2023-04-23 17:30:38
Φωτογραφία για Η εορτή του Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Γεωργίου  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας



Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά, κατά την όποια εφέτος συνέπεσε και η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κατά την ημέρα αυτή πανηγύρισαν πολλοί Ενοριακοί Ιεροί Ναοί και Παρεκκλήσια σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου 2023 στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά, στο χωριό Άγιος Θωμάς Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στους δύο Αγίους που εορτάζουν, στον Απόστολο Θωμά και στο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο.

Περιέγραψε την εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού στους Μαθητές Του, απόντος του Θωμά, ο οποίος δεν αρκείται στην διαβεβαίωση των συμμαθητών του και βιώνει την «καλή απιστία», όπως την χαρακτηρίζει ο ιερός Υμνογράφος. Έπειτα αναφέρθηκε στην δεύτερη εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου, παρόντος του Θωμά, όποτε και ομολογεί: «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου». Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύουν και χαρακτηρίζουν σωτηριώδη αυτή την ομολογία του Αποστόλου Θωμά.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, ότι ο Απόστολος Θωμάς αντιτάσσει στη λογική, την επιθυμία των αισθήσεων. Επιθυμεί να αποκτήσει την εμπειρία της κοινωνίας με τον Αναστημένο Ιησού. Όχι απλώς να πληροφορηθεί ή να ακούσει από τους άλλους μαθητές, αλλά ο ίδιος να δει και να γευθεί αυτή την εμπειρία. «Η  Ανάσταση δεν είναι μία πληροφορία, που κάποιος μας δίδει και πρέπει εμείς να την αποδεχτούμε. Δεν είναι ένα γεγονός, που άλλοι το έζησαν και μας το περιγράφουν. Είναι συνάντηση του Αναστάντος Χριστού με τον άνθρωπο, είναι μία κοινωνία του φωτός. Και η συνάντηση αυτή μεταμορφώνει τη ζωή του ανθρώπου, ο οποίος χαράσσει πλέον νέα πορεία πνευματικής δύναμης, ελπίδος και ανεκλαλήτου χαράς» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Μιλώντας για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που έζησε τον 3ο αιώνα, τόνισε, ότι είναι ο κατεξοχήν αναστάσιμος Άγιος. Είναι εκείνος που στηρίχθηκε στην Ανάσταση του Χριστού και βίωσε τον δικό του μαρτυρικό θάνατο ως το πέρασμα του από την γη στον ουρανό, από τα πρόσκαιρα και τα εφήμερα στα αιώνια, από την επίγεια πατρίδα στην επουράνια και στην αιωνιότητα της βασιλείας των ουρανών.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ποθήσουμε όλοι μας να αποκτήσουμε μια ζωντανή, μια αληθινή σχέση με τον Χριστό. Όχι μία επιπόλαια, επιφανειακή, φευγαλέα ή συμφεροντολογική σχέση μαζί Του, αλλά μια σχέση που θα μας μεταφέρει από το χώρο των αισθήσεων στην εμπειρία της πίστεως.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του χωριού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης». Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου και πλήθος πιστών.

 

Το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου.

Κατά το κήρυγμά του υπογράμμισε, ότι ο Χριστός συγκαταβαίνει για μια ακόμα φορά και επιτρέπει στον μαθητή Του, τον Θωμά και τον προτρέπει να ψηλαφίσει τα χέρια, τα πόδια και την πλευρά Του για να αισθανθεί και να λάβει την εμπειρία της Αναστάσεως.

Διαχρονικά ο Χριστός μας καλεί όλους και μας δίδει την άδεια να ψηλαφήσουμε τα άχραντα χέρια Του, που είναι πληγωμένα από τα καρφιά και ματωμένα από την σταυρική θυσία του Γολγοθά. Μας καλεί να ψηλαφίσουμε τους τίμιους πόδας Του, που φέρουν τα στίγματα του Πάθους Του. Αυτούς τους πόδας, που περιόδευσαν κάθε πόλη και κάθε κώμη αναζητώντας το πλανώμενο πρόβατο. Μας καλεί να ψηλαφήσουμε και εμείς την λογχευθείσα πλευρά Του, από την οποία «εξήλθε αίμα και ύδωρ». Κάτω από αυτή την πλευρά βρίσκεται η καρδία του Χριστού, μια καρδία πλήρους αγάπης, μια καρδία που αγάπησε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τους σταυρωτές Του.

Αυτή η ψηλάφηση είναι ένα μυστήριο συγκλονιστικό που μας οδηγεί στην ομολογία και η ομολογία μας στηρίζει στην πίστη, η πίστη στην αγάπη και η αγάπη στην σωτηρία, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε να αισθανθούμε τον Θεό δικό μας, να αφιερώσουμε την ψυχή και την ζωή μας σε Εκείνον, για να γίνει η πηγή της δύναμης, της τόλμης και της ελπίδος μας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του οικονόμου στον εφημέριο του Ναού, π. Φώτιο Σοφρώνη, τον οποίο επήνεσε για την ταπείνωση και την αθόρυβη διακονία του στην Ενορία αυτή. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο ότι υπηρετεί την τοπική Εκκλησία ως εθελοντής ιερεύς, αφού παράλληλα ασκεί και το επάγγελμα του λογιστού, διατηρώντας το λογιστικό του γραφείο. Τον συνεχάρη και ευχήθηκε να μιμηθούν το παράδειγμά του και άλλοι ευλαβείς άνδρες και να προσέλθουν στις τάξεις του κλήρου, για να συνδράμουν το ποιμαντικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και να καλύψουν τα πολλά εφημεριακά κενά που υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/3jiXyQSSof3mvTjy7

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/sTZTZiMMtkXKnntP9

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ