2023-03-15 08:20:19
Φωτογραφία για Γιασεμί. Διαχρονική αξία για κάθε κήπο
Tο δημοφιλέστερο από τα πολυετή αναρριχώμενα, το πρώτο που σκεφτόμαστε για κάθε σημείο που χρειάζεται να "γεμίσουμε" με πράσινο μάντρες, φράχτες, πέργκολες.  

Τα αστεροειδή λευκά ή ροζ αρωματικά λουλούδια του και το πυκνό γυαλιστερό του φύλλωμα κάνουν το Γιασεμί ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδανική επιλογή ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική αφού οι φροντίδες που απαιτεί δεν είναι παρά οι στοιχειώδεις σε ό,τι αφορά πότισμα, λίπανση, κλάδεμα. 

Θέση: Χρειάζεται άπλετο φως γι αυτό και επιλέξτε να το τοποθετήσετε σε ιδιαίτερα ηλιόλουστα ή ελαφρά σκιερά μόνο κάποιες ώρες της ημέρας σημεία και όσο πιο προστατευμένο από τους βοριάδες. Η διαρκής ταλαιπωρία από έντονο αέρα όπως και το λιγότερο φως από αυτό που έχει ανάγκη μειώνουν αισθητά την ανθοφορία του. 

Αν το φυτέψετε με σκοπό να καλύψει σημεία σε μάντρες, κάγκελα  κλπ και επειδή όπως όλα τα φυτά θα αναπτυχθεί "αναζητώντας" το ηλιακό φως, φροντίστε να είναι τοποθετημένο σε ιδιαίτερα ηλιόλουστο και ακάλυπτο σημείο διαφορετικά αναπτυσσόμενο θα καλύψει την μία μόνο πλευρά της μάντρας αφήνοντας την πιο σκιερή ακάλυπτη και πριν την απευθείας φύτευσή του στο έδαφος βεβαιωθείτε για το σημείο που θέλετε να το τοποθετήσετε, αφού οι βλαστοί ξυλοποιούνται με την  πάροδο των χρόνων και είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινήσετε-μεταφυτεύσετε ένα ήδη αναπτυγμένο γιασεμί.

Ανθοφορία: To γιασεμί ανθίζει πό την αρχή της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα και σαν αναρριχώμενο μπορεί να φτάσει ως και τα δέκα μέτρα ύψος. 

Όμως μικρά φυτά σε γλάστρες ή κρεμαστά δοχεία φύτευσης μπορούν να παραμείνουν και σε μορφή θάμνου, αν τα κλαδεύετε τακτικά, για να διατηρήσουν το μέγεθος-σχήμα που επιθυμείτε. 

Κλάδεμα: Το κλάδεμά  του γίνεται αρχές του χειμώνα μετά το τέλος της ανθοφορίας  ή/και στην αρχή της άνοιξης με κύριο στόχο το "καθάρισμα" από ξερά κλαδιά - φύλλα και την διατήρηση του σχήματος.

Λίπανση: Οι ανάγκες του σε λίπανση είναι οι τυπικές ανάγκες κάθε ανθοφόρου

.

Κάθε 15-20 ημέρες κατά την περίοδο ανθοφορίας ένα κοινό κοκκώδες ή σε υγρή μορφή λίπασμα γενικής χρήσης θα δυναμώσει το φυτό σας, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιείστε λίπασμα κάθε 30-40 ημέρες και αυτό μόνο σε μικρά ή ασθενή φυτά. 



Στήριξη:  Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του θα χρειαστεί στήριξη που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα μαλακά δεσίματα γιατί οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στο σπάσιμο, 



Πότισμα: Tο γιασεμί είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν ανήκει στα φυτά που θα "μαραζώσουν" σε λίγες μέρες αν στερηθούν το πότισμα.

Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά τα φυτά σε γλάστρα χρειάζονται αρκετό νερό, κάθε 2-3 ημέρες ανάλογα και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν, ενώ και το κατάβρεγμα των φύλλων, τις πολύ πρωινές ώρες ή μετά την δύση του ηλίου,  θα αυξήσει την υγρασία που έχουν ανάγκη και θα τα καθαρίσει από την σκόνη για να διατηρείται η  όμορφη γυαλιστερή τους όψη.  

Ενήλικα αναπτυγμένα φυτά που έχουν πλήρως εγκατασταθεί στο έδαφος μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και με ελάχιστο νερό, παρουσιάζουν όμως μειωμένη ανθοφορία. 



Ασθένειες: Αν και είναι γενικά ανθεκτικό στις ασθένειες όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αναρριχώμενα με πυκνό φύλλωμα ο τετράνυχος βρίσκει συχνά ...καταφύγιο στο φύλλωμα του γιασεμιού.

Θα τον αναγνωρίσετε αν παρατηρήσετε τα φρέσκα κλαδιά στις κορυφές τους ή τα λουλούδια να κολλούν μεταξύ τους από έναν πολύ λεπτό ιστό που μοιάζει με αυτόν της αράχνης. Αν και μπορείτε να ψεκάσετε προληπτικά κάθε 10-15 μέρες με το κλασσικό οικολογικό σκεύασμα γενικής χρήσης για συνήθεις ασθένειες όλων των φυτών, που θα φτιάξετε με 2 μέρη νερό - 1 μέρος οινόπνευμα και 1-2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων, σε περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής του φυτού προμηθευτείτε από ένα φυτώριο ή κατάστημα γεωπονικών ειδών ένα ειδικό σκεύασμα. 



Δείτε και Πρακτικοί και οικονομικοί τρόποι ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΩΝ
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ