2023-02-23 11:19:18
Φωτογραφία για Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων



Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται κατά τις πληρωμές των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων. .......



Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του χάους που επικρατεί στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα έκανε λόγο για ολιγωρία του ΟΠΕΚΕΠΕ ως προς τις πληρωμές, γεγονός που στοιχίζει βασικούς πόρους για την επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ειδικότερα ανέφερε ως κύρια παραδείγματα, τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του Μέτρου 22 και στην ενίσχυση για τις ζωοτροφές αλλά και τις μερικές καταβολές για τη βασική ενίσχυση για το έτος 2022, το πρασίνισμα, τους αγρότες νεαρής ηλικίας, την εξισωτική αποζημίωση, τις αυτόχθονες φυλές καθώς επίσης και για τα ποσά από το Εθνικό Απόθεμα. 



Επίσης, σημείωσε ότι η μεταφορά του ΟΣΔΕ στο gov.gr οδηγείται σε αποτυχία, ενώ τα περισσότερα ΚΥΔ αδυνατούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς, λόγω σωρείας τεχνικών λαθών στην πλατφόρμα. Μάλιστα οι καθημερινές προσπάθειες των παραγωγών, όπως ανέφερε, να επικοινωνήσουν με την αρμόδια νέα ανάδοχο εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει το λογισμικό της πλατφόρμας αποβαίνουν άκαρπες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε, επίσης, το παράδοξο που συνέβη σε πάνω από 10.000 κτηνοτρόφους στο Μέτρο 22 και την ενίσχυση ζωοτροφών, οι οποίοι ενώ βάσει της σχετικής ΚΥΑ είναι δικαιούχοι, εν τέλει απορρίφθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο άμεσες ενέργειες για την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών σε αγρότες και κτηνοτρόφους και για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις απορρίψεις στο Μέτρο 22 για την ενίσχυση ζωοτροφών. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστούν δράσεις ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027. 



Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργιος Στύλιος απάντησε ότι οι πληρωμές ξεκίνησαν στις ίδιες ημερομηνίες που ξεκινούν κάθε χρόνο, τόσο για τα Μέτρα 10 και 11 όσο και για το Μέτρο 13. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καταβληθεί 470 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ σε αυτά τα τρία μέτρα το ποσοστό πληρωμής κυμαίνεται γύρω στο 90%. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι σε σχέση με το θέμα με τις σπάνιες φυλές εξετάζονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές. Όσον αφορά στο Μέτρο 22, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν καταβληθεί σε 65.000 κτηνοτρόφους γύρω στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι από τους τους νεοεισερχόμενους όσοι ήταν κάτω από εκατό αιγοπρόβατα και δεκαπέντε βοοειδή δεν υπήρχε το κριτήριο να έχουν αποδείξεις 2.000 ευρώ και πάνω, οπότε συμπεριλήφθηκαν και αυτοί. Ενώ εξετάζεται και μια εκδοχή για όσους έχουν περισσότερα από εκατό αιγοπρόβατα και δεκαπέντε βοοειδή. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι τροποποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση ούτως ώστε με την πολλαπλή συμμόρφωση, ποινές οι οποίες δεν ήταν περιβαλλοντολογικές, αλλά ήταν άλλου τύπου ποινές, να μπορούν να καλυφθούν και να πληρωθούν και από το συγκεκριμένο μέτρο. Όσον αφορά στις ενστάσεις, είπε ότι εξετάζονται ώστε όσοι έχουν δίκιο να ενταχθούν στην ενίσχυση για τις ζωοτροφές. 



Ο κ. Κωνσταντόπουλος, κατά τη δευτερολογία του, επεσήμανε τις συνεχείς ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και γενικότερα την ακρίβεια στις πρώτες ύλες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί και που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής. Ανέφερε, μάλιστα, τον προβληματισμό αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς όπως είπε πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω της απουσίας πραγματικής στήριξης από το κράτος, εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Ζήτησε, δε, να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι, ανεξαρτήτως κύριου ΚΑΔ ή εάν υπάρχει εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης 3148/2022. Κλείνοντας, ανέφερε πόσο σημαντικό είναι να ελεγχθούν άμεσα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, καθώς για πολλούς παραγωγούς αποτελούν τους μοναδικούς πόρους επιβίωσης. 



Ο κ. Στύλιος κατά τη δευτερολογία του ανέφερε ότι όσον αφορά στις μεταβιβάσεις λόγω κληρονομιάς με ταυτόχρονη μεταβίβαση σε τρίτο, καθώς και αιτήματα μεταβιβάσεων όπου αποδέκτες είναι νέοι γεωργοί, έχει ελεγχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός και θα προωθηθούν προς πληρωμή. Σε ό,τι αφορά εκκρεμότητες άμεσων ενισχύσεων, είπε ότι, αυτές θα κλειδωθούν εντός των προβλεπόμενων, από τους κοινοτικούς κανονισμούς, χρονικών ορίων, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, όπως δηλαδή συμβαίνει κάθε χρόνο μέχρι τώρα. Σε σχέση με την κατανομή του εθνικού αποθέματος, ανέφερε ότι υπήρχαν 40.000 αιτήσεις από νεοεισερχόμενους και ότι έχει γίνει μια πρώτη κατανομή με 15.5000 περίπου όπου τους έχουν καταβληθεί τα δικαιώματα συνολικής αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η επόμενη κατανομή θα γίνει σε δεύτερο στάδιο, με το υπόλοιπο προς διάθεση εθνικό απόθεμα του 2022, προσαυξημένο περαιτέρω από ανακτήσεις ποσών εθνικού αποθέματος των προηγουμένων ετών. Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένεται να δοθούν εντός του 2023 76 εκατομμύρια ευρώ για το πετρέλαιο, ενώ για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ ετοιμάζονται οι Υπουργικές Αποφάσεις και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, με τις οποίες θα τρέξουν όλα τα προγράμματά της εντός των προθεσμιών και του χρονοδιαγράμματος.

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ