2023-03-09 14:31:24
Φωτογραφία για Υπουργείο Υγείας: Εκτακτα μέτρα για κουνούπια που μεταδίδουν Δάγκειο Πυρετό, Ζίκα και Τσικουνγκούνια
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας για τα κουνούπια που μεταδίδουν Δάγκειο Πυρετό, τον ιό Ζίκα αλλά και τη νόσο Τσικουνγκούνια.

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να λάβουν έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα, πράσινο κλπ).

Επίσης, να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).


Επιπλέον, οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.

Ο επικείμενος κίνδυνος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti».

Τονίζεται δε, πως τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, μέσω αεροπλάνων και πλοίων.

Κρούσματα σε Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία

Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια και προκαλούν τις τροπικές ασθένειες Ζίκα, Τσικουνγκούνια και Δάγκειο Πυρετό, έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές.

Και αυτό καθώς τα κουνούπια που μεταδίδουν τις παραπάνω ασθένειες, όπως το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti, της ίδιας οικογένειας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία.

Στη χώρα μας το κουνούπι Aedes aegypti εμφανίστηκε τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το συγκεκριμένο -που αλλιώς λέγεται και κουνούπι του κίτρινου πυρετού- εντοπιζόταν στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή του στη Γεωργία, την Τουρκία, τις στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και τα Κανάρια νησιά (Ισπανία).

Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός

Ο ιός που προκαλεί τον Δάγκειο Πυρετό δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ένας αριθμός μελετών έχει αποδείξει συσχέτιση του ιού με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών (μικροκεφαλία) στο έμβρυο, εάν η νόσος προσβάλει έγκυο γυναίκα.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Υψηλό πυρετό, ποκοκέφαλο, μυαλγίες και εξάνθημα εμφανίζει το μολυσμένος άτομο από τον ιό Ζίκα. Η νόσος μεταδίδεται, όπως αυτή του Δάγκειου πυρετού, δηλαδή μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι.

Ο ιός αποδεικνύεται εξίσου επικίνδυνος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε έμβρυα, εάν η νόσος προσβάλλει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη προφυλακτική αγωγή για την αποφυγή της νόσου.

Η νόσος Τσικουνγκούνια

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος Τσικουνγκούνια, προκαλεί ξαφνική εμφάνιση πυρετού, πόνους στις αρθρώσεις και εξάνθημα. Επίσης, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, κόπωση, επιπεφυκίτιδα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και τα οξέα συμπτώματα μεταξύ 7-10 ημερών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί οι ασθενείς να παρουσιάσουν υποτροπές των συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις (π.χ. της πολυαρθραλγίας, πολυαρθρίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας).

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ