχει σαν αποτέλεσμα το γρήγορο σάπισμα των ριζών.

Στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα που το φυτό περνά σε φάση "ξεκούρασης" τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αραιά και μόνο λίγο πριν το χώμα στεγνώσει εντελώς. 





ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: 8 Παχύφυτα με εντυπωσιακά λουλούδια

Λίπανση: Από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου, στην διάρκεια δηλαδή της ενεργούς ανάπτυξης του φυτού, ένα υγρό λίπασμα μια φορά τον μήνα βοηθά πολύ την ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του. 

Κλάδεμα: Αφαιρείτε τακτικά τα τυχόν μαραμένα φύλλα ενώ αν θέλετε να μειώσετε το μήκος των βλαστών μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. 

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός

Η Κηροπηγή woodii ανθίζει όλες τις εποχές εκτός από τον χειμώνα και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, μέσω των όζων που αναπτύσσονται περιστασιακά στους βλαστούς. Τα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό και να φυτευθούν σε χώμα όταν ριζώσουν. 

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παχύφυτα εσωτερικού χώρου και σε μεγάλα φυτώρια και eshops θα βρείτε έτοιμα φυτά σε διάφορες διαστάσεις.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ