2023-06-30 18:30:41
Φωτογραφία για Κρασούλα marnieriana. Ένα πολύ ξεχωριστό ανθοφόρο παχύφυτο
H marnieriana είναι από τα πιο εντυπωσιακά είδη του γένους Κρασούλα, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες επιμέρους ποικιλίες με διαφορετική μορφολογία και χαρακτηριστικά. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Με καταγωγή από την Ν.Αφρική, όπως και όλα τα είδη που ανήκουν στο γένος Crassula, η Μarnieriana είναι ένα πολύ ιδιαίτερης όψη παχύφυτο που λόγω της μορφολογίας των φύλλων της συχνά αποκαλείται και "worm plant" - (φυτό σκουλήκι).

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται τόσο στην πολύ ιδιαίτερη όψη των μακριών μίσχων που αποτελούνται από επικαλυπτόμενα σαρκώδη φύλλα αστεροειδούς σχήματος, όσο και στα ροζ και λευκά άνθη που σχηματίζονται στην άκρη των βλαστών και την περίοδο ανθοφορίας δίνουν στην Crassula Marnieriana πολύ ξεχωριστή εμφάνιση. 

Η άκρη των σκουροπράσινων φύλλων συχνά παρουσιάζει κοκκινωπές αποχρώσεις, ειδικά αν το φυτό είναι τοποθετημένο σε σημείο με άπλετο ηλιακό φως. 


Πολυετές είδος που αναπτύσσεται εύκολα σε κάθε τύπου εδάφη και συνθήκες και είναι ευαίσθητο μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό και σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού θα πρέπει να προστατεύεται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή να μεταφέρεται σε πιο ζεστό, προστατευμένο σημείο.

Καλλιεργείται σε δοχεία φύτευσης και ιδιαίτερα εντυπωσιακή η όψη που αποκτά και αν τοποθετηθεί σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια. 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικό φυτόχωμα για κάκτους - παχύφυτα. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε ιδιαίτερα φωτεινά ή ελαφρά ημισκιερά σημεία.   Ιδανικές θέσεις αυτές που το φυτό θα δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα έμμεσα πρωινό ή απογευματινό ήλιο αλλά θα είναι προστατευμένο από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε συνθήκες έντονης σκιάς δεν παρουσιάζει ανθοφορία. 

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να τοποθετηθεί σε σημείο που θα δέχεται άφθονο φως αλλά χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. 

 

Από τα πιο κατάλληλα είδη και για παραθαλάσσιες περιοχές, αφού μένει ανεπηρέαστο από την αλατότητα του εδάφους και της ατμόσφαιρας. 

Πότισμα:  Χρειάζεται λιγοστό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα τα διαστήματα του καλοκαιριού  και ακόμη πιο αραιά τις υπόλοιπες εποχές.  Σε κάθε περίπτωση το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει στεγνώνει εντελώς και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Λόγω των μειωμένων απαιτήσεών του σε νερό και αυτό το είδος Κρασούλας ανήκει στα πιο κατάλληλα φυτά και για άνυδρους κήπους. 

Το πότισμά της μπορεί να γίνει και με την μέδοθο που χρησιμοποιείται κυρίως για κακτοειδή και φυτά εσωτερικού χώρου, με βύθιση της γλάστρας σε νερό για μερικά λεπτά και την επανατοποθέτηση στην θέση της όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστράγγιση. 

Κλάδεμα:  Δεν απαιτεί κλάδεμα και πρόκειται για είδος αργής ανάπτυξης. 

Λίπανση: Η μηνιαία λίπανση με ένα ενισχυτικό για παχύφυτα ή καλλωπιστικά σε υγρή μορφή, εκτός των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού, ευννοεί την ανάπτυξη και γενική ευρωστία της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία της παρουσιάζεται στην διάρκεια του χειμώνα και συχνά μετά τα 2-3 χρόνια από την αρχική φύτευση.   

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα που εκτός από φυτόχωμα μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό έως να ριζώσουν.

Ανήκει στα ιδιαίτερα δημοφιλή είδη Κρασούλας και σε φυτώρια που ειδικεύονται σε κάκτους-παχύφυτα θα βρείτε Crassula marnieriana για να προσθέσετε στον κήπο, το μπαλκόνι ή το εσωτερικό του σπιτιού αυτό το πολύ ιδιαίτερης όψης φυτό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ