2023-01-30 13:30:01
Φωτογραφία για «Το Βραχιόλι της Φωτιάς»: Το αφιέρωμα της Le Monde για τη σειρά της ΕΡΤ
«Στην Ελλάδα, μια σειρά θυμίζει επιτέλους τη μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης».

Αυτός είναι ο τίτλος του αφιερώματος που κάνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde στη σειρά της ΕΡΤ «Το Βραχιόλι της Φωτιάς», που προβάλλεται αυτή τη στιγμή στο Ertflix και που από τις 4 Φεβρουαρίου αναμένεται να προβληθεί από την κρατική τηλεόραση.

Το δημοσίευμα της Le Monde

Η σειρά «Το Βραχιόλι της Φωτιάς», που αναφέρεται στην τύχη μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα, είναι η πρώτη σειρά μυθοπλασίας, στην Ελλάδα, που προσεγγίζει αυτό το κομμάτι της ιστορίας της χώρας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν Εβραίοι.

Η κοσμοπολίτικη και εμπορική μητρόπολη ονομάστηκε τότε η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Η σειρά «Το Βραχιόλι της Φωτιάς» σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, ανατρέχει για πρώτη φορά στην ιστορία μιας οικογένειας στη Θεσσαλονίκης, στα πιο σκοτεινά γεγονότα του 20ου αιώνα.


Το σενάριο προέρχεται από το βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου που αφηγείται την ιστορία της δικής της οικογένειας. Το 1917, μια τρομερή πυρκαγιά κατέστρεψε το κέντρο της πόλης, στο οποίο διέμεναν κυρίως μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

Ο παππούς της, ο επιχειρηματίας Μωής Κοέν, χάνει τα πάντα. Αναγκάζεται να καταφύγει με την γυναίκα του σ’ έναν καταυλισμό Τσιγγάνων όπου γεννιέται ο Ιωσήφ, ο πατέρας της.

Αντιμετωπίζει το πογκρόμ του Κάμπελ στις 29 και 30 Ιουνίου 1931, όταν Έλληνες φασίστες της πολιτοφυλακής επιτέθηκαν στους Εβραίους που έμεναν σε μια συνοικία της Θεσσαλονίκης δίπλα στη θάλασσα, αλλά και τη χρεοκοπία της επιχείρησης του πατέρα του και την φυγή της αδερφής του, που είχε ερωτευτεί με έναν χριστιανό. Αλλά η πραγματική δοκιμασία για τον Ιωσήφ θα είναι η απέλασή του το 1943.

Το εξαιρετικό cast ηθοποιών και η πλοκή

Στη νέα σειρά της ΕΡΤ πρωταγωνιστεί ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

«Το Βραχιόλι της Φωτιάς», μέσα από 8 επεισόδια, μεταφέρει στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας Εβραίων.

Μας ταξιδεύει στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εποχή με αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δυνατούς έρωτες και ανελέητες… φωτιές.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς) ν’ αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό.

Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ (Χρήστος Λούλης και Δημήτρης Αριανούτσος σε νεαρή ηλικία), ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σ’ όλη του τη ζωή.

Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή) από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρος Σταμούλης).

Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ