2022-12-18 15:43:26
Φωτογραφία για Αγωνία κτηνοτρόφων για αιγοπρόβειο κρέας, σταματούν οι εξαγωγές

 



Ξεκίνησαν καλά αλλά στη συνέχεια είχαμε μείωση στα περσινά επίπεδα για τις τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων. Στην Κρήτη όμως οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. 

Τις επόμενες ημέρες θα σταματήσουν οι εξαγωγές κρέατος προς Ιταλία και Ισπανία και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει «πίεση» τιμών παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πηγαίνουν στην εγχώρια αγορά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «αυτή την στιγμή η τιμή που πουλά ο κτηνοτρόφος στην περιοχή το αρνάκι είναι στα 7 - 8 ευρώ το κιλό (καθαρό κρέας). Είναι η τελευταία ημέρα που γίνονται εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία. Εκτιμώ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει πίεση των τιμών παραγωγού.

Η πλειοψηφία των γεννήσεων ξεκινά από Οκτώβριο - Νοέμβριο. Η δεύτερη γέννα αφορά μικρό αριθμό αμνοεριφίων. 

Από Δευτέρα και μετά τα αμνοερίφια θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Για το Πάσχα στην χώρα μας οι αγορές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις Απόκριες και οι έμποροι θα προσπαθήσουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκος Παλάσκας, «οι τιμές ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα περσινά. Στα αρνάκια έφτασαν και στα 7 ευρώ το κιλό αλλά σήμερα που έσφαξα ήταν στα 6,5 ευρώ. Στα κατσίκια το κρέας είχε φτάσει μέχρι και 8,7 ευρώ αλλά σήμερα έχει πέσει στα 7 ευρώ. 

Μέχρι Κυριακή τα αμνοερίφια που σφάζονται πάνε για εξαγωγή. Από Δευτέρα θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Από σφαγεία μου λένε ότι εκτιμούν να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος φέτος είναι υψηλό για τον κτηνοτρόφο».

Ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη (15/12) που υπήρχαν εξαγωγές πουλούσαν το το σφάγιο αρνάκι στα 7 - 7,5 ευρώ το κιλό. Τα μικρά κατσίκια έπιασαν και τιμή πάνω από 8 ευρώ. 

Στην Κρήτη μέχρι πριν 10 ημέρες πουλούσαν το αρνί στα 6 ευρώ. Τώρα έχουν πέσει οι τιμές στα 5,7 ευρώ. Έχω πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στη λιανική αρνάκι με τιμή στα 7,9 ευρώ το κιλό, που σημαίνει στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 5 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα τώρα όταν θα σταματήσουν οι εξαγωγές αμνοεριφίων.

Άρα έχουμε περίπου τις περσινές τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι στην Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια, που έχουμε φέτος, σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος είναι ζημιωμένος από την πώληση κρέατος αμνοεριφίων». 

Παϊσιάδης Σταύρος

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Κοκλώνης πάει ΑΝΤ1;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Κοκλώνης πάει ΑΝΤ1;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ