2023-04-06 07:08:34
Φωτογραφία για Ασφάλεια και ανάπτυξη το δίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ για τους σιδηροδρόμους
Σήμερα η παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος που εστιάζει στην «Ασφάλεια στις μεταφορές» - Ομιλία το μεσημέρι του Αλέξη Τσίπρα

Γεωργία Σαδανά

Συνέχεια στην παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος δίνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εστιάζοντας «στην Ασφάλεια στις μεταφορές», με φόντο την νωπή, σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην αίθουσα «Ιφιγένεια», καίτοι η επεξεργασία της συγκεκριμένης πρότασης είχε ξεκινήσει ήδη από τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Ειδικότερα, το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών» είχε απασχολήσει από τα πρώτα χρόνια της, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που η υλοποίησή του να έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, χωρίς, ωστόσο, να προλάβει να γίνει πράξη. Επικαιροποιημένο και με επέκταση στις σύγχρονες τεχνολογίες, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις μεταφορές επιμένει στο δίπτυχο «ασφάλεια και ανάπτυξη», ιδίως για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, στον αντίποδα, όπως επισημαίνεται, της εγκατάλειψης των υποδομών και των ιδιωτικοποιήσεων.


Πρόκειται, δηλαδή για μια πρόταση που επιταχύνει, κατά πληροφορίες, τις διαδικασίες υλοποίησης των δημοσίων έργων. Και αυτό γιατί, συγκροτεί μια ξεχωριστή οριζόντια δομή που θα εγγυάται αποτελεσματικό και έγκαιρο έλεγχο ασφαλείας των υποδομών. Παράλληλα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προς τη βασική φιλοσοφία της αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα θεσμικό αντίβαρο στην παγιωμένη υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές», θα κατατεθούν απόψεις και προβληματισμοί για το Σύστημα παραγωγής έργων και τη λειτουργία του, την επαναφορά του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου μεταφορών», την αναβάθμιση των μεταφορών, ενώ θα θιγούν και ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, το λόγο αναμένεται να λάβουν τόσο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο κλάδο, όσο και στελέχη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ίδιο πεδίο.

Σημειωτέον ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρόμου αποτελεί ενωσιακή προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία περνά αφενός μέσα από την αναβάθμιση και τη διαλειτουργικότητα του υφιστάμενου δικτύου και αφετέρου μέσα από την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπεραμυνθεί της δημόσιας επένδυσης στα μέσα σταθερής τροχιάς, με γνώμονα τα όσα έχουν επεξεργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα εξειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Ψαλίδι στις ταχύτητες»

Ακόμη, ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να εξεταστεί με αφορμή την σημερινή συζήτηση είναι και το ζήτημα των ταχυτήτων, οι οποίες θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον σε νευραλγικές διαδρομές (όπως η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη), αλλά όχι εις βάρος της παραμέτρου της ασφάλειας. Υπό την οπτική της μείωσης του χρόνου ταξιδιού θα πρέπει να ιδωθούν και οι διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία θέτουν ως επιμέρους προτεραιότητες, σε περίπτωση νίκης τους στις 21 Μαΐου, την αύξηση του Δείκτη Προσβασιμότητας βάσει πληθυσμού, αλλά και την ενίσχυση της Διεθνούς Χερσαίας Διασυνδεσιμότητας, με πρώτο στόχο τη διασύνδεση με τις υποδομές της Βουλγαρίας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας:

10.30 – 12.00 / 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Σύστημα παραγωγής έργων, απαραίτητες δράσεις – τομές για αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση υποδομών (δημόσιων – ιδιωτικών)

Συντονιστής

Γιώργος Δέδες, Συντονιστής του τμήματος Υποδομών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Γενικός Γραμματέας Υποδομών

Ομιλητές

Νίκος Παππάς, Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Νίκος Ανδρεδάκης, Α’ Αντιπρόεδρος ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας)

Γιώργος Βλάχος, Πρόεδρος ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών)

Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)

Μιχάλης Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)

Παναγής Τονιόλος, πρώην Πρόεδρος ΣΕΓΜ – Μέλος ΔΣ ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών - Γραφείων Μελετών)

12.00 – 12.30 Ομιλία | Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

13:00 - 15:00 / 2η Συνεδρία: Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Επαναφορά για την επόμενη μέρα

Συντονιστής

Απόστολος Καραναστάσης, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, Μηχανικός

Ομιλητές

Χρήστος Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Μαρία Λιλιοπούλου, Δημοσιογράφος

Άρης Χατζηγεωργίου, Δημοσιογράφος

Νίκος Λουπάκης, Δημοσιογράφος

Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ