2022-12-31 02:03:47
Φωτογραφία για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ !

 Γράφει-Σχολιάζει ο Θωμάς Μπαρμπαρούσης

Ότι βρίσκεται στα σκαριά νέος Συνδυασμός, που θα διεκδικήσει τη Δημαρχία στις εκλογές του 2023, σας έχω  πληροφορήσει εγκαίρως και μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα, ανέφερα και κάποια ονόματα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ή σκέπτονται να διεκδικήσουν  την ηγεσία του. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και κυρίως μεγάλωσε ο αριθμός των διεκδικητών του Δημαρχιακού θώκου.

Αν και έχω πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους θα αποφύγω να μπω στην ονοματολογία για πολλούς και διάφορους λόγους και κυρίως γιατί δεν επιθυμώ να με διαψεύδουν κάποιοι, οι οποίοι με διαβεβαιώνουν για το ενδιαφέρον τους, αλλά στην πορεία, βλέποντας ότι δεν τους βγαίνει το εγχείρημα, θα επιχειρήσουν να ρίξουν το ‘’ανάθεμα’’ σε με μένα…. Γνωστή πρακτική. ‘Άλλωστε, για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι….

 Όσοι, λοιπόν, έχουν κατά νουν  να είναι διεκδικητές της ηγεσίας του Συνδυασμού, ας βγουν οι ίδιοι να το πουν. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφέρω ότι στους διεκδικητές θα είναι ένα πρόσωπο, που πολύ συζητείται τον τελευταίο καιρό και δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία Απόστολο Ν. Πανταζή.

Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω, με βάση ασφαλείς πληροφορίες μου, ότι για τον Αστακιώτη κ. Πανταζή, δεν αποτελεί αυτοσκοπό η διεκδίκηση του Δημαρχιακού Αξιώματος και ότι είναι έτοιμος να προσφέρει, ό,τι μπορεί ακόμη και από την θέση του απλού πολίτη. Ο ίδιος λέει με έμφαση και περισσή ειλικρίνεια σε φίλους και συνεργάτες του, ότι η αγάπη του για τον Αστακό, δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε αξίωμα και θα παραμείνει πάντα η ίδια, είτε προταθεί ως υποψήφιος και καταφέρει να εκλεγεί, είτε όχι.

Αρκετές οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του Συνδυασμού. Όσοι  δε, μετέχουν στην κίνηση θα κληθούν να επιλέξουν την ηγεσία με ψηφοφορία.

Γεγονός, αναμφισβήτητα θετικό και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Ξηρομέρου, καθότι εισάγει νέα ήθη και νοοτροπία, στον πολύπαθο, καθημαγμένο Δήμο του Ξηρομέρου. Για τις σχετικές διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση, μέσω των τοπικών blogs. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στον Αστακό,  ανοιχτή συγκέντρωση, στην οποία θα μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε πολίτης του Ξηρομέρου. Κατ αυτήν θα συζητηθούν τα μείζονα θέματα, που αντιμετωπίζει η Περιοχή, θα ακουσθούν προτάσεις και γενικά θα γίνει ένας  γόνιμος διάλογος, έτσι ώστε να καταγραφούν οι απόψεις και τα θέλω των πολιτών και προπαντός τα προβλήματά τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι αργότερα από τις 15 Ιανουαρίου. Και απ ότι μαθαίνω υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος και ταυτότητας. Άλλωστε, ο Συνδυασμός θα είναι ανοιχτός για την υποψηφιότητα κάθε πολίτη, που θα προταθεί και θα υπερψηφισθεί. Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 14η Ιανουαρίου.

Οι Ετεροδημότες σανίδα σωτηρίας για το Ξηρόμερο

Οι ετεροδημότες, αυτοί που συγκεντρώνουν την απέχθεια των ‘’ καθαρόαιμων γηγενών’’, σώζουν τελικά την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως το Ξηρόμερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ ο Νόμιμος Πληθυσμός του Δήμου Ξηρομέρου ανέρχεται, με την απογραφή του 2021, σε 15.896, έναντι  περίπου 10.200 του Μόνιμου Πληθυσμού. Μιλάμε δηλαδή για μία πληθυσμιακή διαφορά περίπου 5.700 ατόμων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Πρώτον, ότι τα κονδύλια που θα απορροφά ο Δήμος Ξηρομέρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι πολύ μεγαλύτερα, από το αν ο Μόνιμος πληθυσμός ταυτίζονταν με τον Νόμιμο.

Κατά δεύτερον, οι βουλευτικές έδρες στην Αιτωλοακαρνανία θα παραμείνουν 7 και δεν θα μειωθούν σε 5, πράγμα, που θα συνέβαινε, εάν οι βουλευτικές εκλογές γινόντουσαν με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τον Νόμιμο.

Αντίθετα, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα γίνουν μα βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι με βάση τον Νόμιμο.

Ποια όμως είναι η έννοια του Μόνιμου Πληθυσμού και ποια του Νόμιμου;

Τον Μόνιμο Πληθυσμό αποτελούν όσοι δήλωσαν στην απογραφή ότι μένουν μόνιμα σε μία περιοχή, ενός συγκεκριμένου τόπου.

Τον Νόμιμο Πληθυσμό αποτελούν αυτοί που μένουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, είναι Έλληνες υπήκοοι και δήλωσαν ότι είναι δημότες μιας περιοχής. Δηλαδή, πρόκειται για τους ετεροδημότες.

Ο  Νόμιμος πληθυσμός της ΔΕ Αστακού ανέρχεται σε 8.844 άτομα, της ΔΕ Αλυζίας σε 3.942 και της ΔΕ Φυτειών σε 3.109 άτομα.

Αυτό που πλέον αναμένουμε είναι να πληροφορηθούμε, επίσημα, και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου και των ΔΕ, με βάση τον οποίο θα διενεργηθούν οι Αυτοδιοικητικές  Εκλογές για να πληροφορηθούμε ποιες Κοινότητες έχουν πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους και πόσες άνω των 300 κατοίκων.

Πάντως, στο Δήμο Ξηρομέρου οι Δημοτικού Σύμβουλοι- σε κάθε περίπτωση- θα είναι 25, δηλαδή κατά δύο λιγότεροι από σήμερα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ