2023-05-07 20:21:16
Φωτογραφία για Σινεράρια. Ο ανθεκτικός θάμνος με το ασημί φύλλωμα
Το πολύ ξεχωριστό "ασημί" φύλλωμα, η ανθεκτικότητά της σχεδόν σε όλες τις συνθήκες και οι ελάχιστες φροντίδες που χρειάζεται κάνουν την Σινεράρια ένα από τα πιο κατάλληλα φυτά για κάθε κήπο και μπαλκόνι.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Cineraria maritima η  βοτανολογική της ονομασία και εκτός από Σινεράρια συχνά αναφέρεται ως Τσιρόρια αλλά και Ασημόφυλλο, λόγω της απόχρωσης του φυλλώματος. 

Με καταγωγή από τα Κανάρια Νησιά πρόκειται για ένα σχεδόν ξηρόφυτο είδος, ιδιαίτερα δημοφιλές για Μεσογειακούς, άνυδρους και νησιώτικους κήπους.  

Η καλλωπιστική αξία της οφίλεται τόσο στα εντυπωσιακά μεγάλα και πολυσχιδή φύλλα με γκριζωπή απόχρωση και βελουδένια υφή όσο και στα όμορφα κίτρινα άνθη που δίνουν στο ανθισμένο φυτό πολύ όμορφη όψη. 

Τα σε σχήμα μαργαρίτας λουλούδια σχηματίζουν ταξιανθίες στις άκρες των βλαστών και η χρωματική τους αντίθεση με το φύλλωμα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 


Οι πιο κοινές ποικιλίες διαθέτουν κίτρινα λουλούδια, υπάρχουν όμως και πιο σπάνια είδη με άνθη σε μπλε ή μωβ απόχρωση.  

Το συμπαγές φύλλωμα αναπτύσσεται σε μορφή χαμηλής πόας με ύψος που δεν ξεπερνά τα 80-90cm και περίπου αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη. .  

Πρόκειται πολυετές είδος που μόνο σε περιοχές με ιδιαίτερα κρύους χειμώνες καλλιεργείται ως μονοετές, λόγω της μειωμένης αντοχής της στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Η Σινεράρια είναι κατάλληλη για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε καλλωπιστικά παρτέρια σαν χαμηλό φυτό πρώτης σειράς, δημιουργία μπορντούρας, οριοθέτηση διαδρόμων-μονοπατιών, για χρήση σε βραχόκηπους αλλά και για φύτευση σε γλάστρες - ζαρντινιέρες.   

Τα ανθισμένα κλαδιά είναι ιδιαίτερα όμορφα και τοποθετημένα σε βάζο ενώ ανήκει στα είδη που αποξηραίνεται εύκολα με φυσική διαδικασία. 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και φωτεινά ημισκιερά σημεία προστατευμένα από τον έντονο ψυχρό αέρα με πιο ιδανικές θέσεις αυτό που το φυτό θα δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα πρωινό ή απογευματινό ήλιο αλλά θα είναι προστατευμένο από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Σε συνθήκες  σκιάς η ανθοφορία της είναι αισθητά μειωμένη αλλά και το φύλλωμα χάνει την ανοιχτόχρωμη απόχρωσή του. 

Από τα πιο κατάλληλα είδη για παραθαλάσσιες περιοχές, αφού μένει ανεπηρέαστη από την αλατότητα του εδάφους και τη ατμόσφαιρας. 

Πότισμα:  Χρειάζεται μέτριο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες, στο αρχικό στάδιο φύτευσης ενώ μετά την πλήρη εγκατάστασή της είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και ευδοκιμεί ακόμη και με ελάχιστα ποτίσματα, ειδικά αν είναι προστατευμένη από τον μεσημεριανό ήλιο. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Κλάδεμα:  Δεν απαιτεί κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών-ασθεντικών βλαστών ή για αραίωση του πυκνού - συμπαγούς φυλλώματος. 

Λίπανση: Η μηνιαία λίπανση με ένα ενισχυτικό για καλλωπιστικά σε υγρή μορφή, εκτός των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού, ευννοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Σινεράρια ανθοφορεί από τα μέσα της άνοιξης και όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Κάποια φυτά μπορεί να παρουσιάζουν μια πρώτη ανθοφορία αμέσως μετά το τέλος του χειμώνα και ακόμη μία στις αρχές του καλοκαιριού. 

Η πρώτη ανθοφορία εμφανίζεται μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια από την φύτευση. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά και μοσχεύματα στην διάρκεια του φθινοπώρου ή της άνοιξης. 

Στα φυτώρια θα βρείτε αναπτυγμένα φυτά Σινεράριας για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το πραγματικά ξεχωριστής όψης, ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ