2023-05-14 18:08:15
Φωτογραφία για Δείτε την υπέρλαμπρη Αφροδίτη στον ουρανό
Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας

Αγαπητοί φίλοι, αν και ο Μάης είναι συννεφιασμένος, η Γη κι οι πλανήτες συνεχίζουν το αδιάκοπο ταξίδι τους γύρω από τον Ήλιο και απόψε ή τις επόμενες βραδιές, κοιτάζοντας στον καθαρό νυχτερινό ουρανό, στα δυτικά, θα αναγνωρίσουμε αμέσως την υπέρλαμπρη Αφροδίτη που δεσπόζει χαμηλά στον ορίζοντα. Δεξιά από την Αφροδίτη, στο ίδιο ύψος από τον ορίζοντα, θα παρατηρήσουμε κι ένα μοναχικό λαμπρό αστέρι. Πρόκειται για την Αίγα ή αλλιώς την καρδιά του Βράχμα ή Capella ή Αλαιούκ, μερικά από τα ονόματα που έδωσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί στο φωτεινότερο άστρο του αστερισμού του Ηνίοχου. Η Αίγα συμβολίζει στην ελληνική μυθολογία την Αμάλθεια, την τροφό γίδα που έδωσε το γάλα της στον πεινασμένο Δία όσο ήταν κρυμμένος στο οροπέδιο του Ψηλορείτη για να γλιτώσει από τον πατέρα του Κρόνο. Θαυμαστό είναι το γεγονός ότι στους περισσότερους αρχαίους μεσογειακούς πολιτισμούς, τα ονόματα αυτού του άστρου μεταφράζονται ως "μικρή γίδα". Άλλο ένα δείγμα του πόσο συγγενείς είναι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων. 


Η Αίγα στα μάτια μας φτάνει ως ένα φωτεινό αστέρι αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τετραπλό αστρικό σύστημα 40 περίπου έτη φωτός μακριά μας. Αποτελείται από δύο κίτρινους γίγαντες, άστρα που προχωρούν προς το τελευταίο στάδιο της αστρικής τους εξέλιξης και έχουν διογκωθεί ώστε να χωρούν εκατοντάδες φορές τον δικό μας Ήλιο. Περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλον σε κοντινή απόσταση, μικρότερη της απόστασης Ήλιου - Γης. ). Τα μεγάλα άστρα της Αίγας, γεννήθηκαν πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, η μεγάλη μάζα τους όμως, τα οδήγησε σε μία μεγάλη σπατάλη του υδρογόνου τους. Ίσως για να θρέψουν τον μικρό Δία. Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσαν να θρέψουν με το φως τους θνητούς. Η γρήγορη εξέλιξη τους, η κοντινή απόσταση τους, καθιστούν την ύπαρξη ζωής γύρω τους μάλλον απίθανη.

Τα υπόλοιπα δύο μέλη του συστήματος είναι ερυθροί νάνοι, αστέρια με μάζα μικρότερη του Ήλιου που θα ζήσουν πολύ περισσότερο από τους γείτονες τους και περιφέρονται αρκετά μακρύτερα τους, πιθανότατα περισσότερο από 10000 αστρονομικές μονάδες ή 2 μήνες φωτός (ο Πλούτωνας απέχει από τον Ήλιο 39 αστρονομικές μονάδες). Σε αυτές τις ήσυχες γειτονιές, η ύπαρξη πλανητών με ζωή είναι πιο πιθανή. Αλλά αυτό ίσως προβληματίσει τους δικούς μας πολύ μακρινούς απογόνους. Το γρηγορότερο διαστημόπλοιο μας, θα μπορούσε να φτάσει το κοντινό αυτό τετραπλό σύστημα σε 800.000 χρόνια.

(Στη φωτογραφία, η σύγκριση του Ήλιου μας SOL, με το σύστημα της Αίγας. Πηγή: wikipedia)

Πηγή : Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ