2023-04-19 20:45:42
Φωτογραφία για Παναγιώτης Κατσούλης : Τις Κοινότητες και τα μάτια μας!



Ο τρόπος εκλογής των Προέδρων και των Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων σε ξεχωριστή κάλπη που ίσχυσε το 2019 δυστυχώς αποτελεί παρελθόν, παρ’ όλο που είχε την καθολική αποδοχή αιρετών και πολιτών...... Η κυβέρνηση διακατεχόμενη από μια άκρως αντιδημοκρατική αντίληψη θέσπισε το μοντέλο του «νικητή δημάρχου που τα παίρνει όλα», ώστε να μπορεί δήθεν να διοικεί με τους «δικούς του». Το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου και μετά από διαδοχικές παλινωδίες, επανέφερε το εκλογικό σύστημα του 2014, με όριο όμως τους 200 κατοίκους ανά κοινότητα αντί των 300 που ίσχυε από το 1997.

Όσοι υποστηρίζουν την ενδοδημοτική αποκέντρωση και τη χρηστή διοίκηση με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, οφείλουν αύριο να θεσπίσουν ένα διαφορετικό μοντέλο. Ήτοι, επαναφορά των αυτοτελών τοπικών ψηφοδελτίων σε κάθε κοινότητα, ξεκαθάρισμα της πονεμένης ιστορίας των αρμοδιοτήτων/πόρων των Κοινοτήτων, άρση για ορισμένες εξ αυτών της «δυνητικής ευχέρειας» του δημάρχου στην εφαρμογή τους.

Είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Τα χωριά μας, η ραχοκοκαλιά του πρωτογενούς τομέα, ερημώνουν και το συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων δήμων επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση. Η πρόσφατη απογραφή την κατέδειξε. Η συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου απαιτεί πρωτίστως τη σχεδιασμένη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από κράτος, περιφέρεια και δήμο, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στις κοινότητες.

Έως ότου αυτή η πραγματικότητα αλλάξει στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τοπικά και να καθιερώσουμε ένα αλλιώτικο μοντέλο δημοτικής διοίκησης/στήριξης, παρά τους υφιστάμενους θεσμικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα:

1. Υλική και οικονομική υποστήριξη του δήμου στα Τοπικά Συμβούλια, για να αναλάβουν εκείνα σχεδιασμένα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην Πάγια Προκαταβολή, αφού γνωρίζουμε πως αυτή δεν επαρκεί.

2. Προτεραιότητα στην αγροτική οδοποιία.

3. Διεκδίκηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ χωρίς πληθυσμιακούς φραγμούς για υδρεύσεις – αποχετεύσεις ή με τη συνένωση κοινοτήτων σε ενιαίο πρόγραμμα υλοποίησης.

4. Στήριξη των ντόπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

5. Εκπόνηση μελετών και ένταξη του δήμου στο “στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας”. Αφορά δράσεις των υπουργείων Οικονομικών, Γεωργίας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών. Περιλαμβάνει 225 ορεινούς ΟΤΑ, 2.158 κοινότητες με 750.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 220.000 ζουν μόνιμα σε 38 μικρούς ορεινούς δήμους. Η γειτονική μας Ήπειρος έχει ήδη εντάξει 10 δήμους. Οι πέντε κοινότητες του Αρακύνθου και οι δύο της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού (Σταμνά, Άγιος Ηλίας), μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Αφουγκραζόμαστε την αγωνία Τοπικών Συμβουλίων και κατοίκων

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μαζί τους

Δίνουμε τέλος στους ψεύτικους διαχωρισμούς οι “δικοί μας” και οι “άλλοι”

 

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ

Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ