2023-03-17 16:38:02
Φωτογραφία για Ακαταστασία στο σπίτι. 2 αλήθειες και 2  λύσεις
Αν τα περιστατικά και οι σκηνές που διαδραματίζονται συχνά πυκνά σε ένα μέσο σπίτι, που δεν διαθέτει επαγγελματικό προσωπικό για την καθαριότητα-τακτοποίησή του, μπορούσαν να αποτελέσουν το θέμα ταινίας θα ήταν πραγματικά δύσκολο να αποφασίσει κανείς για το είδος της. Φαρσοκωμωδία ή τραγωδία; :) Το σίγουρο είναι ότι η ακαταστασία, εκτός του ό,τι τελικώς καταστρέφει κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού και διακόσμησης των χώρων του σπιτιού, δημιουργεί μια αγχωτική ατμόσφαιρα που μας επηρεάζει και μας στερεί την ηρεμία υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας μέσα σε αυτό.

Είναι προφανές  ότι σε σπίτια με πολλούς ενοίκους και κυρίως με μικρά παιδιά, ειδικά όταν πρόκειται για κατοικίες όχι ανάλογων τμ με τα άτομα που κατοικούν σε αυτά είναι δυσκολότερο να επικρατεί γενικά και μόνιμα μια τάξη, πολύ περισσότερο αν πρόκειται και για άτομα με εξαντλητικά ωράρια εργασίας που συνεπάγονται αντικειμενική έλλειψη χρόνου για την φροντίδα του σπιτιού. 


Όμως ο ...κακός χαμός :) πολύ συχνά είναι ένα φαινόμενο που επικρατεί ακόμη και σε μεγάλα σπίτια όπως και σε σπίτια που μπορεί να κατοικούν δύο ή και μόνο ένα άτομο, τα οποία μάλιστα μπορεί να διαθέτουν όλον τον απαιτούμενο χρόνο που απαιτεί η στοιχειώδης τακτοποίηση των προσωπικών μας χώρων. 

Είναι λοιπόν η ακαταστασία στο σπίτι ένα φαινόμενο που οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες ή μήπως τελικώς είναι απλώς θέμα χαρακτήρα κάθε ατόμου;

Όσα και αν ισχυρίζονται "ειδικοί" του είδους που διαθέτουν πάμπολες "επαγγελματικές" συμβουλές ηρεμίας και τάξης, από την ζεν θέση του καναπέ έως το πως θα διπλώνουμε επαγγελματικά τις μπλούζες, λες και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί το χάος :) θα πρέπει να παραδεχτούμε την κύρια πραγματικότητα.

Ότι και οι ψυχαναγκαστικοί άνθρωποι, που δεν αντέχουν να βλέπουν ούτε για δευτερόλεπτα ....στραβωμένο το ριχτάρι του καναπέ :) όσο και εκείνοι που από ιδιοσυγκρασία πραγματικά δεν παρατηρούν καν την ακαταστασία,  έχουν εξοικειωθεί με την ...στοίβα των ρούχων στις καρέκλες ή στο ποδήλατο γυμναστικής και τα σκόρπια αντικείμενα σε κάθε επιφάνεια σε σημείο που να τα αντιμετωπίζουν πλέον ως κανονικότητα, απλά ζουν αναμέσά μας :) 

Ακόμη και στο πιο ασήμαντο πρόβλημα η λύση δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην αλήθεια. Και στο θέμα της ακαταστασίας δύο είναι οι κυρίαρχες αλήθειες.

1 Η τάξη ή η ακαταστασία στο σπίτι είναι θέμα ...dna αλλά και εκπαίδευσης από την παιδική ακόμη ηλικία

2 Αυτό που δημιουργεί οπτικά την εικόνα ενός ακατάσταστου σπιτιού είναι τα πολλά και σε δημόσια θέμα αντικείμενα κάθε είδους (ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ) 

Και επειδή με το dna δεν μπορεί να τα βάλει κανείς :) πραγματικά πρακτικές λύσεις μπορεί να είναι μόνο αυτές που παρέχουν τρόπους και χώρους ώστε να πάντα να μπορούν να τακτοποιηθούν, αν βεβαίως έχουμε την πραγματική θέληση να μην ζούμε μόνιμα σε ένα ακατάστατο, αγχωτικό περιβάλλον. 

1 Ξεκαθάρισμα 

Ο εμπειρικός κανόνας που ισχυρίζεται πως "ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, δεν πρόκεται να χρησιμοποιηθεί ποτέ και μπορεί να λείπει" είναι σε γενικές γραμμές αληθής. 

Από τα ρούχα που δεν φορέθηκαν την τελευταία εποχιακή σεζόν, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα κουζινικά που πιάνουν χώρο χωρίς επίσης να χρησιμοποιούνται, έως τα βιβλία που δεν ανοίχθηκαν για χρόνια και τα κρυμμένα διακοσμητικά στα ντουλάπια γιατί "μα δεν μου πάει να το πετάξω",  έως απλώς τα ...πάντα :)

Ένα σπίτι ασφυκτικά φορτωμένα με αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται, είναι αδύνατο να είναι ένα τακτοποιημένο σπίτι και η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι μπορούμε ποιοτικά και πολύ πιο άνετα να ζήσουμε και με λιγότερα από όσα υπάρχουν μέσα σε ένα σύγχρονο σπίτι. 

Αποφασίστε λοιπόν ένα πραγματικά γενναίο ξεκαθάρισμα, χαρίζοντας ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους, αποσύροντας στην αποθήκη ή στο πατάρι ό,τι δεν σας πάει να πετάξετε και ό,τι περισσέψει τακτοποιήστε το οριστικά στον ...κάδο σκουπιδιών :)

2 Έπιπλα που βοηθούν στον πόλεμο με την ...ακαταστασία

Για όσα απομείνουν ο μόνος τρόπος που βοηθά εύκολα και γρήγορα στην τακτοποίηση του σπιτιού είναι η ύπαρξη επίπλων που να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει τάξη ή τουλάχιστον όχι ορατή ακαταστασία :)

Έπιπλα με κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους που μειώνουν σημαντικά όλα όσα φαίνονται. 

- Κρεβάτια / καναπέδες με αποθηκευτικούς χώρους

Ο αποθηκευτικός χώρος που μπορεί να διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι όπως και ένας καναπές είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και μπορεί να αξιοποιηθεί για τοποθέτηση όχι μόνο λευκών ειδών αλλά και κάθε είδους αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται συχνά, απελευθερώνοντας έτσι χώρους από πιο εύκολης πρόσβασης έπιπλα αποθήκευσης. 

- Έπιπλα με πολλά συρτάρια/κλειστά ντουλάπια

Τα ράφια διακοσμούν, συρτάρια-ντουλάπια τακτοποιούν!

Ο βαθμός λειτουργικότητας δύο ίδιου μεγέθους επίπλων διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το ποιο διαθετει αποκλειστικά ράφια και πιο περισσότερους κλειστούς χώρους στους οποίους ό,τι τοποθετηθεί απλώς δεν φαίνεται. 

Από την είσοδο, το σαλόνι, το υπνοδώματιο έως τα παιδικά δωμάτια και την κουζίνα έπιπλα με ντουλάπια και συρτάρια βοηθούν σημαντικά ο χώρος να φαίνεται πιο τακτοποιημένος. Αν ταυτόχρονα και θα είναι εξαρτάται από τον αν τα αντικείμενα θα τοποθετούνται ή  θα ...πετιούνται σε συρτάρια και ντουλάπια :)

- Κεφαλάρια με αποθηκευτικούς χώρους

Το κεφαλάρι σε στυλ "ξύλινου κουτιού" ήταν ένα δημοφιλές στοιχείο ενσωματωμένο τόσο σε μονά όσο και διπλά κρεβάτια, πριν μερικές δεκαετίες. 

Οι τάσεις του σύγρονου design για μεγάλο διάστημα σχεδόν τα εξαφάνισαν από την αγορά επίπλων αλλά πλέον επιστρέφουν, έστω και με διαφορετικό σχεδιασμό, γιατί τίποτα τελικώς δεν είναι πιο χρήσιμο από το απλώς ...πρακτικό. 

Είτε διαθέτουν αποκλειστικά κλειστό χώρο είτε και ράφια, τα κεφαλάρια που διαθέτουν χώρους αποθήκευσης είναι πολύτιμα, ειδικά σε μικρά σπίτια για τοποθέτηση λευκών ειδών, ρουχισμού εκτός σεζόν αλλά και κάθε είδους αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται συχνά. 

- Τραπεζάκια σαλονιού με αποθηκευτικούς χώρους

Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ξεχάστε στις διακοσμητικές ...λεζάντες :) και επιλέξτε ένα μεγάλο τραπέζι που να διαθέτει τουλάχιστον ένα ράφι, αν όχι συρτάρια και ντουλάπι, ώστε παζλ, αυτοκινητάκια, lego, επιτραπέζια κλπ να μπορούν να τοποθετηθούν εκεί και να μην βρίσκονται μόνιμα στην κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού 

Γενικά κάθε είδους έπιπλο, από έναν μεγάλο καναπέ έως ένα σκαμπώ, είναι  απείρως λειτουργικότερο αν διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο και παρά το, συχνά, μεγαλύτερο κόστος του θα πρέπει να προτιμάται ειδικά από όσους γενικά με την τάξη ...δεν το έχουν και τόσο, αφού όμως προηγηθεί ένα πραγματικό ξεκαθάρισμα και όχι απλή ...αναδιάταξη της ακαταστασίας, που θα περιορίσει όσα θα πρέπει να τακτοποιήσουμε στα πραγματικά απαραίτητα και χρήσιμα  :)

Και ασφαλώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκπαιδεύουμε και τα παιδιά, εφ όσον έχουμε φροντίσει να υπάρχουν οι κατάλληλοι κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι, να τακτοποιούν εκεί τα πράγματά τους. Χωρίς να ξεχνάμε ότι τα παιδιά συνήθως απλώς αντιγράφουν συμπεριφορές και ό,τι και αν προσπαθούμε με λόγια δεν έχει καμιά αξία αν και εκείνα ζουν σε ένα μόνιμα ακατάστατο σπίτι για το οποίο εμείς και οι συνήθειές μας φέρουν την βασική ευθύνη. 
  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ