2023-06-01 18:14:34
Φωτογραφία για Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της ΠΔΕ με τίτλο «Φλόγα Πολιτισμού»Πάνω από 250 είναι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο: «Φλόγα Πολιτισμού», το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2023, στο ξενοδοχείο AthensPlazaστην Αθήνα, παρουσία και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν......

«Ο πολιτισμός είναι ψυχαγωγία, εκπαίδευση και ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Επιπλέον όμως, είναι εξωστρέφεια αλλά και συνθήκη κοινωνικής ευημερίας, ακόμα και οικονομικής ανάπτυξης, για κάθε τόπο. Και ένας τόπος σαν τη Δυτική Ελλάδα, με το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει, δεν γίνεται να μην «ακουμπάει» στον πολιτισμό, εάν θέλει να κοιτάξει προς ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και πρόσθεσε: «Πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε ένα πρώτο παράθυρο ευκαιρίας με την κάμψη των κρουσμάτων και έτσι, καταφέρουμε να θέσουμε σε εκκίνηση το σχέδιό μας.  Και ποιο είναι αυτό;Να μετατρέψουμε όλη τη Δυτική Ελλάδα σε ένα μεγάλο «εργαστήρι» πολιτιστικής δράσης.Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαθέτοντας ένα ποσό που υπερβαίνει το 1 εκ

. ευρώ, έγινε ο φορέας που έφερε κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο στις μεγάλες, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος και το Μεσολόγγι. Και για πρώτη φορά στάθηκε ενεργά στο πλευρό τοπικών πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών σχημάτων για να μπορέσουν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους.Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η πιο τρανή απόδειξη της ανάγκης που είχε η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχει σε εκδηλώσεις πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την απομόνωση και το «σιωπητήριο» της πανδημίας, αλλά και του πολύ σημαντικού οικονομικού αποτελέσματος που είχαν τα πολιτιστικά δρώμενα, ιδιαίτερα στις πιο μικρές κοινωνίες».

Το πολιτιστικό  πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει εκδηλώσεις κορυφαίων καλλιτεχνών, αλλά και πάρα πολλές συνδιοργανώσεις με τοπικούς φορείς, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.«Είμαστε περήφανοι που στην ατζέντα μα περιλαμβάνονται μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκδόσεις ποιητικών συλλογών και φωτογραφικών άλμπουμ, ακόμα και λαϊκές ή παραδοσιακές γιορτές χορού και μουσικής. Νοιαζόμαστε εξίσου για όλες τις μορφές τέχνης και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Δυτική Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε έναν τόπο όπου κάθε γωνιά του έχει ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση, το σύνολο των στελεχών της Περιφέρειας για τη δουλειά τους και τους σπουδαίους καλλιτέχνες για την εξαιρετική προσπάθεια που έχουν κάνει ως προς την κατάρτιση του προγράμματος. 

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης τόνισε «Υλοποιούμε δράσεις ως φορέας υλοποίησης σε πόλεις των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε σε δράσεις φορέων Πολιτισμού, Δήμων, Νομικών Προσώπων και συλλόγων. Και δεν σταματάμε εκεί. Η Περιφέρεια ενισχύει το έργο των ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου, όπως επίσης και θεσμούς όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δίνοντας την προσοχή και την δυναμική που αρμόζει σε γεγονότα που προσθέτουν αξία στον τόπο μας» και εξειδίκευσε ως προς τους άξονες συνεργασίας.

Όπως είπε ο κ. Κοροβέσης, η Περιφέρεια διοργανώνει περισσότερες από 75 δράσεις ως φορέας υλοποίησης σεπεριοχές όπως ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Πάτρα, το Αίγιο, η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και το Θέρμο που θα φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες ή θεατρικά δρώμενα.  Γνωστοί καλλιτέχνες συστρατεύονται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ψυχαγωγήσουν και να εκπαιδεύσουν το κοινό, προσφέροντας χαμόγελα και αισιοδοξία. 

Σε περισσότερες από 180 δράσεις συλλόγων και φορέων Πολιτισμού, η Περιφέρεια βάζει τη σφραγίδα της για το 2023 και ταξιδεύει στο Πανόπουλο, τη Φιγαλεία, την Ανδρίτσαινα, το Στρούσι, τη Γλύφα, το Τραγανό, τα Μακρίσια, το Νησί, τα Σταμνά, τη Σαργιάδα και αλλού.

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα συνεργασιών, ο Αντιπεριφερειάρχης εστίασε στην ενίσχυση θεσμών και συνεργασίες, όπως το φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, αλλά και τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου που χρηματοδοτούνται για τα έξοδα κινητικότητας των σχημάτων τους. 

Τέλος,μιλώντας για την ανάδειξη και περαιτέρω ανάπτυξη Πατρινού Καρναβαλιού υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το 2023 η Περιφέρεια σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πατρέων συνεισφέροντας ποσό αξίας 50.000 ευρώ (πενήντα χιλιάδων ευρώ) για την ενίσχυση του θεσμού.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι βουλευτές, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ιάσονας Φωτήλας, οι αντιπεριφερειάρχες, Ανδρέας Φίλιας και Τάκης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών, π.Ανδρέας Θεοδωράτος, οι καλλιτέχνες, Χριστίνα Αλεξανιάν, Στέλλα Κονιτοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Σαββιδάκης, Σαβέρια Μαργιολά, Μαρία Βασιλοπούλου, Άκης Δείξιμος, Ελπινίκη Καλομοίρη,Ανδρέας Βούλτσος, Νεκταρία - Μαρία Μπονάτσου, Άννα Μπιθικώτση, Παντελής Θαλασσινός, κ.ά.


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ