2023-03-11 11:36:29
Φωτογραφία για Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε ωμό μπέικον; Δείτε τους κινδύνους
Η χρήση και απόλαυση του μπέικον, έχει επεκταθεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας σκέτο ή μέσα σε κάποιο πιάτο.

Το γιατί ο κόσμος αγαπάει το μπέικον είναι ένα μεγάλο θέμα. Άλλοι λένε η μυρωδιά όταν τηγανίζεται ή ψήνεται άλλοι η γεύση του, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη όλα οφείλονται στις πτητικές ενώσεις που προέρχονται από την αντίδραση Maillard κατά την θέρμανσή του και στο άρωμα που αναδύεται κατά τη διάσπαση του λίπους.

Πώς να αντισταθείς λοιπόν σε αυτό το παγκοσμίως ακαταμάχητο έδεσμα ακόμα και εάν είναι ωμό; Για να δούμε εάν μπορούμε να υποκύψουμε στον πειρασμό και να δοκιμάσουμε λίγο ωμό μπέικον από τη συσκευασία, θα πρέπει να μάθουμε πρώτα, πως παρασκευάζεται.

Το πραγματικό μπέικον παρασκευάζεται από χοιρινό. Μπορεί να προέρχεται από την κοιλιά, την πλάτη ή τα πλάγια ενός χοίρου, ουσιαστικά από όποιο σημείο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
. Για να μετατραπεί το κρέας σε μπέικον, πρέπει να περάσει από μια διαδικασία ωρίμανσης. Η παραδοσιακή μέθοδος για τη σκλήρυνση του μπέικον είναι γνωστή ως ξηρή σκλήρυνση. Το ωμό μπέικον τρίβεται με αλάτι και άλλα καρυκεύματα, για χρονικό διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων και κατόπιν ξεπλένεται, στεγνώνει και στη συνέχεια μπαίνει σε καπνιστή για περαιτέρω συντήρηση και αρωματισμό. Συνήθως, η διαδικασία του καπνίσματος γίνεται σε χαμηλή φωτιά, αρκετή για να αρωματίσει το μπέικον χωρίς να ψηθεί. Το μπέικον ξηρής ωρίμανσης τείνει να έχει πιο έντονη γεύση από το μπέικον υγρής ωρίμανσης. Η τελευταία είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία όπου αλάτι, ζάχαρη, νιτρώδες νάτριο και ενδεχομένως άλλες χημικές ουσίες ή καρυκεύματα αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν μια άλμη. Το μπέικον είτε τοποθετείται στην άλμη για να μουλιάσει είτε, συνηθέστερα, εγχέεται με την άλμη.

Αυτή η διαδικασία το κάνει λιγότερο ευπαθές και του δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής, από το ωμό χοιρινό που δεν έχει ωριμάσει, καθώς το αλάτι στο νερό αντλεί την υγρασία από το κρέας, σκοτώνοντας μερικά από τα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτό και σταματώντας την περαιτέρω ανάπτυξη άλλων βακτηρίων. Επιπλέον η διαδικασία καπνίσματος του μπέικον μπορεί να το κάνει ασφαλές για κατανάλωση, απευθείας από τη συσκευασία. Αυτό ισχύει όμως μόνο, εάν το χοιρινό έχει φτάσει σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 63°C κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καπνίσματος.

Αλλά αν αγοράζετε μπέικον από το μπακάλικο ή ακόμα και από ένα κρεοπωλείο, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε σίγουρα ότι το μπέικον έχει καπνιστεί σε αυτή τη θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δίνουν στο μπέικον τη γεύση του καπνού «ψεκάζοντας το μπέικον με υγρό εκχύλισμα καπνού» χωρίς να το καπνίζουν καθόλου. Συνεπώς δεν πρέπει να τρώτε ωμό μπέικον, γιατί εάν το κάνετε υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης. Η πιο σοβαρή ασθένεια είναι μια παρασιτική λοίμωξη που ονομάζεται τριχινέλωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει «ναυτία, διάρροια, έμετο, κόπωση, πυρετό και κοιλιακή δυσφορία», και μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Πραγματικά, ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το μπέικον που τρώτε είναι απαλλαγμένο από βακτήρια είναι να το μαγειρέψετε καλά μόνοι σας, σε τηγάνι, φούρνο ή ακόμα και φούρνο μικροκυμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

Αγοράστε μπέικον από αξιόπιστη πηγή: Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το μπέικον είναι φρέσκο ​​και ότι έχει γίνει σωστά ο χειρισμός του.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης: Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το μπέικον είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Πλύνετε τα χέρια σας: Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εξάπλωση τυχόν βακτηρίων από το μπέικον σε άλλα τρόφιμα ή επιφάνειες.

Αποφύγετε την κατανάλωση ωμού μπέικον εάν είστε έγκυος

Διατηρήστε το ωμό μπέικον σας κάτω από τους 4 °C: ​​Τα βακτήρια μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται στο ωμό μπέικον πάνω από αυτή τη θερμοκρασία.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταναλώσετε το μπέικον ωμό προτιμήστε να είναι φρέσκο. Το παλαιότερο μπέικον είναι πιο πιθανό να φιλοξενεί βακτήρια.

Προσθέστε λίγη “προστασία”: Μερικοί πιστεύουν ότι η προσθήκη μιας όξινης επικάλυψης, όπως ο χυμός λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο μπέικον. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ