2023-02-11 00:05:16
Φωτογραφία για Financial Times:Μυστικά ραντεβού Μητσοτάκη-Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η πρώτη συνάντηση στο ξενοδοχείο Berkeley και ποιες λύσεις έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων. Το θέμα του δανεισμού, η πιθανότητα για... πήγαινε-έλα μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας και τα «γλυκαντικά» του πιθανού ντιλ.

Μουσείου παραδέχεται πως «η κατοχή είναι τα εννέα δέκατα του νόμου όσον αφορά τα αρκετά μεγάλα μαρμάρινα γλυπτά».

Μέρος της απάντησης  του Όσμπορν στο ζήτημα αυτό είναι ότι σε αντάλλαγμα για κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Αθήνα θα δάνειζε ελληνικούς θησαυρούς στο Λονδίνο ως «εγγύηση». Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., έχουν αναφερθεί στην Αθήνα ως ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για μια τέτοια ανταλλαγή.

Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου του Όσμπορν θα ήταν πως, όταν λήξει ο δανεισμός, τα γλυπτά θα επιστραφούν στο Λονδίνο, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος τους θα σταλεί ταυτόχρονα στην Αθήνα ως κίνητρο, κάνοντας την Ελλάδα μια μόνιμη στέγη για τα γλυπτά ανά πάσα στιγμή.

Καθώς με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη συμφωνία, θα υπάρξει μια «σταδιακή μετακίνηση» περισσότερων γλυπτών προς την Ελλάδα. Ορισμένοι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου οραματίζονται μια κατάσταση όπου τα μισά Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο Λονδίνο και τα άλλα μισά στην Αθήνα ανά πάσα στιγμή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης συζητήσεις για μια νομική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η σύναψη σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου δεν θα ανάγκαζε την Αθήνα να αποδεχθεί κατ' αρχήν την κυριότητα μουσείου επί των μαρμάρων.

Προς το παρόν, γράφουν οι FT, ο Μητσοτάκης λέει σταθερά «no deal». Σε μια δεύτερη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στα τέλη του 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Όσμπορν ότι θέλει τη ζωφόρο πίσω μόνιμα, όχι ως δάνειο και όχι να παραδίδεται τμηματικά. Αλλά και οι δύο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Ο Μητσοτάκης δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ελπίζει να επαναπατριστούν τα Μάρμαρα σύντομα: «Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».

Όπως επισημαίνουν οι FT, σήμερα, το πρόσωπο που παρέχει συμβουλές δημοσίων σχέσεων στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ο Εντ Γουίλιαμς, επικεφαλής της Edelman στην Ευρώπη. Μετά την εκλογή του το καλοκαίρι του 2019, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να εξετάσει ξανά το ζήτημα των Μαρμάρων, το οποίο είχε παγώσει για χρόνια. Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε προφανής νομική οδός για την ανάκτησή τους, άρχισε να εργάζεται για να επηρεάσει τη βρετανική κοινή γνώμη, προβάλλοντας την ελληνική υπόθεση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο άνεμος φαίνεται να είναι υπέρ του: δημοσκόπηση της YouGov από το 2021 έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πιστεύει ότι τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα, έναντι 18% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν υπάρξει συμφωνία για τα γλυπτά, αυτή δεν αναμένεται πριν από τις ελληνικές εκλογές, στις οποίες ο Μητσοτάκης θεωρείται φαβορί για να κερδίσει, σύμφωνα με τους FT. Ο ίδιος δεν πρόκειται να ενστερνιστεί κάτι που ουσιαστικά θα δει το Βρετανικό Μουσείο να δανείζει «κλεμμένα» αγαθά πίσω στη χώρα από την οποία υποτίθεται ότι λεηλατήθηκαν. Αλλά και οι δύο πλευρές αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και πιστεύουν ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη ευκαιρία για μια συμφωνία, παρά την πολιτική ρητορική γύρω από τη διαμάχη.

Ο Όσμπορν, γράφουν οι FT, δεν χρειάζεται τη βρετανική πολιτική υποστήριξη για να δανείσει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα -αφού ανήκουν στο μουσείο- αλλά πιστεύει κατ' ιδίαν ότι η κυβέρνηση Σουνάκ θα υποστηρίξει την ιδέα ούτως ή άλλως. Ο Λόρδος Εντ Βέιζεϊ, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Τόρις που είναι επικεφαλής εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, συμφωνεί: «Δεν νομίζω ότι ο Τζορτζ (Όσμπορν) θα έκανε ένα δάνειο χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός με τη βρετανική κυβέρνηση. Θα υπήρχαν φωνές για παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά δεν νομίζω ότι θα το έκανε».

Μιλώντας σε φίλους ο Όσμπορν είπε πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πετύχει αυτό», σημειώνουν οι FT. «Αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να πετύχει. Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα - δεν είναι εύκολο».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ