2023-02-14 10:02:34
Φωτογραφία για 10 Σούπερ τροφές με πελήνιο που πολεμούν ιούς και καρδιακές παθήσεις!
Ίσως να μην γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένες σούπερ τροφές με σελήνιο και τι μπορεί να δημιουργήσει η ανεπάρκεια του στο σώμα μας.

Όταν αισθάνεστε αδυναμία, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ψυχική σύγχυση και απότομες αλλαγές διάθεσης, έχετε ανεπάρκεια σεληνίου.

Όπως επίσης καρδιαγγειακά προβλήματα, νύχια που σπάζουν, αδύναμα μαλλιά, εξανθήματα στο δέρμα, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, μυοσκελετικές ασθένειες, προβλήματα θυρεοειδή, μειωμένη τεστοστερόνη και επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. (1)

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψη σεληνίου στον οργανισμό και το σώμα μας.

Διαφήμιση

Ίσως πραγματικά να μη γνωρίζετε πολλά πράγματα για αυτό και πόσο το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για αρκετές από τις πιο βασικές λειτουργίες του.

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Όπως είναι ο σωστός μεταβολισμός, η παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή, οι νευρολογικές και καρδιακές λειτουργίες και η αναπαραγωγή. (2)


Πού βοηθούν οι τροφές με σελήνιο

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Είναι κρίσιμο και σημαντικό για τον οργανισμό μας, επειδή δρα ως αντιοξειδωτικό. (3)

Έχει επίσης αντικαρκινική δράση καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, προστατεύει το DNA και την καρδιά μας, βελτιώνει την υγεία του θυρεοειδή αδένα και αποτρέπει το Αλτσχάιμερ.

Γνωρίζοντας λοιπόν τις κατάλληλες τροφές που περιέχουν σελήνιο, θα μπορέσετε να ενισχύσετε τον οργανισμό και το σώμα σας δίνοντας του τα εφόδια που χρειάζεται. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ιούς και μικρόβια και να δυναμώσει με φυσικό τρόπο, τις βασικές λειτουργίες του.

Οι 10 σούπερ τροφές με σελήνιο

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τις 10 σούπερ τροφές που περιέχουν σελήνιο, ποια βρίσκεται στο νούμερο 1 με το μεγαλύτερο ποσοστό του, αλλά και ποιες είναι οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που χρειάζεστε.

Το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, το άγχος, η επεξεργασμένη ζάχαρη και τρόφιμα, αλλά και γενικά η φτωχή σε βιταμίνες και μέταλλα διατροφή, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα και καταστρέφουν τα κύτταρα του. (4)

Παρόλα αυτά, το σελήνιο έχει την ικανότητα να αντιστρέψει τις βλάβες στον οργανισμό και το σώμα μας.

Μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι 10 αυτές σούπερ τροφές και την ποσότητα σεληνίου που περιέχουν στα 100 γραμμάρια ή ανά τεμάχιο. Θα ενισχύσετε έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα προλάβετε ή θα βελτιώσετε πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Καστανό ρύζι

Πολλές φορές ακούμε ή διαβάζουμε για το διατροφικό πλεονέκτημα που έχουν οι ανεπεξέργαστες τροφές σε σχέση με τις αντίστοιχες επεξεργασμένες.

Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας τροφίμων, είναι το καστανό ρύζι έναντι του λευκού. (5)

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μακρύκοκκο καστανό ρύζι, μας παρέχει 19 μικρογραμμάρια σεληνίου. Αν ειδικά το συνδυάσετε με κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι, θα μπορέσετε να πάρετε σχεδόν ολόκληρη την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου που χρειάζεστε.

Αυγά

Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, φώσφορο, χολίνη, βιταμίνη Β12 και αντιοξειδωτικά. (6)

Όλα τα παραπάνω κρατούν τα κύτταρα μας υγιή, αρκεί φυσικά να είναι καλής ποιότητας και ιδανικά, να είναι χωριάτικα.

Ένα βραστό αυγό μας παρέχει περίπου 20 μικρογραμμάρια σεληνίου.

Αν δεν σας αρέσουν όμως τα βραστά αυγά, μπορείτε να τα προτιμήσετε με όποιον αγαπημένο σας τρόπο θέλετε, χωρίς να χάσετε αυτή τη σημαντική ποσότητα σεληνίου.

Γαρίδες

Ανήκουν στα πιο δημοφιλή θαλασσινά λόγω της γεύσης και των πολλαπλών τρόπων κατανάλωσης τους. (7)

Δίνουν λίγες θερμίδες, είναι χαμηλές σε λιπαρά και μας προσφέρουν επίσης σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, νιασίνη, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά, οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε δυο μοναδικά αντιοξειδωτικά: την ασταξανθίνη που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της και, το σελήνιο, που είναι περίπου 40 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα των 100 γραμμαρίων.

Σολομός

Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές σεληνίου στη διατροφή μας. (8)

Ο σολομός μάλιστα, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των ψαριών με σημαντική ποσότητα και περιέχει περίπου 47 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια.

Η κατανάλωση σολομού και άλλων θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει άμεσα τα επίπεδα του στο αίμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε, ότι τα επίπεδα αυξήθηκαν σημαντικά σε άτομα που κατανάλωναν δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα, από ό,τι εκείνοι που κατανάλωναν κάψουλες ιχθυελαίου που περιείχαν λιγότερο σελήνιο. (9)

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες περιέχουν τα σημαντικά Ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα λιπαρά αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε μεγάλες ποσότητες σε φυτά και σε θαλάσσιους οργανισμούς. Τα ψάρια γενικά, είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων όπως το σελήνιο και το ασβέστιο. (10)

Οι σαρδέλες περιέχουν 52 μικρογραμμάρια σεληνίου στα 100 γραμμάρια, ενώ περιέχουν επίσης τις σημαντικές βιταμίνες Β12 και D.

Επιπλέον μας προσφέρουν πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο αλλά και ασβέστιο που βοηθάει να κρατήσουμε γερά τα οστά μας.

Σπόροι chia

Είναι μικροσκοπικοί λευκοί ή μαύροι σπόροι, που μοιάζουν με σπόρους παπαρούνας.

Καλλιεργήθηκαν αρχικά από τις φυλές των Αζτέκων στο Μεξικό, μέχρι να τους γνωρίσει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Οι σπόροι Chia περιέχουν σημαντικές αδιάλυτες φυτικές ίνες και είναι σημαντική πηγή λιπαρών ωμέγα-3, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. (11)

Περιέχουν 55 μικρογραμμάρια σεληνίου στα 100 γραμμάρια και μελέτες δείχνουν πως αν τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ηλιόσπορος (από τις καλύτερες τροφές με σελήνιο)

Μπορεί να θεωρηθεί ένας θαυματουργός σπόρος!

Είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ που καταναλώναμε πιο συχνά στα παιδικά μας χρόνια. Είναι πολύ πλούσιος σπόρος σε βιταμίνες Β1, Β6 και Ε, σε πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. (12)

Τα θρεπτικά του συστατικά όμως δεν σταματούν εκεί!

Ο ηλιόσπορος περιέχει και σημαντική ποσότητα σεληνίου, φτάνοντας τα 79 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια ηλιόσπορου, μετατρέποντας τον σε μια πολύ βασική πηγή του.

Μύδια

Τα αγαπημένα μας και διάσημα για τη σύνδεση τους με τη λίμπιντο μύδια, κατέχουν επίσης μια θέση ψηλά στη λίστα των τροφών που είναι πολύ πλούσιες σε σελήνιο, με 90 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μύδια. (13)

Εκτός όμως, από σελήνιο, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Μην περιμένετε λοιπόν μόνο ένα ρομαντικό δείπνο με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας για να τα καταναλώσετε. Επιλέξτε τα πιο συχνά στη διατροφή σας, για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές βιταμίνες και τα μέταλλα τους.

Τόνος

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ψαριών και πολύ ψηλά στις σούπερ τροφές που έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο. (14)

Περιέχουν 92 μικρογραμμάρια σεληνίου, στα 100 γραμμάρια τόνου.

Διαφήμιση

Οι ερευνητές μάλιστα ανακάλυψαν, ότι ο τόνος περιέχει το σελήνιο σε μια ασυνήθιστη μορφή, που ονομάζεται σεληνονεΐνη. Αυτή η μορφή του παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ψαριών ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ψαριού, από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. (15)

Καρύδια Βραζιλίας

Είναι η υπ’ αριθμόν ένα τροφή στην κορυφή των σούπερ τροφών με τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου. (16)

Περιέχει 96 μικρογραμμάρια το ένα καρύδι Βραζιλίας, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ενώ είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο. (17)

Προτιμήστε τα σκέτα σαν σνακ και προσέξτε τις υπερβολές!

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε λίγα και μερικές μόνο φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε την τοξικότητα σεληνίου που μπορεί να δημιουργηθεί σε υπερβολικές ποσότητες του.

ΣΗΠ στις τροφές με σελήνιο και πόσο χρειαζόμαστε καθημερινά

Πόσο σελήνιο όμως, χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η έλλειψη του όπως ανέφερα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντίθετα, το υπερβολικό σελήνιο στο σώμα μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικό.

Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε αξιόπιστες οδηγίες για τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, όπως στον πίνακα που βλέπετε παρακάτω. (18)

Εκτός από τις παραπάνω τροφές, μπορείτε να βρείτε σελήνιο και σε συμπληρώματα διατροφής.

Έτσι ώστε να καλύψετε συνδυαστικά τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες και να αποφύγετε μια πιθανή έλλειψη του στο σώμα.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, πως οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες Α, C και Ε αυξάνουν την απορρόφηση σεληνίου στον οργανισμό μας. Ενώ τα βαρέα μέταλλα όπως είναι ο υδράργυρος και τα φυτικά οξέα, τη μειώνουν.

Διαφήμιση

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, που είναι απαραίτητο και κρίσιμο για πολλαπλές καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η έλλειψη του μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αν και οι 10 αυτές τροφές είναι απόλυτα υγιεινές, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν την τακτική κατανάλωση τους ή τη λήψη συμπληρώματος με σελήνιο.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ