2023-04-09 21:04:25
Φωτογραφία για Ινδία: Τα τρένα σκοτώνουν χιλιάδες βοοειδή κάθε χρόνο.
Αμαξοστοιχίες των Ινδικών Σιδηροδρόμων συγκρούστηκαν με τουλάχιστον 13.000 βόδια μέσα στο 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας 

Εχουμε κι εμείς τα τραγικά μας προβλήματα με τους σιδηροδρόμους, έχουν και οι Ινδοί τα δικά τους. Βέβαια, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις απώλειες των βοοειδών που παρατηρούνται στην πολυπληθή ασιατική χώρα, αλλά οι αριθμοί ακούσιας εξόντωσης των συγκεκριμένων τετράποδων στην Ινδία είναι ελαφρώς σοκαριστικοί. 

Τα ινδικά τρένα συγκρούστηκαν με πάνω από 13.000 βοοειδή το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

 Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 24% από το 2019, όταν 10.609 βοοειδή είχαν χτυπηθεί από αμαξοστοιχίες, σύμφωνα με τους αριθμούς που μοιράστηκαν εννέα από τις 17 σιδηροδρομικές ζώνες στην Ινδία με το BBC. 

Οι θάνατοι βοοειδών από συγκρούσεις τρένων δεν είναι κάτι καινοφανές στην Ινδία, αν και ο έλεγχος των θανάτων από τα μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα λανσάρει νεότερα τρένα. 


Το 2019, μια αμαξοστοιχία τύπου Vande Bharat Express, ημι-υψηλής ταχύτητας, υπέστη βλάβη μόλις μία ημέρα μετά τα επίσημα εγκαίνιά της από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι.

 Εκείνη την εποχή ένας εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων φέρεται να είπε ότι το τρένο ενδέχεται να χτύπησε βοοειδή. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, τρένα Vande Bharat Express συγκρούστηκαν με βοοειδή τρεις φορές στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ, προκαλώντας καθυστερήσεις και ζημιές. Και την περασμένη εβδομάδα, ένα άλλο τρένο-ναυαρχίδα της σειράς υπέστη βλάβες πέφτοντας πάνω σε βοοειδή κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής λειτουργίας πριν από την προγραμματισμένη του αναχώρηση.

 Χιλιάδες Ινδοί μεταφέρουν τα βόδια τους για να βοσκήσουν σε σημεία δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Πολλοί ιδιοκτήτες βοοειδών ζουν κοντά στις γραμμές ή βάζουν τα βοοειδή τους να διασχίσουν τις σιδηροδρομικές ράγες για να μεταφερθούν γρηγορότερα από το ένα μέρος στο άλλο. 

Το τεράστιο δίκτυο των ινδικών σιδηροδρόμων, μήκους 110.000 χλμ., που διασχίζει ένα κατά μεγάλο βαθμό αγροτικό τοπίο, είναι σχεδόν εντελώς μη περιφραγμένο, επιτρέποντας στα βοοειδή κάθε είδους να περιφέρονται ελεύθερα στις γραμμές. Τα βόδια που βόσκουν γρασίδι ή απορρίμματα κατά μήκος των γραμμών συχνά καταλήγουν να συγκρούονται με τρένα. 

Οι ανθεκτικές αμαξοστοιχίες της Ινδίας κατάφεραν να αντέξουν σε μεγάλο βαθμό μετά από αυτά τα περιστατικά, αν και ορισμένα από τα νεότερα τρένα χρειάστηκαν επισκευές, καθώς η μύτη και το μπροστινό τους πλαίσιο αλλοιώθηκαν από τις συγκρούσεις. Επειτα, υπάρχει και η ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

 Ενα δελτίο Τύπου των σιδηροδρόμων που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρει ότι τέτοια περιστατικά «επηρέασαν αρνητικά τις σιδηροδρομικές λειτουργίες» και αύξησαν «την πιθανότητα σιδηροδρομικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκτροχιασμών». 

Η δήλωση αναφέρει περαιτέρω ότι αυτά τα ατυχήματα «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και απώλεια περιουσίας των σιδηροδρομικών μεταφορών». 

Το 2022, δύο μεγάλες ζώνες των σιδηροδρόμων ξόδεψαν λίγο περισσότερα από 145.000 ευρώ για επισκευές σε γραμμές και τρένα – ωστόσο δεν διέρρευσε καμία λεπτομέρεια σχετικά με το ποσό που δαπανήθηκε για επισκευές εξαιτίας ατυχημάτων με βοοειδή. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο υπουργός Σιδηροδρόμων Ασουίνι Βάισνο είπε στο Κοινοβούλιο ότι κατασκευάζονταν φράχτες ή τοίχοι ορίων δίπλα σε τροχιές, σε περιοχές επιρρεπείς στην παραβίαση βοοειδών, καθώς και ότι λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψη των απορριμάτων και το κλάδεμα δέντρων και θάμνων κοντά στις ράγες. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι δρόμοι προς τις μεγάλες πόλεις βελτιώνονται, ώστε οι βοσκοί να ενθαρρυνθούν να τους χρησιμοποιούν, αντί για τις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι κατασκευάζουν επίσης έναν μεταλλικό φράχτη με δοκάρια, μήκους 620 χλμ., στη διαδρομή Βομβάη – Αχμενταμπάντ, για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις βοοειδών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η περίφραξη του οφιοειδούς δικτύου των Ινδικών Σιδηροδρόμων είναι σχεδόν αδύνατη. 

Ο Ρακές Τσόπρα, πρώην σιδηροδρομικός αξιωματούχος, λέει ότι «το φράγμα ή η περίφραξη σιδηροδρομικών γραμμών δεν είναι μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα, κάτι που γνωρίζουν και οι σιδηροδρομικοί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι έξω από τη συμβατική λογική». Μια επιλογή θα ήταν η υποβολή αγωγών και η επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες βοοειδών που παραβιάζουν τις γραμμές. 

Υπάρχει ήδη νόμος για αυτό, σύμφωνα με τον οποίο όσοι κρίνονται ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και πρόστιμο έως 1.000 ρουπίες (μόλις 11 ευρώ). Η Western Railways ανέφερε στο BBC ότι έχει καταγράψει 191 περιπτώσεις παραβίασης, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.100 ρουπιών (100 ευρώ) μεταξύ 2019 και 2022. Αλλά, προφανώς, τα πρόστιμα δεν αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα. 

Ενας άλλος πρώην αξιωματούχος των σιδηροδρόμων, ο Αρουμέντρα Κουμάρ, λέει ότι «η περίφραξη ή ανύψωση των σιδηροδρομικών γραμμών σε ολόκληρη τη χώρα είναι μια βιώσιμη λύση», αλλά προσθέτει ότι μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή. Ενας καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων με βοοειδή είναι η συνεργασία με κατοίκους που ζουν κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές και μια ενημέρωση για τον ρόλο τους στην πρόληψη τέτοιων συγκρούσεων, λέει ο Κουμάρ. 

«Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε σημεία επιρρεπή σε ατυχήματα και να φτιάξουμε διαδρόμους αγελάδων και βουβαλιών, ώστε να περιορίσουμε τις συγκρούσεις βοοειδών με τρένα» προσθέτει. 

Πηγή: Protagon.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ