2023-05-16 09:33:43
Φωτογραφία για Φριτέζες αέρα: Υγιεινές ή τοξικές; Τι να προσέξετε
Οι φριτέζες αέρα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του ότι είναι διαδεδομένες ως μια πιο υγιεινή λύση αφού ουσιαστικά “τηγανίζει” χωρίς λάδι.

Αναμφισβήτητα, οι φριτέζες αέρα προσφέρουν το ίδιο τραγανό αποτέλεσμα στα φαγητά, αλλά με τρυφερό περιεχόμενο, αλλά χωρίς τα λιπαρά και τις επιπλέον θερμίδες. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και ως εναλλακτικές για το ψήσιμο. Αυτή τη λειτουργία ουσιαστικά αντικαθιστά η φριτέζα αέρος, ωστόσο άλλες υγιεινές λύσεις είναι το ψήσιμο σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, από κέικ μέχρι λαχανικά.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται για το ότι οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι τοξικές. Αλλά είναι κάτι τέτοιο αλήθεια;

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Megan Hilbert και δηλώσεις της στον ιστότοπο Delish, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, ειδικά αν τις χρησιμοποιείτε σε λιγότερο από 260 βαθμούς Κελσίου, γιατί οτιδήποτε πάνω από αυτό ενέχει τον κίνδυνο να διασπαστούν ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αλλά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, δεδομένου ότι οι περισσότερες φριτέζες δεν ξεπερνούν τους 230 βαθμούς.

Ναι, αλλά αν είναι έτσι, τι προκαλεί τις ανησυχίες σε ορισμένους καταναλωτές;

Η Hilbert αναφέρει πως συχνά οι φριτέζες αέρα είναι επικαλυμμένες με αντικολλητικό υλικό. Πολλά από τα αντικολλητικά υλικά περιέχουν PFAS, περίπου 12.000 ενώσεις (πάνω από 4.700 μπορούν να βρεθούν σε κοινά καθημερινά αντικείμενα) που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τη θερμότητα και τυχόν λίπη.

Εξαιτίας του ότι είναι τόσο ανθεκτικές, όμως, διασπώνται υπερβολικά αργά στο περιβάλλον, μολύνοντας τόσο τη φύση όσο και τους οργανισμούς στους οποίους περνά μέσα από αυτό.

Επειδή μένουν στο σώμα και το περιβάλλον για εξίσου μεγάλο διάστημα, οι PFAS αποκαλούνται “για πάντα χημικά” ενώ συνδέονται με την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο, όπως καρκίνο, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού και γενετικές ανωμαλίες.

Οι ανησυχίες των καταναλωτών βασίζονται στο ότι το τεφλόν και άλλες αντικολλητικές επικαλύψεις περιείχαν ιστορικά, ενώσεις που ονομάζονταν PFOA, που επίσης συνδέονταν με παθήσεις, όπως η νεφρική και ηπατική νόσος. Από το 2013, ωστόσο, όλα τα προϊόντα Teflon δεν περιέχουν PFOA, επισημαίνει η διαιτολόγος.

Ένας άλλος ανησυχητικός παράγοντας για τους καταναλωτές στις φριτέζες αέρα είναι τα ακρυλαμίδια, τα οποία αποτελούν ουσίες που σχηματίζονται μέσω μιας φυσικής χημικής αντίδρασης μεταξύ των σακχάρων και της ασπαραγίνης.

Τα ακρυλαμίδια έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι προκάλεσαν καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά σύμφωνα με τον FDA, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα πειράματα ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που βρέθηκαν στα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι, αναφέρεται στο Delish.

Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται πιο συχνά σε τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη ή αμινοξέα, όπως οι τηγανιτές πατάτες, σύμφωνα με την Δρ Laura Purdy και δηλώσεις της στο ίδιο σάιτ, αλλά μπορεί να σχηματιστεί κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το μαγείρεμα σε φριτέζα αέρα και σε οποιοδήποτε τρόφιμο.

Οπότε μιας και το ακρυλαμίδιο μπορεί να βρίσκεται σχεδόν οπουδήποτε, οι φριτέζες αέρα δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο. Αντίθετα, σύμφωνα με μια μελέτη δημοσιευμένη το 2015 στο Journal of Food Science, είναι ασφαλέστερο το μαγείρεμα στον αέρα, αφού με αυτό τον τρόπο μειώνεται η παρουσία ακρυλαμιδίων κατά 90%.

Χρησιμοποιώντας τη φριτέζα αέρα με ασφάλεια

Για να χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα σας με ασφάλεια, αποφύγετε να τοποθετείτε σε αυτήν υπεβολική ποσότητα λαδιού, καθώς έτσι το μαγείρεμα μπορεί να μην είναι τόσο ομοιόμορφο. Επιπλέον, η φριτέζα σας μπορεί να γεμίσει λίπη και να προκληθούν δυσάρεστες οσμές.

Για ακόμη περισσότερη ασφάλεια μπορείτε να μην χρησιμοποιείτε αντικολλητική φριτέζα αέρα, ειδικά εάν το υλικό είναι κατεστραμμένο ή γρατσουνισμένο ή θρυμματισμένο. Τουναντίον, χρησιμοποιήστε σκεύη σιλικόνης ανθεκτικά στο ξύλο ή στη θερμότητα στη φριτέζα αέρα για να μειώσετε τις γρατσουνιές και τις ζημιές.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ