2023-02-11 17:18:18
Φωτογραφία για 11 Φεβρουαρίου - Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

11 Φεβρουαρίου - Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

ΡΟΖΑΛΙΝΤ ΦΡΑΝΚΛΙΝ (1920-1958)

Η Φράνκλιν σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Newnham College του Κέιμπριτζ από όπου πήρε το πτυχίο της το 1941.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στη φυσικοχημεία το 1945 και στη συνέχεια εργάστηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο των Κρατικών Χημικών Υπηρεσιών στο Παρίσι, όπου εξοικειώθηκε με τις τελευταίες τεχνικές της κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εργάστηκε στο King’s College του Λονδίνου και ήταν η πρώτη που κατάφερε να τραβήξει ευκρινείς λήψεις του DNA με ακτίνες Χ· αυτό αποδείχτηκε καθοριστικό για την ανακάλυψη της δομής της διπλής έλικας του μοριακού DNA από τους Φράνσις Κρικ και Τζέημς Ουότσον. Οι άνδρες συνάδελφοί της υποτίμησαν συστηματικά τη συμβολή της στην ανακάλυψη, και συχνά την απέκλειαν από τις ανεπίσημες συναντήσεις τους, όπου συζητούσαν την πορεία του έργου τους.


Οι πρωτοπόρες εικόνες του DNA έφτασαν στα χέρια των Κρικ και Ουότσον χωρίς τη συγκατάθεσή της. Η Φράνκλιν πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 1958, σε ηλικία 37 ετών, τέσσερα χρόνια πριν απονεμηθεί το βραβείο νόμπελ στους Κρικ, Ουότσον και Μόρις Ουίλκινς, συνάδελφό τους από το King’s College, για την ανακάλυψή τους. Ο Τζέημς Ουότσον, στο βιβλίο που περιγράφει την ανακάλυψη της δομής του DNA με τίτλο The Double Helix [Η διπλή έλικα, Ι. Γ. Γεωργάτσος (επιμ.), μτφ. Υβόννη Μιχαηλίδου-Γεωργάτσου, Αθήνα: Τροχαλία, 1990], το οποίο υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία, χαρακτηρίζει τη Φράνκλιν ανικανοποίητη και ασουλούπωτη διανοούμενη που διαρκώς δημιουργούσε κωλύματα, απαξιώνοντας γενικά το ρόλο των φωτογραφιών της στην αποσαφήνιση της δομής του DNA (Watson 1968).

Το παράδειγμα της Ρόζαλιντ Φράνκλιν χρησιμοποιείται συχνά για να καταδείξει παραστατικά τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν οι γυναίκες επιστήμονες στην προσπάθειά τους να αναγνωριστεί το έργο τους.

Πηγή: PETER J. BOWLER, IWAN RHYS MORUS

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Μια επισκόπηση (μετάφραση της 2ης αμερικανικής έκδοσης)

Μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου Μιχάλης Δαγτζής

Επιστημονική επιμέλεια: Θόδωρος Αραμπατζής, Φαίδρα Παπανελοπούλου

Περισσότερα για το βιβλίο στο πρώτο σχόλιο

*****

«Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί. Σύμφωνα με την UNESCO, σήμερα, λιγότερο από το 30 % των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.»

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ