2023-07-25 08:20:51
Φωτογραφία για Σκληρή μάχη για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεχνητής νοημοσύνης



 Σε αγώνα δρόμου για να κερδίσουν τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδυθεί Γαλλία και Βρετανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν ξεδιπλώσει το όραμά τους τις τελευταίες εβδομάδες, διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ΑΙ. «Θεωρώ ότι είμαστε νούμερο ένα (στην τεχνητή νοημοσύνη) στην ηπειρωτική Ευρώπη και πρέπει να επιταχύνουμε», είπε ο Μακρόν στο ετήσιο τεχνολογικό συνέδριο της Γαλλίας Viva Tech στις 18 Ιουνίου, την ώρα που ο Σούνακ λίγες ημέρες νωρίτερα παρουσίαζε το Ηνωμένο Βασίλειο ως «σπίτι του παγκόσμιου κανονισμού ασφαλείας AI» στην Εβδομάδα Τεχνολογίας του Λονδίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται επαναστατική και επομένως στρατηγικής σημασίας για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο

. Ο θόρυβος γύρω από τη νέα τεχνολογία έχει εν μέρει πυροδοτηθεί από το στηριζόμενο από τη Microsoft ChatGPT της OpenAI. Υπήρξε επίσης η πηγή τεχνολογικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες των πιο κρίσιμων τεχνολογιών. Ποιος ηγείται λοιπόν της κούρσας για την κατάκτηση του «στέμματος» της AI της Ευρώπης;



«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους κατασκόπους», λέει ο επικεφαλής της ΜΙ6

Στη VivaTech στο Παρίσι ο Μακρόν ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση 562 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία νέων «πρωταθλητών» τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πριν από το 2022 είχε υποσχεθεί να διοχετεύσει 1,6 δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά με τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας. «Θα επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την έρευνα», είπε ο Μακρόν στο δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε καλή θέση στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της πρόσβασής της σε ταλέντα και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία –με τη συμμετοχή και της Γερμανίας– έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των αμερικανικών γιγάντων της νέας τεχνολογίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκε 1,3 δισ. δολάρια για την έρευνα υπερυπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης, με τη φιλοδοξία να γίνει «υπερδύναμη επιστήμης και τεχνολογίας». Στόχος της, μεταξύ άλλων, να δαπανήσει περίπου 1,17 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή, ικανού να δημιουργήσει το δικό του BritGPT για να συναγωνιστεί το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI.

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη και οι νόμοι που ήδη ισχύουν και επηρεάζουν την τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τον δικό της νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο στον κόσμο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο. Η Γαλλία θα βρίσκεται υπό την άμεση δικαιοδοσία του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης και «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» εάν η σχετική γαλλική ρυθμιστική αρχή, είτε μια νέα ειδική ρυθμιστική αρχή για την τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθούσε μια «επιθετική προσέγγιση» για την επιβολή του. Η βρετανική κυβέρνηση, αντί να εκδίδει νόμους που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, κυκλοφόρησε μια «Λευκή Βίβλο», που συμβουλεύει ρυθμιστικές αρχές του κλάδου σε μια «ευέλικτη» προσέγγιση, όπως λέει, που τάσσεται «υπέρ της καινοτομίας» και επωφελείται από το μετα-Brexit χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Βρετανία και η Γαλλία είναι «πιθανώς ισοδύναμες» όσον αφορά την ελκυστικότητα στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει μια καλή δεξαμενή ταλέντων, ερευνητικά κέντρα τεχνητής νοημοσύνης της Google και του Facebook και μια λογική τοπική αγορά», είπε στο CNBC ο Αλεξάντρ Λεμπρούν, διευθύνων σύμβουλος της Nabla. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετήσει έναν πιο έξυπνο νόμο, σίγουρα θα κερδίσει την Ε.Ε. και τη Γαλλία, πρόσθεσε. Στα αρνητικά της χώρας, οι απανωτές πολιτικές κρίσεις και η αστάθεια που επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία –με τη συμμετοχή και της Γερμανίας– έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των αμερικανικών γιγάντων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θα απαιτούσε μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια των ευρωπαϊκών τεχνολογικών υπερδυνάμεων, λένε ειδήμονες του κλάδου. Για να έχουν πραγματικά ουσιαστικό αντίκτυπο, πρέπει να αξιοποιήσουν τους συλλογικούς τους πόρους, να προωθήσουν τη συνεργασία και να επενδύσουν στην καλλιέργεια ενός ισχυρού οικοσυστήματος.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ