2023-04-27 12:36:47
Φωτογραφία για Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week), που τρέχει για φέτος στις 24-30 Απριλίου 2023.

 



 

Ημερομηνία 27.4.2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού, που φέτος εορτάζεται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου, έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία του εμβολιασμού και να προωθήσει την πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον κόσμο.. Το υλικό και τα βασικά μηνύματα για το 2023, επικεντρώνονται στην στη σημασία του έγκαιρου τακτικού εμβολιασμού και την κάλυψη εμβολίων που χάθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

Επίσης ο Π.Ο.Υ. και η UNICEF, υπολογίσαν ότι μέχρι το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19, 25 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τις δόσεις για βασικά εμβόλια, όπως της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και της μηνιγγίτιδας.


Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε μια αυστηρή υπενθύμιση ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Όλες οι χώρες αποδείχθηκαν ευάλωτες ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και την ισχύ των συστημάτων υγείας τους. Η ευρεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊού συνέβαλε καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και την αποκλιμάκωσή της.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και σύμφωνα με μελέτη από τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) 470.000 ζωές ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σώθηκαν, κατά τους πρώτους 11 μήνες της εφαρμογής του εμβολιασμού σε 33 χώρες.

Η εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Όταν δεν εφαρμόζεται ο συστηματικός εμβολιασμός, ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνει και οι χώρες πρέπει να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στον βασικό εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί δημόσιο αγαθό. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Παράλληλα, η ορθή ενημέρωση των πολιτών και η διαμόρφωση σωστών αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

Ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης δια μέσου των εμβολιασμών, εφάρμοσε προγράμματα προαγωγής του εμβολιασμού στην κοινότητα, συνεργάστηκε με επιστημονικές εταιρείες για την διοργάνωση webinar, εξέδωσε φυλλάδιο εμβολιασμού για την covid- 19, βοήθησε στην πραγματοποίηση κατ' οίκων εμβολιασμών.

Επιπλέον συμμετείχε για 2 χρόνια στην Πανελλήνια Εκστρατεία για τα Εμβόλια και τα Αντιβιοτικά, που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών πόλεων –ΕΔΔΥΠΠΥ, για τους Δήμους μέλη του.

Μέσα από αυτή την συνεργασία, εφάρμοσε στα ΚΔΑΠ του πρόγραμμα αγωγής υγείας για τα εμβόλια, το όποιο αποτυπώθηκε στην έκδοση του ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΔΑΠΟΥΠΟΛΗ: Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων».

Τα παιδιά των ΚΔΑΠ με την συνεργασία των εκπαιδευτικών τους, δημιούργησαν τους ήρωες τους, οι οποίοι μάχονται στην πόλη τους για την υγεία τους και αυτό επιτυγχάνεται μέσω των εμβολιασμών και των Ανοσοηρώων τους.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των εμβολιασμών που διανύουμε, τα παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου Ξηρομέρου στέλνουν το δικό τους μήνυμα: Τα εμβόλια προστατεύουν την ζωή μας.

 

(Βιβλιογραφικές πηγές: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Ευρωπαϊκό Τμήμα Υγείας - Υπουργείο Υγείας).

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ