2023-07-29 09:19:07
Φωτογραφία για «Σίγουρα θα χαθούν δουλειές» – Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ChatGPT ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ...

 



Αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και κατάργηση θέσεων εργασίας είναι πιθανό να φέρουν σε βάθος χρόνου εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που το δημιούργησε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Atlantic, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη της ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει συμβεί ποτέ για την ποιότητα ζωής. Βέβαια, τόνισε ότι θα ήταν «τρελό να μην φοβάται κανείς έστω και λίγο την ΑΙ» και τις δυνατότητές της να δημιουργήσει «προβλήματα παραπληροφόρησης ή οικονομικά σοκ».



Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα: «Πολλοί από όσους δουλεύουν στον τομέα της ΑΙ προσποιούνται ότι θα είναι μόνο καλή, ότι θα είναι συμπληρωματική, ότι κανείς δεν θα αντικατασταθεί ποτέ

. Σίγουρα θα χαθούν δουλειές, τελεία», τόνισε ο Altman



Από την κυκλοφορία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους, μειώνοντας τον χρόνο που ξοδεύουν σε επαναλαμβανόμενες ή και βαρετές εργασίες. Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι θα πρέπει κανείς να φοβάται περισσότερο την ταχεία ανέλιξη των εργαζομένων που θα ξέρουν να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες και όχι τόσο τη συνολική κατάργηση θέσεων εργασίας από την ΑΙ.

Ωστόσο, τα σχόλια του Altman ήταν πολύ πιο απαισιόδοξα: ακόμη κι αν δεν καταργηθούν θέσεις, κάποιες είναι πιθανό να παραγκωνιστούν. Ενδεικτικά, έρευνα της Goldman Sachs από τον Μάρτιο προέβλεπε πως η AI θα επηρεάσει – όχι απαραίτητα καταργήσει – 300 εκατ. θέσεις πλήρους ωραρίου διεθνώς.

Βέβαια, η ευρεία υιοθέτηση της ΑΙ ενδέχεται επίσης να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων. Ο Altman συγκεκριμένα αναμένει παράλληλα ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες θέσεις, ίσως και με υψηλότερους μισθούς. «Δεν νομίζω ότι θα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω» στην εποχή πριν την ΑΙ, δήλωσε χαρακτηριστικά.



πηγη moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ