2023-02-11 00:18:55
Φωτογραφία για Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι: Αυτός είναι ο λόγος. Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Εσύ ήξερες ότι η βιταμίνη Β12 ιδιαίτερα σημαντική στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται άκρως αναγκαία για τον οργανισμό;

Συγκεκριμένα η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην κυτταρική ανανέωση, στη σύνθεση DNA και RNA και στο γενετικό υλικό των κυττάρων, στη σύνθεση λιπαρών οξέων, στο σχηματισμό ερυθρού αιμοσφαίρια και μυελό των οστών, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και για την ομαλή λειτουργία των νεύρων. Είναι επίσης σημαντικό στο μεταβολισμό πολλών μορίων, μετατρέποντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και γίνεται κεντρικό στοιχείο για να νιώθουμε ενεργητικοί στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής μας ζωής.

Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης , οι οποίες είναι ορμόνες που παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και της κούρασης , αυξάνοντας τη ζωτική ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.


Το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη Β12 από μόνο του, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φροντίσουμε να την ενσωματώνουμε μέσω μιας υγιεινής διατροφής και της πιθανής πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με το vogue.it.

Μπορεί να συμβεί να έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, όταν οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο εύρος. Συνήθως, οι ιδανικές τιμές για τη βιταμίνη Β12 κυμαίνονται από 200 έως 950 πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (pg/ml). Παρακάτω θεωρείται έλλειψη βιταμίνης Β12, ενώ παραπάνω θεωρείται περίσσεια.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνεις αρκετή ποσότητα ή όταν το σώμα σου δυσκολεύεται να την απορροφήσει ή να την αποθηκεύσει σωστά.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εκδηλώνεται μέσω μιας συγκεκριμένης αναιμίας, που ονομάζεται κακοήθης αναιμία, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά, δίνοντας στον οργανισμό χρόνο να προσαρμοστεί.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι:

Αδυναμία και κόπωσηΧλωμάδαΚατάσταση σύγχυσης, ευερεθιστότητα, κατάθλιψηΜείωση συγκέντρωσηςΑπώλεια βάρουςΔυσκολία στην αναπνοήΖάληΓρήγορος καρδιακός παλμόςΔιογκωμένο συκώτι και σπλήναΜυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδιαΑίσθημα αδυναμίας σε χέρια και πόδιαΜυϊκή αδυναμία

Υψηλή βιταμίνη Β12

Σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η ​​παρουσία της σε υπερβολικές ποσότητες στον οργανισμό είναι μια πιο σπάνια περίπτωση. Ωστόσο, η υψηλή βιταμίνη Β12 μπορεί να συμβεί και μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.

Μερικά συμπτώματα υψηλής βιταμίνης Β12 είναι δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός, αίσθημα παλμών, άγχος και αϋπνία, αίσθημα φουσκώματος, φαγούρα ή εξάνθημα.

Πού βρίσκεται η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης: κρέας, συκώτι, ψάρια, μαλακόστρακα και μαλάκια, γάλα, αυγά. Οι φυτικές τροφές δεν αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12.

themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ