2023-05-05 21:15:33
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «Έξοδος – Διέξοδος 1922-2022» Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΥΜΠΑΣΗ ομαδική έκθεση του Ε.Ε.Τ.Ε. φιλοξενείτε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο όπου σήμερα στεγάζεται η Βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων.....Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην έκθεση, συμμετέχουν διακεκριμένοι δημιουργοί, μεταξύ των οποίων και ο γλύπτης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΥΜΠΑΣ ο οποίος συμμετέχει με το εμβληματικό έργο " AΠO ΣMYPNH ΣE EΛΛAΔA " και έχει φιλοτεχνηθεί σε γύψο από τον Καλλιτέχνη το 2022. Το θέμα του εμπνευσμένο από την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ '22, ανήκει στον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, μας μαρτυρεί, με τα μέσα της τέχνης του, για τα δραματικά εκείνα γεγονότα του 1922.

Με το σχήμα της δακρυόεσσας πέρλας, η μορφή συνιστά εικονιστική συμβολοποίηση  του θρήνου και των δακρύων, η παρουσία της βάρκας ερμηνεύει, με τη σειρά της, την ιδέα της  φυγής, συγκεκριμένα το πέρασμα των προσφύγων δια θαλάσσης από τη Σμύρνη, από τα παράλια της Τουρκίας, προς την Ελλάδα, προς τα  κοντινότερα ελληνικά νησιά.   


Η θέληση άλλωστε του δημιουργού για τοποθέτηση και φωτογράφιση  του έργου σε υδάτινο στοιχείο επιτείνει τους ρεαλιστικούς τόνους του θέματος, δημιουργώντας μια επιτυχημένη συνδιαλλαγή στα όρια του φυσικού και του ιστορικού χώρου και χρόνου.

Η απότμηση εξάλλου – ο βίαιος ακρωτηριασμός – της πρύμνης της βάρκας συμβολίζει την καταστροφή της πόλης και της περιουσίας των Ελλήνων της Σμύρνης,  καθώς και την αποκοπή τους από το παρελθόν, από την προηγούμενη ζωή  τους, ενώ η εμφαντική αποτύπωση της πλώρης της βάρκας παραπέμπει  στο νέο τους  προορισμό, τη μελλοντική πατρίδα, την αυριανή ζωή τους. Εν τούτοις, η άρνηση του καλλιτέχνη να στήσει τη  μορφή σε ομόρρυθμη φορά με εκείνη της πλώρης καταδεικνύει  την έλλειψη ελπίδας και πίστεως, από την πλευρά  των εν λόγω προσφύγων, για  ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη χώρα – πατρίδα, καθώς και τη δυσπιστία και την έγνοια τους για ότι τους περιμένει εκεί.

Η μορφή στέκει μοναχική και μετέωρη ανάμεσα  σε δύο κόσμους χωρίς στην ουσία να ανήκει κανένα από αυτούς.

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Λένορμαν 218, Αθήνα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής

ταυτότητας.

Eγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου - ώρα: 18:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 11:00-20:00

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να

απευθύνονται στο Ε.Ε.Τ.Ε.

Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας: Αθήνα 9.84

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ