2023-07-16 09:16:30
Φωτογραφία για ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΣΜΟΣΥΝΗ – Έκθεση του ΟΟΣΑ



 Περισσότερες από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την επικείμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμά νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Με το 27,6% του εργατικού δυναμικού της να απειλείται λόγω της αυτοματοποίησης, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του 26,8% για τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, κυρίως πλούσια κράτη αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Μεξικό και η Εσθονία.



Μέχρι στιγμής η επίπτωση της ΑΙ στην αγορά εργασίας δείχνει μικρή, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, επισημαίνει η έκθεση Προοπτικές Απασχόλησης 2023.

Στον πίνακα της έκθεσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία (36,4%) και την Σλοβακία (35,7%) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου η ΑΙ απειλεί μόνο το 17,7% των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία (27,4%) και την Ισπανία (28,0%).



Επαγγέλματα που απειλούνται

Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα επαγγέλματα που απαιτούν τουλάχιστον 25 από τις 100 δεξιότητες που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

O κίνδυνος είναι μάλιστα μεγαλύτερος σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που σύμφωνα με την έκθεση δεν απειλούνται για την ώρα.

Οι εργαζόμενοι ήδη ανησυχούν : σύμφωνα με περυσινή έκθεση του ΟΟΣΑ σε επτά χώρες-μέλη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε πριν το εκρηκτικό ντεμπούτο εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τρεις στους πέντε φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της ΑΙ εντός της επόμενης δεκαετίας.

Από την άλλη, μεταξύ των εργαζομένων που ήδη χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι η αυτοματοποίηση έκανε το επάγγελμά τους λιγότερο επικίνδυνο ή ανιαρό.

«Οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα»

«Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τους εργαζομένους και το εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματία Κόρμαν.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που φέρνει η ΑΙ» είπε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει μεταξύ άλλων να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να θεσπίσουν κατώτατο μισθό και να διευκολύνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

πηγή: www.in.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ