2023-02-28 21:26:09
Φωτογραφία για Σερβία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 2,2 δισ. την κατασκευή του σιδηροδρόμου - Θα συνδέεται με Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη
Η Σερβία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία επιχορήγησης της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι προς την πόλη Νις.

Πρόκειται για σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι προς την πόλη Νις, συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων - Συμβολικά σε αμαξοστοιχία εν κινήσει η τελετή υπογραφής

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αλεσάντρο Μπραγκόνζι και ο υπουργός Κατασκευών της Σερβίας Γκόραν Βέσιτς.

Η τελετή υπογραφής έγινε συμβολικά σε αμαξοστοιχία που βρισκόταν εν κινήσει, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2029. Πρόκειται για σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 2,77 δισεκατομύρια ευρώ. Η ΕΕ θα εξασφαλίσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου εκ των οποίων τα 610 εκατ. θα χορηγηθούν υπό την μορφή βοήθειας και τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες.


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Σερβία και επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του το Βελιγράδι θα συνδεθεί με σιδηρόδρομο ταχείας κυκλοφορίας με την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι «όταν θα ολοκληρωθεί το έργο η διαδρομή από το Βελιγράδι μέχρι την πόλη Νις θα γίνεται μέσα σε μία ώρα και σαράντα λεπτά ενώ σήμερα το τρένο ταξιδεύει έξι ώρες».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι τόνισε ότι «το έργο αυτό θα αλλάξει την ζωή των πολιτών της Σερβίας, αλλά και των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ