2022-12-17 15:43:18
Φωτογραφία για Καθορισμός δημοτικών τελών για το οικονομικό έτος 2023. Στο ίδιο ύψος με πέρυσι για κάποια, μείωση σε ένα, μη επιβολή για άλλα. Για πρώτη φορά στον Δήμο Ξηρομέρου, ειδικό τιμολόγιο στην ύδρευση για 2 ευπαθείς ομάδες.
Με σχετικές τέσσερις εισηγήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σωτήρη Γερόλυμου,...... προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 16.12.2022, προτείνεται ο καθορισμός στα δημοτικά τέλη για το οικονομικό έτος 2023, τα οποία θα εγκριθούν τελικά, κατόπιν σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα δημοτικά τέλη κάποιο μειώνεται, κάποια παραμένουν όπως πέρυσι και κάποια δεν επιβάλλονται και υπάρχει απαλλαγή.

Όλα αυτά παρά την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, που πλήττει και τον Δήμο Ξηρομέρου όπως και άλλους Δήμους, που σε κάποιους δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό και αναγκαστικά πάνε σε αύξηση των τελών τους.

Προσωπική μας γνώμη είναι, παρακολουθώντας τα οικονομικά στοιχεία όπως δημοσιεύονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι η ορθή και συνετή οικονομική διαχείριση, που συνίσταται:

στην επιμέλεια στο σκέλος είσπραξης των εσόδων, όπου ο Δήμος είναι εντός της στοχοθεσίας του και πάνω από το προβλεπόμενο, κάτι που επιβεβαιώνεται με επίσημα έγγραφα, με την παρουσίαση των εκθέσεων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των τριών τριμήνων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η αντιπολίτευση δεν έχει πει κουβέντα και απλά ακούει τις θετικές αποκλίσεις κυριολεκτικά βουβή, σε αντίθεση με τις τεράστιες αρνητικές αποκλίσεις που βλέπαμε επί της προηγούμενης διοίκησης των δημοτικών συμβούλων του ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ
. ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ'', που χτύπαγαν συνεχώς καμπάνες επί 5 χρόνια, όπου γίνονταν μεγάλες και πολύωρες συζητήσεις με ορυμαγδό παρατηρήσεων από την Αντιπολίτευση, ότι το πλοίο όχι πάει στα βράχια, αλλά ήδη έχει πέσει πάνω και μπάζει και νερά,

στην χρηστή διαχείριση και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα στο σκέλος των εξόδων, όπου οι δαπάνες είναι πραγματικές για έργα και προμήθειες ιεραρχημένες και ωφέλιμες για τους δημότες και χωρίς διαταγές πληρωμής για προφορικές απ' ευθείας αναθέσεις,

αποτρέπει την αύξηση των δημοτικών τελών και ο Δήμος Ξηρομέρου έχει να συνεισφέρει από το Ταμείο του, μιας και έχει δημιουργηθεί τα 3 αυτά χρόνια ένα καλό ταμειακό υπόλοιπο στα τακτικά έσοδα, ποσό ρεκόρ παρακολουθώντας με επιμέλεια τους ισολογισμούς χρήσης, για να καλύψει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, χωρίς να προχωρά σε αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Φυσικά το κεντρικό κράτος οφείλει να στηρίξει τους Δήμους σε αυτή την ενεργειακή κρίση, και ειδικά τους πιο μικρούς, γιατί η οικονομική τους βιωσιμότητα πραγματικά απειλείται και παράλληλα αυτοί οι οικονομικοί πόροι, αφαιρούνται και στερούνται από την εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών των δημοτών.

Τα τέλη για το 2023:

Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος ύδρευσης για το οποίο, παραμένει ίδιο με το 2022 και επιπλέον για πρώτη φορά στον Δήμο Ξηρομέρου, προβλέπεται ειδικό τιμολόγιο με έκπτωση 50% στο Πάγιο Τέλος, για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και ΑΜΕΑ, με ποσοστό αναπηρίας από και άνω των 80%, στα πλαίσια των διατάξεων του Ν. 4368/2016. Ο Δήμος Ξηρομέρου, ένεκα της χρηστής διαχείρισης και του υγιείους πλέον ταμείου, καλύπτει το έλλειμα των 660.816,72 €, συνεισφέροντας 591.345,98 € από τα Τακτικά Έσοδα και συνεισφέροντας και 18.210 € από επιχορήγηση – συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα απασχολούμενων (στη καθαριότητα και φωτισμό) μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, το οποίο πολύ έξυπνα και σοφά έχει ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στον Δήμο Ξηρομέρου, δίνοντας δουλειά με κανονικό ωράριο, με κανονικό μισθό και ασφάλιση σε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας. Με αυτή την συνεισφορά των 660.816,72 €, ο Δήμος Ξηρομέρου στηρίζει ΕΜΠΡΑΚΤΑ του δημότες του στην ενεργειακή κρίση και κρατά το τέλος στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα έχουμε:

Για το πάγιο:

45 €/έτος + ΦΠΑ = 55,80 €/έτος κατανεμημένο σε 3 τετράμηνα = 18,60 € το τετράμηνο.

Για τα κυβικά και τις κλίμακες: Παραμένουν ως έχουν.

Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος φωτισμού και καθαριότητας, το οποίο παραμένει ίδιο με το 2022 και ο Δήμος Ξηρομέρου, ένεκα της χρηστής διαχείρισης και του υγιείους πλέον ταμείου, καλύπτει το έλλειμα των 719.527,88 €, συνεισφέροντας 347.409,88 € από τα Τακτικά Έσοδα και συνεισφέροντας και 372.118 € από επιχορήγηση – συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα απασχολούμενων (στη καθαριότητα και φωτισμό) μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, το οποίο πολύ έξυπνα και σοφά έχει ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στον Δήμο Ξηρομέρου, δίνοντας δουλειά με κανονικό ωράριο, με κανονικό μισθό και ασφάλιση σε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας. Με αυτή την συνεισφορά των 719.527,88 €, ο Δήμος Ξηρομέρου στηρίζει ΕΜΠΡΑΚΤΑ του δημότες του στην ενεργειακή κρίση και κρατά το τέλος στα ίδια επίπεδα.

Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος λαϊκής αγοράς το οποίο μειώνεται κατά 27,77%. Από 0,90 € ανά τρέχον μέτρο εκθετηρίου το 2022, πηγαίνει στα 0,65 € ανά τρέχον μέτρο εκθετηρίου το 2023.

Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος κοινοχρήστων χώρων, που δεν επιβάλλεται εξαιτίας της ενεργειακή κρίσης.

Το δημοτικό τέλος Νεκροταφείων, δεν επιβάλλεται ένεκα των δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας, ο Δήμος και κατ' επέκταση οι Δημότες.

mytikaspress.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ